Jason Beck halott, éljen Chilly Gonzales!

2013.02.22. 14:44, Frontrecorder

chillygonzales.jpg

A mindig is extravagáns figurának számító kanadai Jason Charles Beck eddig csak zenei alteregójaként használta a Chilly Gonzales nevet, ám most kijárta, hogy hivatalosan is így hívhassa magát. A névcsere örömére a magát ironikusan szomorú zenei géniusznak aposztrofáló zongorista-zeneszerző-producer-showman ingyen elérhetővé tette a világ első zongorás mixtape-jét.

gonzalespassport.jpgAz 1972-es születésű Jason Charles Beck szülővárosából, Montrealból indult, később Berlinben, majd Párizsban letelepedett klasszikus képzettségű zongora virtuóz, aki a kétezres évek kezdete óta ad ki hol tánczenés (mint a 2010-es, Boys Noize által producelt Ivory Tower), hol dzsesszes-hiphopos albumokat, amelyeken rappel is (a legutóbbi ilyen nagylemeze The Unspeakable címmel jelent meg 2011-ben). Emellett dalszerzői és/vagy produceri minőségben rendszeresen közreműködik mások (pl. Feist, Jamie Lidell, Jane Birkin, Peaches) lemezein, ír filmzenéket, sőt, a 2011-es Titanic filmfesztiválon is bemutatott sakk-témájú abszurd komédia (Ivory Towerforgatókönyve részben az ő munkája, és az egyik főszerepet is ő alakítja benne (a másikat Tiga, a fő női karaktert pedig Peaches).A popzenével párhuzamosan az előbb Gonzales, majd Chilly Gonzales néven alkotó Beck zongoraszólista énjét ugyancsak aktívan kiéli; rendszeresen ad önálló zongoraesteket, saját kortárs klasszikus zongoradarabjaiból pedig eddig két albumot jelentetett meg (Solo Piano - 2004, Solo Piano II - 2012). 2009-ben Párizsban 27 órán, 3 percen és 44 másodpercen át zongorázott megállás nélkül - ezzel ő tartja jelenleg a leghosszabb szólista előadás világrekordját. Jelenleg viszont nem szólóban, hanem kamarazenekarával turnézik.

A CHILLY GONZALES-SZEL EGYÍVÁSÚ SOCALLED TAVALY SZEPTEMBERBEN JÁRT BUDAPESTEN.

Néhány napja a SoundCloudján elérhetővé tette a többek közt a Daft PunkBeyoncé, 50 Cent és Busta Rhymes egy-egy slágerének zongorás feldolgozásaiból még 2010-ben összeállított szettjét, a következő ajánlás kíséretében: "Jason immár halott számomra, végleg és legálisan Chilly Gonzalesre változtattam a nevem. Megünnepelendő, hogy én én lettem, hadd nyújtsam át a Pianist Envy-t, a világ legelső zongorás mixtape-jét,  amellyel fityiszt mutattam azon rappereknek és beatmakereknek, akik tudtukon kívül teret engedtek zenei fantáziám szárnyalásának." Hát akkor ünnepeljünk: a még ma is zseniális mixtape alább meghallgatható, illetve egy ermail címért cserébe ingyen letölthető.

Apropó, Daft Punk, íme, így zenél bolondozik együtt Chilly Gonzales és a robotmaszkot viselő Thomas Bangalter:

És végül, bravúros síkidom-animáció Chilly Gonzales zenéjére:

https://recorder.blog.hu/2013/02/22/jason_beck_halott_eljen_chilly_gonzales
Jason Beck halott, éljen Chilly Gonzales!
süti beállítások módosítása