Kultikus Joy Division-lemezborító - 3D-ben nyomtatva

2013.05.30. 20:45, Frontrecorder

joy-divisions-unknown-pleasures-album-cover-explained-by-peter-saville-1.jpg

Hogy nézne ki térben a Joy Division 1979-es Unknown Pleasures albumának kultikus borítója? Most már ezt sem kell megpróbálnunk elképzelni, a német Michael Zöllner ugyanis elkészítette a jól ismert hullámábra háromdimenziós mását - mutatjuk!

Zöllner adatvizualizációval, virtuális terek és digitális kezelőfelületek tervezésével foglalkozik, illetve ezen területek oktatója a münchbergi Hof egyetemen. A Joy Division történetét feldolgozó dokumentumfilm láttán határozta el, hogy 3D nyomtatással elkészíti az Unknown Pleasures - Peter Saville által az első ismert pulzár vizuális leképezése alapján tervezett - borítójának térbeli megfelelőjét. Az alkotófolyamat technikai részleteivel nem fárasztanánk a kedves olvasót, azért sem, mert a felét sem értjük, az viszont említésre méltó, hogy mivel sem vektoros, sem 3d-s verziót nem talált az eredeti grafikából, Zöllner végül kézzel "rajzolta át" az ábrát egy este, miközben az Eurovíziós Dalfesztivált nézte!

Szerintünk megérte a pepecselést, a végeredmény lenyűgözően mutat, íme:

joy-division-unknown-pleasure-3-d-printing-1.jpg

Az első Joy Division-album borítója a világ egyik legnépszerűbb pólómintája, miközben a viselői többségének, elsősorban a mai tizenéveseknek fogalma sincs a zenekarról. Erre reflektál Adam J. Kurtz Brooklynban élő kanadai grafikus szarkasztikus pólógrafikája:

whatisthis.jpg

Ez pedig az első 00-ás évtizedben számos klipet is rendező Grant Gee remek Joy Division-dokuja 2007-ből:

https://recorder.blog.hu/2013/05/30/kultikus_joy_division-lemezborito_3d-ben_nyomtatva
Kultikus Joy Division-lemezborító - 3D-ben nyomtatva
süti beállítások módosítása