„A csajok majd engem is szeretni fognak” – Mac DeMarco (interjú)

2013.05.07. 16:54, rerecorder

IMG_4432.jpg

Mac DeMarcónál nem sok aktuálisabb előadó lépett fel mostanában hazánkban, de a tegnap este, május 6-án  tartott nagyon jó hangulatú koncerten már előzenekara – a kortárs indie R&B (How To Dress Well, Holy Other, Inc.) képébe röhögő, John Waters-hasonmás Sean Nicholas Savage és billentyűse – is nagyon szórakozató produkciót nyújtott. A Viceroy cigi hivatalos reklámarca fellépése előtt fedte fel kedvenc lemezeit, féltve őrzött Coldplay-titkát és a lemeztáskázás után még gyorsan azt is elmondta, hogy készül az új albuma és talán valamikor a nyáron meg is jelenik.

IMG_4486.jpg- Mi a legkorábbi zenei emléked?

- Anyukámnak volt egy Herman’s Hermits válogatása cd-n és folyton a No Milk Todayt hallgatta a házban. Olyan hét éves lehettem és borzasztóan gyűlöltem. Aztán, amikor már vagy ötszázadszor hallottam, azt mondtam: „oké, tökmindegy, szeretem a Herman’s Hermits-t.”

- Első lemez, amit saját pénzedből vettél?

- A Weezertől a Blue Album. A helyi lemezboltban vettem cd-n, nagyon menőnek éreztem magam tőle.

- Milyen zene inspirált zenélésre?

- Hmmm… (gondolkozik). Jake barátom mutatott hatodik-hetedik osztályos koromban egy csomó Beatles-számot. Persze hallottam már korábban is Beatles-t, csak nem figyeltem oda rá. Jake bevezetett a zenekar világába. Kései, pszichedelikus korszakból mutogatott dalokat. „Haver, ez tök könnyű!”, és felkapott egy gitárt és már játszotta is. Jake-et imádták a csajok a suliban, úgyhogy gondoltam én is megtanulok gitározni és a csajok majd engem is szeretni fognak. Hát, bejött.

- Milyen zenék hatottak rád első projekted, a Makeout Videotape indulásakor?

- A Beatles meg az összes nagy zenekar, amiket akkoriban ismertem meg, de, akik igazán hatottak rám, abban, hogy én is színpadra álljak, azok kisebb, bénább zenekarok voltak. Azt gondoltam, hogy nem vagyok elég jó, de látva, hogy egy olyan zenekar, mint például a detroiti The Gories is béna a hangszerein, mégis vagány koncerteket ad, sokat segített, nagyban inspirált. Garázszene, aminél az attitűd sokkal fontosabb bárminél. Aztán a Beat Happening, megintcsak iszonyú szarok a hangszereiken, de megfelelő a hozzáállásuk, nagyszerű, fülbemászó dalaik vannak, szuper zenekar. Látva ezeket a zenekarokat, felszabadultam. Nem kell nekem Joe Satrianinak lennem, megy ez anélkül is.

IMG_4568.jpg- Koncert, ami megváltoztatta az életedet?

- Néhány nagy aréna-rockkoncert. Nem igazán szerettem ezeket a zenekarokat, de elmentem az ilyen koncertekre, amik szülővárosomban, Edmontonban voltak. Peter, a gitárosom vitt el ezekre különben, ő pár évvel idősebb nálam. Az első ilyen alkalommal ittam az első söreimet. Kik is játszottak? Biztos, hogy senki sem fogja ismerni ezeket, helyi hírességek voltak: Vertical Struts, Subatomics, Wolf Note, To The Teeth, To The Filth. Elképesztő volt látni ezeket a koncerteket. Ott az összes menő kölyök, pia, minden, olyan 16 éves lehettem.

SZINTÉN REMEK KONCERT ELŐTT KÉRDEZTÜK FAVORITOKRÓL A !!! FRONTEMBERÉT, NIC OFFERT.


- Kedvenc kanadai lemez?

Neil-Young-After-the-Gold-Rush.jpg- Valószínűleg Neil Youngtól az After The Gold Rush. Megunhatatlan. Nagyon sok lemezét szeretem, de most ez a kedvenc.

- Kedvenc Steely Dan-lemez?

- Aja. Szeretem a Can’t Buy A Thrill-t is (utóbbi a '72-es bemutatkozás, előbbi a '77-es egyik csúcslemez - a szerk.), de tudod, az egy kicsit… Az Aja elképesztő. Amikor túljutsz azon, hogy a Steely Dan kicsit nyálas és olyan nemmenő, akkor nagyon meg tud érinteni. A hangszerelés fantasztikus, a dalok elsőosztályúak. Az Aja az elejétől a végéig üt. Imádom.

- Kedvenc Jonathan Richman-dal?

- Dal? Ühmmm. Hű, rengeteg kedvenc van. De a New Kind Of Neighborhood egyértelműen a legnagyobb kedvencem (csak feldolgozást találni belőle). Egy témavariáció, a Don’t Wanna Let The Neighbors Run My Life-ra szintén remek (ez igazából a The Neighbors című dal, 1983-ból - a szerk.). Lényegében minden a klasszikus Modern Lovers-lemezről. Nehéz választani, mert annyira erős életműről van szó.

- Minden idők legjobb lemeze?

plastic .php.jpeg- Valószínűleg a Plastic Ono Band (az 1970-es John Lennon-album – a szerk.). Rengeteg lemezt imádok, albumok jönnek-mennek, de ehhez mindig képes vagyok visszatérni.

- Mit szeretsz hallgatni utazáshoz?

- Most a turnén nagyjából végig Neil Youngot hallgatunk a vezetéshez. Nem lehet vele hibázni. Vagy esetleg más klasszikus albumokat, utazáshoz nem érdemes kísérletezni. Neil megbízható, mindig jó atmoszférát teremt a zenéje.

- Kedvenc szombat esti zene?

- Megvan otthon vinylen a Raspberries-től egy válogatás, na azt gyakran felteszem szombat este, a Go All The Way a kvintesszenciális power-pop dal. Megszólal és uaghhh! (ökleivel a levegőbe bokszol)

- Vasárnap reggeli zene?

- Ha otthon tözörgök vasárnap délelőtt, akkor szeretem feltenni Grace Jones-tól a Nightclubbingot. Nagyon beteg lemez, de nagyon imádom Grace-t. Idén kezdtem el hallgatni, eddig nem is nagyon ismertem a zenéjét, de ő például nagyon elkapott.

IMG_4778.jpg

- Kedvenc új előadók mostanában?

- Nagyon megtetszett az Anika nevű énekesnő. Aztán ugyannál a lemezkiadónál, ahol én is vagyok, van a Naomi Punk. Na, ők is szuperek. Aztán a baltimore-i Run DMT. Melody’s Echo Chamber tavalyi lemeze is nagyon tetszik, pont ma hallgattam. Persze a Tame Impala is nagyszerű, a másik zenekarukat, a Pondot is szeretem.

MAC DEMARCO PUCÉRKODÓS KLIPJE MEGVOLT MÁR?

- Bűnös örömök-lemez?

- Azt hiszem az első két Coldplay-album. A Parachutes és az A Rush Of Blood To The Head. Amikor vezetek, valamiért szeretem hallgatni. Mindenki ismeri a szövegeket, lehet együtthümmögni. Nem tenném fel egy partin, de van, amikor működik: (gúnyos hangsúllyal) „nyomassad Chris!”

lejegyezte: Dömötör Endre
fotók: Lékó Tamás


egy speciális, teljes Mac DeMarco-koncert a Pitchfork TV-ről:

https://recorder.blog.hu/2013/05/07/_a_csajok_majd_engem_is_szeretni_fognak_mac_demarco_interju
„A csajok majd engem is szeretni fognak” – Mac DeMarco (interjú)
süti beállítások módosítása