Nyáron bejelenthetik az Apple streaming szolgáltatását

2013.04.08. 16:30, BizRecorder

apple_iradio.jpg

Az, hogy az Apple az iTunes Match után újabb zenei szolgáltatással készül piacra lépni, tavaly szeptember óta ismert digitális zenei körökben. Az indulás pontos dátumáról és a részletes funkcionalitásról egyelőre nincs infó, az azonban egyre valószínűbb, hogy az Apple tényleg gőzerővel dolgozik a szolgáltatás mihamarabbi beindításán. Ezt támasztja alá, hogy - ellentétben minden korábbi hírrel - két kiadóval, a Warner Music-kal és a Universallal már sikerült is megállapodniuk.

A harmadik, egyben legfontosabb partner, a SONY/ATV mióta bejelentette, hogy január 1-i hatállyal kivonja tartalmait a közös jogkezelés alól, a Pandorával már új megállapodást "erőszakolt" ki, és a hírek szerint az Apple-lel is meglehetősen lassan haladnak a tárgyalások a tervezett új szolgáltatással kapcsolatban…

A SONY/ATV esetében a leglényegesebb pont, amelyről a felek nem tudnak megegyezni a fizetendő jogdíj, az Apple ugyanis tartja magát azon álláspontjához, hogy a Pandoránál jóval alacsonyabb jogdíjakat fizetne. A kiszivárgott információk szerint Tim Cook tartalomért felelős csapata azt kínálta fel a Warner és a Universal számára, hogy a jelentős jogdíjcsökkentést egyéb bevételi források biztosításával kompenzálják a kiadóknak.

Ez az ajánlat azonban sok kockázatot rejt a kiadók számára. Az egyedi letöltési piacot az Apple és az iTunes magabiztosan vezeti, ugyanakkor a streaming piacon alkalmazott letöltési lehetőségek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az alacsony per stream díjak mellett a hirdetési, illetve a letöltésekből járó bevételekből való részesedés azt jelentheti, hogy az Apple a kiadókra hárítaná a szolgáltatás kockázatainak egy jelentős részét. Mindez üzletileg abszolút érthető és előremutató viszonyrendszer felé mozdíthatná el a szolgáltatók és a tartalomtulajdonosok kapcsolatát, ugyanakkor nehezen elképzelhető, hogy a kiadók támogassák.

A fejlesztés alatt álló szolgáltatás pontos funkcionalitásáról továbbra is nagyon kevés az információ, de valószínűnek tűnik, hogy az Apple egyszerre próbál majd választ adni a Spotify és a többi streaming cég által keltett, egyre inkább globális kihívásra, valamint a Pandora által gerjesztett, elsősorban a tengerentúli piacokon jelentkező egyre markánsabb  piaci versenyre a rádiós piacon. Semmiképpen ne számítsunk tehát arra, hogy egy a már unásig ismert funkcionalitást duplikáló szolgáltatással rukkol elő az Apple, különösen mert az egyik kiemelt funkciója lesz a már meglevő Apple zenei szolgáltatásokkal való integráció.

AZ APPLE LENYOMNÁ A PANDORÁT ÉS A SPOTIFY-T

A szolgáltatás miden ismert információ alapján ingyenes lesz a felhasználók számára, ugyanakkor hirdetések futnak majd benne. Korábban arról szóltak a pletykák, hogy a hirdetési megoldás az iAd lesz, és hogy a szolgáltatással az egyik célja Tim Cooknak pontosan az, hogy az amúgy nem éppen sikeres platformba életet leheljen. A friss hírek szerint ugyanakkor a szolgáltatás mögött egy multinacionális sales csapat áll majd, amelyre azért lesz/lehet szükség, mert az Apple állítólag nem csupán az Egyesült Államokban, hanem 12 országban - azaz gyakorlatilag az összes fontosabb zenei piacon - meg kíván majd jelenni a szolgáltatással.

A legnagyobb kérdőjel a projekttel kapcsolatban az indulási időpontja. A Cnet információi szerint az Apple eltökélt amellett, hogy még a nyáron elindítsa a szolgáltatást, lehetőleg a június eleji fejlesztői konferencia apropóján bejelentve azt. Mivel ez alig több mint két hónapra van, az Apple legszerencsésebb esetben is csak bejelenteni fogja a szolgáltatást. Az indulás reálisan valamikor ősszel, karácsony előtt várható, de ne felejtsük el, hogy üzletileg az ég világon semmi nem kényszeríti rá az Apple-t arra, hogy siessen. Mert ugyan a streaming megoldások és a Pandora körüli hype hatalmas, volumenét tekintve azonban ezek a szolgáltatások alig harmadát teszik ki annak az összegnek, amit az Apple az iTunes révén a zeneiparnak fizet.

Pléh Dániel

Címkék: apple pandora spotify
https://recorder.blog.hu/2013/04/08/nyaron_bejelenthetik_az_apple_streaming_szolgaltatasat
Nyáron bejelenthetik az Apple streaming szolgáltatását
süti beállítások módosítása