Zenei szolgáltatás lesz a YouTube-ból?

2013.03.09. 16:08, BizRecorder

googlemusic.jpg

A címet olvasva sokan felhördülhetnek, mondván a YouTube már most is zenei szolgáltató, méghozzá az egyik legjelentősebb. A tulajdonos Google mostani terveiben ugyanakkor egy olyan YouTube-alapú zenei platform szerepel, amely sokkal inkább a klasszikus értelemben vett streamingszolgáltatások, mint a Spotify vagy a Deezer vetélytársa lenne.

A relatíve felületes termékkoncepció alapján annyit lehet tudni, hogy a tervezett szolgáltatás, hasonlóan a már létező zenei streamingoldalakhoz, tartalmazna egy ingyenes, de reklámokkal megszakított verziót és egy előfizetési díj ellenében igénybe vehető prémiumverziót.

A kiadói tárgyalásokkal szintén nagyon az elején tart a Google, a hírek szerint eddig egyedül a Warner Music-kal sikerült a legfontosabb peremfeltételekben megállapodni. Más források szerint a Google két vonalon - a Google Music illetve a YouTube - kapcsán párhuzamosan tárgyal a kiadókkal; a korábbi hírek ugyanis pontosan arról szóltak, hogy a cég a Google Music-ot kívánja kibővíteni streamingszolgáltatással.

A kiadókkal való együttműködések kialakításán felül a Google előtt még egy megoldandó feladat áll: zenei szolgáltatásainak és platfomjainak az elkerülhetetlen, de egyre inkább égető integrációja. A zenei videók webes piacát abszolút uralja a cég, egyrészt a YouTube, másrészt a nem közvetlen Google-tulajdonban lévő, de vele szimbiózisban élő és végső soron tőle függő Vevo által. A Google Music helyzete  ellenben már messze nem ennyire rózsás, viszont a YouTube és a streamingfunkcionalitás sokat lendíthetne a helyzetén, még ha a cég eredeti elvárásai továbbra is nehezen elérhetőnek tűnnek.

Érdekes kérdés, hogy mindez milyen hatással lesz a streamingszolgáltatásokra és a zeneiparra. A Google hatalmas és fontos szereplő, pontosan a YouTube révén, így a YouTube belépése a streamingpiacra nagyon komoly piacformáló erővel bír majd. A siker azonban messze nem garantált, erre figyelmeztetett a Google Music kudarca. A legnagyobb leküzdendő feladat ugyanakkor annak elfogadtatása lesz a felhasználókkal, hogy az eddig szabadon, minden akadály nélkül fogyasztott zenéket korlátozásokkal, esetleg csak pénzért hallgathatják majd.

Pléh Dániel 

https://recorder.blog.hu/2013/03/09/zenei_szolgaltatas_lesz_a_youtube-bol
Zenei szolgáltatás lesz a YouTube-ból?
süti beállítások módosítása