A Myspace újra a csúcsra tör?

2013.03.02. 16:03, rerecorder

justin_timberlake_myspace_a_l.jpg
A napokban megjelent Recorder magazin kilencedik számában a zene és háttere volt a fókusztéma zenepuzzle címke alatt, természetesen Tech rovatunkban is idevonatkozó cikket közöltünk, mégpedig a Justin Timberlake segítségével feltámasztott Myspace-ről. Milyen volt régen? Mi történt a Myspace-en? Van-e értelme újraregisztrálni? A Myspace-teret egykor ügyesen használó magyar zenészeket – Milkovics Mátyást, Hó Mártont, Minda Endrét és Halott Pénzt – is megkérdeztünk az ügyről.

myspacetom.jpgA Myspace hivatalosan 2004 januárjában indult, és valószínűleg az alapítók várakozásait is felülmúlta: mindössze egy hónap leforgása alatt egymillió regisztrált felhasználója lett. Ez a szám stabilan növekedett, és pillanatok alatt a legnépszerűbb közösségi oldallá vált. A Myspace-n mindenkinek volt barátja. Ha más nem, akkor Tom Anderson – vagyis Myspace Tom – aki automatikusan minden új felhasználót köszöntött.

2005-ben a Myspace már Amerika ötödik leglátogatottabb oldala volt, így a News Corp. igen jó üzletet kötött, mikor felvásárolta az oldalt is üzemeltető Intermix Mediat. 2006 júliusában a Google és Yahoo! keresések alapján már a legnézettebb oldalnak számított az USA-ban. Ám időközben felütötte fejét a Facebook-láz, a verseny egyre éleződött és a Twitter is beszállt a ringbe. A Myspace stratégiája – ami nagy valószínűséggel vesztét is okozta – az volt, hogy nagyobb hangsúlyt fektetett a szórakoztatásra és a zenére, míg a vetélytársak a közösségi élményt erősítették. A Myspace-en ismerted meg az új együtteseket és ott csekkoltad, hogy jön-e a városodba turnézni a favoritod. És amikor bejelölted a kedvenc zenekarod, az visszajelölt. A Myspace terében minden és mindenki kicsit közelebb került egymáshoz.

A Myspace kezdeti közösségi oldal jellegéből adódóan azonban nem volt botrányoktól mentes. 2006-ban például a 13 éves Megan Meier öngyilkos lett, mikor egy barátnője és annak anyja egy hamis Myspace-fiókról zaklatni kezdte, és ez akkora törést okozott, hogy végül felakasztotta magát. Valószínűleg ez az eset is közrejátszott abban, hogy 2007 májusában egy olyan megállapodás került megkötésre, amely értelmében a Myspace a szexuális bűnözők elfogásához minden szükséges információt biztosít a hatóságok számára.

New-Myspace-Logo.jpgAz oldal lassú és fájdalmas haláltusája 2009-ben kezdődött, a klinikai halál pedig 2011 februárjában állt be: a News Corp. ekkor kezdte el árusítani az akkor már rendkívül veszteséges Myspace-t. A helyén kialakult űrt hamar elkezdték betölteni olyan oldalak, mint a Bandcamp vagy a Soundcloud. Előbbi 2010-11-ben – vagyis pont a Myspace hanyatló korszakában – kezdett felfutni, ekkortájt ugyanis több (a lemezcégével éppen szakító) előadó tette közzé itt aktuális albumát. Így például a Bandcampen debütált Amanda Palmer második szólóalbuma, az Amanda Palmer Goes Down Under. Az oldal egyre növekvő népszerűségén pedig nagyot lendített, hogy több független játék fejlesztője (Minecraft, To The Moon) itt jelentette meg soundtrackjét.

Nagyon úgy tűnik, hogy hálószobapop mozgalom <3 Bandcamp” – mondja a hazai színtér egyik legismertebb képviselője, Hó Márton. „A Bandcamp egy sokkal egyszerűbb, jobban átlátható és kezelhető platform.

Az Myspace-t végül a Specific Media vásárolta meg nevetségesen alacsony összegért. A cég társtulajdonosa Justin Timberlake, aki így nem csak az „új Myspace” üzemeltetője, de egyben arca is lett. Az új felület sokkal modernebb és felhasználóbarátabb elődjénél (bár az automatikus – nem felhasználótól származó, a fiókjában mégis megjelenő – jelölésekre egyelőre nincsen magyarázat), az új funkciók közt találunk egy olyan zenelejátszót, ahol egyedi playlisteket, vagy akár mixeket is készíthetünk és persze már ezen az oldalon is elindultak az exkluzív album stream-ek. Hogy egy ilyen oldalnak mennyire van létjogosultsága a mai világban, arról magyar zenészeket kérdeztünk.

neo_milkovics_matyas_01.jpgMilkovics Mátyás, a neo alapítója a következőképp vélekedik: „Szerintem mindennek van létjogosultsága a jelenlegi oldalak mellett, hiszen egyik sem tökéletes. A mostani felületek nem tudják izgalmasan bemutatni a regisztráltakat. Szólóprojektem, az IO népszerűsítésében is segíthet, főleg ha egy olyan oldalról beszélünk, ami megkönnyíti az előadók zenéjének, világának, filozófiájának kreatív bemutatását. Az ilyen oldalak tekintetében hiány van a neten, amit az új Myspace kielégíthet.

A Hangmás frontembere, Minda Endre is bizakodó: „Kíváncsi vagyok, hogy a nosztalgián túl mivel tudja majd visszacsábítani az embereket, és ezzel a zenekarokat is. Ha a Hangmás ottani rajongói leporolják a profiljukat, akkor mi is ezt tesszük majd. Egy dologban szerintem biztos, hogy jó volt: a Facebooknál sokkal zeneközpontúbb volt, és könnyebben el lehetett érni több mindenkit. Annak idején például volt olyan külföldi fesztivál, ahova úgy hívtak meg minket, hogy megnézték a profilunkat, és megtetszett nekik, amit csinálunk. Szóval külföld szempontjából volt nagyon hasznos, ebben látnék továbbra is fantáziát.

halottpénz.jpgOtt indult el ez a Halott Pénz sztori a weben, de jelenleg nem tervezem, hogy újra aktív leszek ezen a felületen. Azért kíváncsi vagyok, hogy alakul, mert a Justin Timberlake-es indító kampány elég jól sikerült. Mindenki a Facebookra van rágyógyulva, de persze megkülönböztetően hathat egy alternatív felület. Másrészt, ahogy én látom, a YouTube, a Gmail és a Facebook egyre szorosabban összenő, egyre agresszívabb módon akarják ebben a körben tartani a felhasználókat” – mondta a Myspace-nek sokat köszönhető Halott Pénz.

Hó Márton viszont elég szkeptikus a kérdést illetően: „Ma már gyakorlatilag mindenki a Bandcampen/Soundcludon van fent, plusz ott van a Spotify/Deezer/iTunes, stb., szóval sok értelme nincs újra feltuningolni a Myspace-oldalt. Különben is, ki akar 2013-ban "Thx for the add"-ot kommentelgetni?

Biczó Andrea


íme a Myspace-idővonal, mely a Recorder kilencedik számában is megjelent:

myspace.jpgidővonal-szöveg: Biczó Andrea
idővonal-grafika: José Simon

https://recorder.blog.hu/2013/03/02/a_myspace_ujra_a_csucsra_tor
A Myspace újra a csúcsra tör?
süti beállítások módosítása