Szerdán az A38-on révít a Raveonettes

2013.02.11. 18:54, Frontrecorder

130213_raveonettes04_James_Kelly.jpg

(X) Tavaly volt tízéves a széttorzított noise-gitárhangzást a klasszikus rock and rollal és némi újhullámmal vegyítő dán Raveonettes duó, amely 2012-ben egy új albummal (Observator) is jelentkezett, egy hullámvölgy után sikeresen visszanyerve a régi formájukat. Sune Rose Wagner gitáros-énekes és a basszusgitáros-énekesnő Sharin Foo párosa ennek az albumnak a turnéján Budapestet is útba ejti: február 13-án, szerdán este az A38 Hajón lehet obszerválni, ahogyan egy várhatóan elsöprő lendületű klubkoncertet ad a kéttagú zenekar, a Hangmás bemelegítése után.

130213_raveonettes_B1.jpgA rock and roll-mániás dán fiatalember, Sune Rose Wagner valószínűleg élete legrosszabb döntését hozta, amikor a kilencvenes években az USA-ba ment szerencsét próbálni. Rengeteg helyen megfordult Seattle-től New Yorkig, de zeneakaralapítási kísérletei rendre kudarcba fulladtak, így aztán néhány év próbálkozás után szégyenszemre és sikertelenül visszatért Dániába. Nyilván sosem gondolta volna, hogy alig két évvel később már diadalmenetben veszi be az Államokat, egy dán szőkeséggel, Sharin Fooval az oldalán, a vele kettesben alapított Raveonettes frontembereként. Igen, Dániából is lehet karriert csinálni.

Ehhez persze kellett a rendkívül dekoratív, és zeneileg is igencsak képzett Foo, akivel Wagner egészen különös, egyedülálló hangzásvilágot gyúrt össze. A mai napig azonnal felismerhető Raveonettes-stílus fő eleme az ötvenes-hatvanas évek rock and rolljának koszosabbik vonulata, monoton, zuhogó dobokkal (mi több, dobgépekkel), visszhangos, kolompoló gitárokkal, sötét hangulatú, Cure-os, újhullámos poppal - mindez nyakon öntve a Jesus and Mary Chain és a Sonic Youth noise-os, gerjedős hangzásával. A duó 2002-ben megjelent bemutatkozó albuma (Whip It On) ezzel a sounddal és a hozzá illő retrós borítójával, na meg a komor hangulatú, jórészt monokróm klipjeivel nagyon beletalált egy életérzésbe. Olyannyira, hogy a lemezmegjelenés után rövidde a Raveonettes már a legendés CBGB klubban koncertezett, és a Blondie pruducerguruja, Richard Gottehrer is felfedezte magának a zenekart. A Debbie Harry-kinézetű Sharin és a démonaival küzdő artrocker-imidzset nagyon hitelesen hozó Wagner igazi közönségkedvenc lett.

A "démonival küzdő” kifejezés nem véletlen. A Raveonettes folyamatosan Sune Rose Wagner szenvedélybetegségeinek árnyékában dolgozott, és a duó hiába jelentette meg jobbnál jobb nagylemezeit (The Chain Gang of Love - 2003, Pretty in Black - 2005, Lust Lust Lust - 2008, In and Out of Control - 2009, Raven in the Grave - 2011), a kétezres évek végére már sokan arról beszéltek, hogy a Raveonettes elfáradt. A legutóbbi 2011-es lemezt már komolyan kritizálták, így aztán mindenkit meglepetésként ért, hogy a páros tizedik születésnapjára, 2012 nyarán elkészült Observator album összeszedettebb, dinamikusabb és ütősebb lett, mint amit valaha vártak volna a zenekartól.

A Raveonettes ennek az albumnak európai turnéján ejti útba az A38 Hajót, hogy a lehető leghozzáillőbb környezetben, egy klasszikus klubkoncerten mutassa meg, milyen is a noise-zal és rock and rollal kevert baljós popzene. Ebben magyar részről a jelenleg negyedik albumán dolgozó Hangmás lesz előzenekarként a partnerük.

A koncert eseményoldala a Facebookon: https://www.facebook.com/events/139204082891074

A belépő 4000 Ft, elővételben 3500 Ft. Jegyek elővételben is vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

A koncert a kortárs skandináv zenét bemutató Polar Beat sorozat része. A koncert támogatója a Dán Kulturális Intézet.

https://recorder.blog.hu/2013/02/11/szerdan_raveonettes_az_a38-on
Szerdán az A38-on révít a Raveonettes
süti beállítások módosítása