Mobillal felismerhető lesz a Beatport katalógusa

2013.02.07. 14:18, Frontrecorder

ShazamBeatport.jpg

A legnépszerűbb mobilos zenefelismerő app 25 milliós adatbázisa hamarosan újabb 1,5 millió beazonosítható felvétellel bővül, a Shazam ugyanis partnerségre lépett a tánczenék fő beszerzőhelyének számító Beatporttal. Az együttműködés várhatóan növeli az online zenebolt eladásait, és csökkenti a dj-k szettjeire érkező "track ID, valaki?" típusú kommenteket.

Az angol fejlesztésű ingyenes Shazam a világ legnépszerűbb okostelefonos / mobileszközös zenefelismerő alkalmazása; a cég adatai szerint a használóinak száma tavaly már meghaladta a 275 milliót. A Shazam 100 legtöbbet beazonosított - taggelt - számából 2012-ben 31 volt tánczenei felvétel, amihez ha hozzávesszük az amerikaiak által egyszerűen csak EDM (Electronic Dance Music) címkével illetett populáris tánczenék jelenlegi térhódítását, máris evidens a lepaktálás a Beatporttal.

Az együttműködés mindkét fél számára előnyös, hiszen a Shazam az adatbázisába behúzandó másfél milliós tánczenei katalógussal garantáltan gyarapítja majd - az appon keresztül reklámokkal is traktált - felhasználóinak táborát, a - 2004 óta működő, több mint 20 000 kiadó számára online lerakatot biztosító - Beatport pedig az eladásait, hiszen a zenefelismerő alkalmazásban a beazonosított zeneszámot rögtön meg is tudjuk venni.

NEM ZENEFELISMERŐ, HANEM ZENEMEGISMERŐ AZ AZ APP, AMELYNEK BŐVÍTÉSÉRE BJÖRK PÉNZT GYŰJT.

A Shazamnek ráadásul azért is jól jön a katalógusbővítés, mert ezzel bebiztosíthatja első helyét a mezőnyében; a nyomában pedig már ott van a SoundHound a maga 100 millió felhasználójával. A Shazam egyébként parti körülmények között is működik: akkor is képes beazonosítani egy számot, ha azt felgyorsítva vagy lelassítva játssza a dj, vagy bezavar valamilyen háttérzaj, mondjuk kurjongatás vagy sípolás.

A Shazam-Beatport partnerség hírét vegyesen fogadta a tánczenei szféra: potenciálisan nyilván hozzájárulhat a még ismeretlen, feltörekvő producerek befutásához, ugyanakkor tovább ronthatja a dj-szettek újdonságának varázsát. Bár, akár motiválóan is hathat a dj-kre, hogy minél exkluzívabb szettekkel vegyék le a lábukról a partizókat - hiszen a még kiadatlan zenék továbbra sem shazamozhatók.

A Beatporton fent van egy Shazam nevű disco house producer, ez az ő legnagyobb slágere:

Címkék: beatport shazam
https://recorder.blog.hu/2013/02/07/shazamozhato_lesz_a_beatport_katalogusa
Mobillal felismerhető lesz a Beatport katalógusa
süti beállítások módosítása