Az Akvárium csütörtöki ajánlója: Che Sudaka

2013.01.31. 13:09, Recorder.hu

chesudaka_650.jpg

(X) Ma ismét Budapesten koncertezik a hatalmas bulijairól ismert Che Sudaka. Addig mindenkinek edzés, ezt a bulit ugyanis nehéz lesz majd kibírni gyenge fizikai állapotban, irány a futópálya, mert jönnek a Barcelonában élő kolumbiai és argentin utcazenészek, a salsa, a ska, a punk, a reggae, az ő zenéjük kontra a mi lábaink.

A január végére már bizony mindenkit elég erősen megviselhet a hideg, a napsütés hiánya, a téli depresszióra pedig ezek szerint a legjobb gyógyszer a meleg és a napsütés. A nyárias időjárást sajnos mi sem tudjuk elhozni ide, de a mára már legendás utcazenész-csapat, a Che Sudaka, a zenéjén és az előadásán keresztül képes felvillantani nekünk valamit a vidám napsütötte hangulatból.

Ha valaki esetleg még nem ismerné őket, azoknak azért elárulunk néhány dolgot az immáron tizenegy éve együtt zenélő nagyrészt kolumbiai és argentin bevándorlókból álló barcelonai brigádról. Aki tudja mi fán terem a Mano Negra vagy a Manu Chao és kísérőzenekara, a Radio Bemba zenéje, annak nem nagyon kell tovább magyaráznunk, hogy mire is számíthat ezen a bulin. A mostani turné egyik fő különlegessége egyébként, hogy a koncerteken - így az Akváriumban is - az imént említett Radio Bemba dobosa David Bourguignon kíséri végig a zenekart a tamok mögött ülve, illetve, hogy a mostani zenei anyag elkészítésében - a szintén Radio Bemba-tag, a basszista - Gambeat is tevékenyen részt vett.

Akik azonban annyira még nincsenek otthon a spanyolajkúak érzelemdús, forradalmi, lendületes, vidám és felrázó zenéiben, azok gyorsan keressenek rá a Che Sudaka videóira a neten. Hallgassák csak folyamatosan a ska, punk, reggae, rock, salsa és egyéb más latin zenék keverékéből, gondosan összegyúrt dalokat és kezdjék el átérezni azokat. Az eredmény garantáltan jókedv és vidámság lesz, hiszen nincs az a fagyott lélek, amely ne tudna átmelegedni ennyi napenergiától és életörömtől.

A vendégzenekar Anselmo Crew-t 2002-ben alapította az épp Új-Zélandon utcazenészként kalandozó énekes, saz-os, tangóharmonikás Sub Anselmo, és az oda épp Ázsiából érkező Tommaso Anselmo basszusgitáros. Hazatérvén, szintén kalandozó kedvű zenészekkel összeverbuválták az urbánus world music legszélesebb palettáját felvonultató kommandót, mellyel a városi tánczenékbe oltják a Föld kontinenseinek autentikus zenei hagyományait Latin-Amerikától Törökországon át Afrikáig, és teremtenek energikus koncertjeiken karneváli hangulatot.

3 nagylemez és 11 válogatásalbumon (többek közt a New York-i Putumayo, az MR2 Petőfi Rádió, és a Sony kiadványain) való közreműködés után új felállással, s régi tagokkal veselkedtek az új évtizednek. A 2010-ben 9-rõl 5 tagúra zsugorodó, majd 2011-ben az uruguayi MC Guachoval kiegészült zenekar megtartotta zeneileg mindazt, ami az Anselmo Crew-t sokak kedvenc bulizenekarává tette, de a fúvósokat elhagyva egy még mobilisabb, s energikusabb formáció lépett a helyére, ahol nagyobb szerepet kapnak az eddig háttérbe szorult hangszerek, mint a tangóharmonika, a saz, vagy a spanyol gitár. Reggae, Cumbia, Ska, Rumba, Surf, Balkán, Banzaiii!!!

A barcelonai Che Sudaka közreműködésével készített Warrior, s az ezt megelőző My Town és Fallin' című számaik hetekig vezették az MR2 Petőfi Rádió játszási listáját.Legutóbbi magyar-spanyol nyelvű kislemezük a Parlament pedig Latin-Amerikában lett rádiós sláger.

Swingalong: Che Sudaka (E), Anselmo Crew, Savages y Suefo

2013.01.31. csütörtök
Akvárium Klub
Kezdés: 21.00

Belépő a koncert napján: 3500 Ft

Jegyvásárlás:

http://www.jegy.hu/programs/40184/Che_Sudaka_E_-_Vendeg_Anselmo_Crew.html

Facebook event:

http://www.facebook.com/events/381854351908590

https://recorder.blog.hu/2013/01/31/az_akvarium_csutortoki_ajanloja_che_sudaka
Az Akvárium csütörtöki ajánlója: Che Sudaka
süti beállítások módosítása