Légies északi dzsessz-kontrasztok estéje pénteken az A38-on

2013.01.30. 11:51, Frontrecorder

adhdstudnitzky.jpg

(X) Az észak-európai dzsessz színtér két kiemelkedő, eredeti hangvételű formációja invitálja különös utazásra a műfaj kedvelőit az A38 Hajón, ahol február 1-jén, pénteken este a finom jazz-bluest kultiváló izlandi ADHD együttes, valamint a Jazzanova és Mezzoforte zenészeként is ismert, légies, érzelmes zenei világú Sebastian Studnitzky német trombitás-zongorista triója játszik, a Night of Contrast sorozat keretében.

A 2008-ban, a vulkánjairól híres Höfn kisváros blues-fesztiváljára alakult izlandi ADHD nagyon különös északi ízekkel fűszerezett instrumentális dzsessz-blues zenében utazik, sajátos módon ötvözve az skandináv dzsessz letisztult hangzását a már-már rockba hajló riffekkel és ritmusokkal. (A zenekar frontembere, a gitáros Ómar Guðjónsson ráadásul az izlandi funk szcéna legfontosabb zenekarainak, a Jaguarnak és a Samúel Jón Samúelsson Big Bandnek is az alapító tagja, többek között.) A dél-izlandi vulkanikus energiák hatására a reykjavíki négyes annyira egymásra talált, hogy hamarosan el is készítette első stúdiólemezét, amellyel elnyerték az év legjobb dzsesszlemezének járó "izlandi Grammy-díjat".

adhd.jpg

A Budapesten is bemutatásra kerülő - a Vestmannaeyjar kisvárosban található Island Studiosban öt nap alatt rögzített - második lemezükkel az ADHD tovább lépett mind intenzitásban, mind élményben, és ismét besöpörték vele Az év dzsesszlemeze díjat.

Felállás:

Óskar Guðjónsson - szaxofonok
Ómar Guðjónsson - gitárok, basszusgitárok
Davíð Þór Jónsson - Hammond orgona, Moog, Rhodes zongora, zongora
Magnús Trygvason Eliassen - dob

Ízelítő az ADHD zenéjéből:

Az est másik fellépője, Sebastian Stubnitzky a német dzsessz színtér egyik legjobb új trombitása, aki különösen levegős, finom, érzelmes stílusával iskolát teremtett.

studnitzky.jpgA dzsessz mellett otthonosan mozog a soul, a funk és a popzene világában is, számtalan koncertteremben és fesztiválon játszott olyan neves formációk oldalán, mint a Jazzanova, a Mezzoforte, a Nils Landgrens Funk Unit és Wolfgang Haffner együttese. Budapestre azonban ezúttal kiváló triójával érkezik.

Saját telivér formációjában végre olyan stílusban és értelemben is kibontakozhat, ahogyan eddig nem volt alkalma, hisz a saját kozmoszát lakhatja be és mutatja meg a hallgatóinak.

A trió legújabb nagy sikerű lemeze, a KY - Do Mar a dzsessz és az easy listening határmezsgyéjén mozgó gyönyörű anyag, amelyet egy magas tengerparti szikla tetején épült régi házikóban vettek fel Portugáliában, s a zenészek szinte eggyé váltak az alattuk hullámzó tengerrel - ezt az érzést adja vissza a nálunk is bemutatásra kerülő lemez.

Felállás:

Sebastian Studnitzky - trombita, zongora
Paul Kleber - basszusgitár
Tommy Baldu - dob

 

Ízelítő a Studnitzky trió zenéjéből:

Night of Contrast - ADHD (IS), Studnitzky (DE)

2013. február 1., péntek, 19h

A38 Hajó - Petőfi híd budai hídfő

Facebook eseményoldal: https://www.facebook.com/events/190036947805379/

Jegyár: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft.

Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

Címkék: a38 adhd studnitzky
https://recorder.blog.hu/2013/01/30/eszaki_dzsessz-kontrasztok_esteje_penteken_az_a38-on
Légies északi dzsessz-kontrasztok estéje pénteken az A38-on
süti beállítások módosítása