Heti Top 10: sportkocsis-üldözős klipek

2012.12.16. 20:57, Frontrecorder

kavinsky.jpg

A héten jelentkezett új videóval a renegát francia elektró-producer Kavinsky, aki a Protovision klipjében egy piros Ferrari Testarossában menekül a rendőrség elől - egyértelmű hommage-ként a Drive - Gázt! című tavalyi film nyitójelenetéhez, amely alatt nem mellesleg egy régebbi száma, a Nightcall szól. A Testarossa-megszállott (lásd még Testarossa Autodrive és Dead Cruiser) Kavinsky ezzel besorolt a sportkocsis-üldözéses műfajú klipek izmos mezőnyébe - ezekből gyűjtöttük össze a tíz szerintünk legbitangabbat. Na, lépjünk oda neki!

10. Daniel Haaksman: Puerto Rico

Apropó, Testarossa: a német globáltánczene-guru Daniel Haaksman tavalyi pumpálós salsa-house partibombájának klipjében egy hófehér példány száguldozik, de feltűnik benne egy ugyancsak hófehér Lamborghini Countach, illetve egy fekete Porsche kabrió is - mind a Miami Vice autós üldözéses jeleneteiből kiollózva.

9. Jamiroquai: White Knuckle Ride

Jay Kay-ről köztudott, hogy fejfedő-mániájánál csak sportkocsik iránti szenvedélye nagyobb; ennek legszemléletesebb módon 1997-es világslágere, a Cosmic Girl klipjében engedett utat, több Ferrari és egy Lamborghini Diablo főszereltetésével. A témánk viszont az autós üldözés, és naná, hogy ilyen videó is van Space Cowboyunk tarsolyában: a 2010-es White Knuckle Ride-hoz forgatott kisfilmben a pláne, hogy nem Jay Kay ül a  Porsche (egészen pontosan egy 1973-as Porsche 911 Carrera RS) volánjánál, hanem ő üldözi annak sofőrjét - egy helikopterrel.

8. Beastie Boys: Sabotage

Ugyan a sportkocsis kritériumnak nem felel meg (egy 1979-es Ford LTD limuzin a főhős), de az üldözésesnek annál inkább - és mégis csak minden idők egyik legjobb klipje a hetvenes évek zsarus tévésorozatait szeretve parodizáló Sabotage. Amelynek paródiáját pedig amerikai gyerekek készítették el, a május 4-én elhunyt MCA tiszteletére.

7. 50 Cent Feat. Justin Timberlake: Ayo Technology

Féldollár 2007-es slágerét (amelynek eredetileg az Ayo Pornography címet szánták) a producer Timbaland 8 bites videojáték-prüntyögéssel tuningolta fel (a Crystal Castles után szabadon, volt is belőle kisebb perpatvar), a hozzá készült klipet pedig szexi sportautókkal látvány-tuningolták; 50 Cent egy Aston Martin DB9-t vezetve teper az őt egy Lotus Elise-ben húzó vágya tárgya után - a jelenetben az autók a legerotikusabbak. 

 

EROTIKA ÉS SPORTAUTÓ TÉMÁBAN LANA DEL REY IS TUD MIT MUTATNI. 

 

6. Madonna: What It Feels Like For A Girl

A trance-klipek egyik státuszkelléke a sportautó (íme, egy példa), amely nem hiányzik Madonna 2001-es trance-esített slágerének Guy Ritchie-rendezte - több országban betiltott  - videójából sem. Sőt, két ikonikus amerikai izomautó kap szerepet benne: az elején egy 1978-as sárga Chevrolet Camaro a garázda Madonna járgánya (Pussy illetve Cat feliratokkal a rendszámtábláin), amit menet közben a Pop Nagyasszonya lecserél egy 1979-es piros Pontiac Firebird Trans Am-ra (közben a háttérben egy Cadillac Coupe DeVille és egy Ford Torino is feltűnik), hogy a szó szerinti - és muscle car rajongók számára szívet szúró  - csattanóig kormányozza.

5. Puretones Addicted To Bass

Rossz lányok sportautókban - népszerű videoklip-klisé, amelyen legutóbb M.I.A. csavart egyet a Bad Girls-szel. Az ausztrál Puretones egyetlen slágere, a dance-popot jungle- / drum'n'bass-elemekkel ötvöző, és ezzel akkor merésznek számító Addicted To Bass 2001-es második nekifutásához forgatott klipjében két vagány csaj meglép egy bankrabláshoz használt autóval plusz a szajréval, majd lerázza a zsarukat, és közben végig nagyon jól szórakozik. Ráadásul, a Ford EF-EL Falconnal ugyanazokon az utakon randalíroznak, amelyek anno a Mad Max forgatási helyszíneiként szolgáltak.

AKI SPORTAUTÓVAL SZÁGULDOZIK, FORRÓNADRÁGOS RENDŐRNŐ VÁGJA DUTYIBA, MAJD NŐSTÉNYDÉMON ABÚZÁLJA  - JACK WHITE FANTÁZIÁJÁBAN.

4. Calvin Harris Feat. Example: We’ll Be Coming Back

Bankrablásból indul ki Calvin Harris és Example közös számának klipje is, amelyben a skót producer és alkalmi társa, a londoni születésű rapper-énekes a szerepük szerint visszatérnek a korábban megfújt pénz rejtekhelyére, csak hogy konstatálják: valaki már megelőzte őket. A Kaliforniában - hol másutt - forgatott videóban a legjobb részek az autós üldözések; Harris egy 1979-es fekete Ferrari 512 BB-vel, Example egy 1973-as Porsche 911 T-vel hasít a hollywoodi szerpentineken (utóbbi eredetileg ezüstszínű modellt vezetett, de tönkretette a sebváltóját, ezért le kellett cserélni).

3. Nero: This Must Be The Feeling

Napjaink egyik legnépszerűbb brit EDM-formációja, a (pont Calvin Harris-t is remixelő) Nero igazán a csúcsra pörgette tavalyi bemutatkozó albumát: a This Must Be The Feeling a hetedik (!) kislemezdal a Welcome To Reality-ről. A diszkós beütésű dalhoz egy jövőben játszódó, neonfény árban úszó (és Tron-ihlette) sci-fi klip készült, amelyben motoros karhatalmi erők elől menekül a két, lázadót alakító Nero-tag. És hogy mégis mivel érdemelte ki a lista harmadik helyét? A benne megcsodálható olasz kult-sportautó, a terelőszárnyas DeTomaso Pantera gyönyörűséges példányával.

2. Audioslave: Show Me How To Live

Száguldás a semmibe című 1971-es kult-film már a Primal Screamet is megihlette: 1997-es albumuk a film, a Kowalski című dal pedig a film főhősének neve után kapta a címét, sőt, utóbbi videója szintén a film előtt tiszteleg, benne egy 1970-es Doge Challengerrel - amit Kate Moss vezet. De a Soundgarden-frontember Chris Cornell Rage Against The Machine-tagokkal alakított szupergruppja ennél is tovább ment a megidézésében: 2002-es kislemezdaluk klipjében eredeti filmjeleneteket dolgoztak össze új snittekkel, az autó a pontos hasonmása Kowalski fehér Challengerének, és innen már az üldözés sem maradt ki.

1. Gorillaz: Stylo 

Az Audioslave nem sokkal maradt le a hasonló sztílójú első helyezettől; igaz, ez a nem sok a Gorillaz és Bruce Willis  kúlság-együttese. Ember rajzfilmfigurák ellen, Chevrolet El Camino Chevrolet Camaro ellen - ez beelőzhetetlen!

AMI PEDIG ÁLTALÁBAN AZ AUTÓS KLIPEKET ILLETI, EDDIG AZ OK GO JEGYZI A LEGZSENIÁLISABBAT.

 

https://recorder.blog.hu/2012/12/16/heti_top_10_sportkocsis-uldozos_klipek
Heti Top 10: sportkocsis-üldözős klipek
süti beállítások módosítása