Többet adni, mint kapni (Karácsonyi lemezajánló)

2012.12.11. 17:42, rerecorder

sufjan1.jpg

Ha popzene és karácsony, akkor speciális karácsonyi lemezek. Az év többi részéhez képest decemberben már alig jelennek meg új stúdióalbumok, a rajongók biztos becélzásával kiadott életmű-válogatások, klasszikus lemezek újrakiadásai, alibi-koncertalbumok, vagy éppen a magukat tökéletes ajándékként kínáló díszdobozok mellett a karácsonyi tematikájú megjelenések garmadája jelenti a friss választékot. Ez utóbbiak idei kínálatából íme, az ajándéktippjeink: Sufjan Stevens, Tracey Thorn és Mark Lanegan emlékezetes lemezei.

sufjan stevens.jpgA legjobb idei kivétel Sufjan Stevens, aki szokás szerint nem bírt nem monumentális kiadványban gondolkodni, és aki pályája során már másodszor jelentkezik karácsonyi EP-csomaggal. A "szokás szerint" Sufjannál szó szerint értendő, hiszen 2001 óta (kivétel: 2004-ben) minden karácsonykor készít egy EP-nyi zenét (feldolgozásokból, saját dalokból vegyesen) családjának és barátainak, szeretettel. Szerencsére ezeket idővel velünk is megosztja, 2006-ban jött ki az első pakk, idén karácsonyra pedig a második, Silver & Gold: Songs For Christmas, Vols 6-10 (Asthmatic Kitty, 2012) címmel a 2006-2010 között rögzített EP-kből (hozzájuk kísérőként több bizarr videóval, amelyeket mi is bemutattunk).
58 dal, három órányi zene, Stevens ezen évek során végbement zenei transzformálódásának szép lenyomata, bőséges mennyiségű nagyon erős pillanattal, a megfelelő pontokon katarzissal. Ez a srác nagyon tud adni.

SUFJAN STEVENS A TÉLAPÓNAK ÖLTÖZÖTT ZENÉSZEKET RANGSOROLÓ TOPLISTÁNKON IS ELŐKELŐ HELYEN VÉGZETT.

tracey thorn.jpgHogy mitől jön az érzés egy adott előadónak, hogy „na én akkor most idén készítek egy karácsonyi lemezt”, az nehezen megfejthető, de Tracey Thorn esetében aligha a biztos kassza volt az indítóok, legalábbis a hol zongorás, hol popos hangszerelésű Tinsel And Lights (Strange Feeling, 2012) nem erről árulkodik. Két saját mellett a kollégák (White Stripes, Low vagy épp Sufjan Stevens) karácsonyi dalaiból feldolgozó lemez kuckót épít a hallgatónak, védelmet kínál a világ zajától (vagy enyhülést hoz egy bevásárlóközpont karácsonyi zenekínálata után) és meghittséget áraszt – hát nem erre vágyunk ilyenkor?

darkmarkdoeschristmas2012.jpgMark Lanegan mostani turnéján - így Budapesten is - árusított hatszámos karácsonyi EP-je, a Dark Mark Does Christmas 2012 valami egészen mást áraszt a bendzsóval, mandolinnal, akusztikus gitárral és a végén még torzított gitárral is elővezetett dalokkal. A lemezt Lanegan karácsonyi szólófellépéseihez igazította, gyorsan és spontán felvett lo-fi, (ettől is személyes) hanganyag, mégis nagyon erős lett. A karakteres hang olyan csavarral kínál megtisztulást, ahogyan csak a karácsonyi csoda képes működni. Csúcspont: Mark énekes példaképe, a nemrégiben elhunyt Andy Williams által híressé tett O Holy Night.

 

 

MARK LANEGAN ITTJÁRTAKOR ADOTT INTERJÚT NEKÜNK - MÉG KOMBÁJNOK IS SZÓBA KERÜLTEK.

 

Dömötör Endre

A LEMEZEK MELLETT KÜTYÜKBŐL IS ÖSSZEÁLLÍTOTTUK AJÁNDÉKÖTLET-CSOMAGUNKAT.

 

a monumentális Sufjan Stevens-doboz Holly Jolly Christmas című dalához készült a legújabb klip:

ez pedig az  - eredetileg -  2009-es EP-jén (Vol. 9. - Let It Snow!) szereplő I'll Be Home For Christmas videója:


a Tracey Thorn-féle karácsonyi feldolgozáslemezhez Thorn két saját új dala közül a Joy-hoz készült klip:


Mark Lanegan karácsonyi EP-je, teljes egészében:

https://recorder.blog.hu/2012/12/11/tobbet_adni_mint_kapni_karacsonyi_lemezajanlo
Többet adni, mint kapni (Karácsonyi lemezajánló)
süti beállítások módosítása