Nyerj jegyet az Efterklang szombati lemezbemutatójára!

2012.11.27. 15:30, recordernews

efter.jpg

(X) A dán Efterklang, Európa egyik leginnovatívabb együttese szeptemberben jelentette meg ötödik nagylemezét. A Piramida című album egy elhagyott, sarkkörön túli szovjet bányászvárosban felvett hangmintákra épülő, páratlanul atmoszférikus és intenzív alkotás, az Efterklang eddigi pályájának csúcspontja. Ezt a nem mindennapi albumot mutatja be a zenekar a lehető leghozzáillőbb helyszínen: a valaha elhagyott, majd Budapesten újjáépült egykori szovjet hajón, az A38-on. Nálunk ráadásul 2 db belépőjegyet is lehet nyerni a koncertre!

A 2000-ben alakult koppenhágai Efterklang (a dán szó emlékezést, visszatükröződést jelent) korunk egyik legkísérletezőbb és legtudatosabb popzenekara. Az eredetileg öttagú, mára trióvá olvadt, de rengeteg vendégművésszel dolgozó együttes finom, elektronikával sejtelmesen átitatott popdalaiban ott bujkál Brian Eno ambientje, a Boards of Canada downtempója, a Röyksopp kanapé-elektrója, Björk melankóliája vagy az Air légies dalai - mindez együtt, nagyon tudatos koncepció szerint elrendezve, és teljesen eredeti módon tálalva.

efterklanga38.jpgAz Efterklang igazából nem is zenekar, vagy nem csupán az. Sokkal inkább egyfajta művész-kollektíva, amelynek tagjai mindig új és új irányból közelítik meg a popzenét, egészen újfajta dolgokat előbányászva a régi sémák alól. Ezt példázza a neves klip- és filmrendező, Vincent Moon tavaly az A38 Hajón is levetített dokumentumfilmje, az Egy sziget (An Island). Amikor az Efterklang elkészült előző, Magic Chairs című lemezével, az együttes tagjai négy napra "megszálltak” egy apró dán szigeten, hogy a helyi lakosokkal együtt egy kötetlen összejövetel keretei között elpróbálják és újra felvegyék az album dalait. A közel kétszáz (!) közreműködővel készült film e négy nap eseményeit, a próbafolyamatot örökíti meg - mindazt, ahogy a profi zenészek és az "amatőr” laikusok találkozásából, ötleteiből és inspirációiból újjászületnek a jól ismert számok.

Az izoláció, a sziget-jelleg mély benyomást gyakorolhatott az Efterklang tagjaira, hiszen az Egy sziget elkészülte után máris új, még különlegesebb projektbe vetették magukat. Az új album a Piramida címet egy különös sorsú városról nyerte: Pyramiden - vagyis oroszul Piramida - egy jóval az Északi-sarkkörön túl, a Spitzbergák egyik eldugott öblében fekvő bányászváros, amit a norvég kormány 1927-ben adott el a Szovjetuniónak. A jóformán megközelíthetetlen, közel féléves éjszakával, kibírhatatlan időjárással megvert szénbányász-telepen nagyjából ezren dolgoztak, szinte teljes elszigeteltségben - egészen 1998-ig, amikor a tulajdonos bányavállalat a szó szoros értelmében egyik napról a másikra, azaz egyetlen éjszaka alatt felszámolta a telepet és evakuálta a munkásokat.

Piramida azóta úgy áll, ahogy azon az éjszakán hagyták. A megdöbbentő atmoszférájú szellemvárosban minden ugyanúgy maradt, és az Efterklang idelátogató tagjai a színházteremben meg is találták elhagyatva "a világ legészakibb hangversenyzongoráját”. A három zenész tíz napig lakott a különös hangulatú szellemvárosban, több ezer felvételt és hangmintát készítve a kihalt ipari tájban. Ebből a hangulatból és ezekre a hangmintákra épülve született meg az album zenei anyaga egy berlini stúdióban. A lemez túlzás nélkül az Efterklang eddigi legnagyszabásúbb, és legjobban sikerült vállalkozása. Nagyszerűen idézi meg a Piramidában uralkodó fojtott, melankolikus atmoszférát, ugyanakkor egészen változatos, izgalmas, meglepetésekkel teli. Casper Clausen kristálytiszta éneke hol fátyolos, hol magasan szárnyalóan himnikus, Mads Brauer rafinált samplingjei különleges gazdagságot adnak a számoknak, a koncepció meg végig kitart a lemezen, egy pillanatra sem válva erőltetetté.

A szeptember végén megjelent lemez turnéja Budapestet is érinti: a zenekar december 1-jén, szombaton este az A38-on ad koncertet. Előzenekar a cseh Republic of Two, a belépő jegy elővételben 3000 Ft, a koncert előtt 3500 Ft.

A különlegesnek igérkező koncertre 2 szerencsés olvasónk ingyen juthat be. Annak tudunk belépőt biztosítani, aki

- megnyomja a Like/Tetszik gombot itt a cikk felett ÉS

- lájkolja a Recorder Facebook-oldalát ÉS

- bejelöli, hogy részt vesz az Efterklang koncerten ÉS

- küld egy e-mailt "Efterklang" tárggyal a jatek@recorder.hu címre ÉS

- akit kisorsolunk.

A játékban részt vevők között 2 darab belépőjegyet sorsolunk ki, szombat délben. A két nyertest emailben értesítjük.

https://recorder.blog.hu/2012/11/27/nyerj_jegyet_az_efterklang_szombati_lemezbemutatojara
Nyerj jegyet az Efterklang szombati lemezbemutatójára!
süti beállítások módosítása