Nick Cave zenésztársa először Magyarországon - Mick Harvey-koncert az A38-on

2012.10.19. 15:02, Frontrecorder

121021_mickharvey02.jpg

(x) Nick Cave és PJ Harvey harcos- és zenésztársa, a Gainsbourg-imádó, elbűvölő hangú és sármos kiállású balladaszerző, Mick Harvey először lép fel Magyarországon. A Bad Seeds és a Birthday Party gitárosa tavalyi, Sketches from the Book of Dead című lemezének bemutató turnéján végre útba ejti Budapestet is - október 21-én este az A38 Hajón játszik.

121021_mickharvey01.jpgA multiinstrumentalista zenész-előadó-fimzeneszerző pályája szorosan összeforrt Nick Cave-ével: a hetvenes évek közepétől zenélnek együtt, leghíresebb közös formációik a Birthday Party és a Bad Seeds. Bár a két zenekart mindenki egyértelműen Cave-vel azonosítja, de a gitáros-hangszerelő-zeneszerző Harveynek legalább annyi szerepe volt az együttesek sikerében. És bár Cave karizmáját nem sikerült megközelítenie (ez nehéz is lett volna), de a szupersármos, egyedi technikájú gitáros saját produkcióival és együttműködéseivel majdnem olyan nagyszabású életművet épített, mint Cave. 

A kilencvenes évek közepén gyors egymásutánban megjelentetett első két szólóalbumán egyetlen saját szerzemény sem szerepelt, hanem mindkettő nagyszabású tisztelgés volt Serge Gainsbourg életműve előtt. A zseniális Gainsbourg-dalok angol nyelvű és némileg "rocksoított" feldolgozásaival Harvey óriási sikert aratott. Ezután közel tíz évet kellett várni a következő szólólemezére, de Harvey eközben sem pihent: számtalan filmzenét szerzett, producerkedett, és persze Cave-vel égette mindkét végén a gyertyát.

A legutóbbi lemez némiképp visszafogottabb, melankolikusabb, balladisztikusabb, háttérbe szorul a rohanó rock and roll (ami például Cave Grindermanjében inkább előtérbe kerül). De Harvey fantasztikus orgánuma, finom, visszhangos gitárjátéka, nagyszerű dalai rendkívüli atmoszférát teremtenek a koncerteken.

Első budapesti koncertjére Harvey szinte "beesik” a névrokon angol énekesnő PJ Harvey Let England Shake-turnéjáról.

Előzenekar Temesvári Balázs artrock-projektje, a "romantic biodark"-ot játszó I.O.N. (Irrational Orthodox Noises) lesz.

Belépő a helyszínen 2500 Ft, elővételben 2000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

Címkék: koncert a38 mick harvey
https://recorder.blog.hu/2012/10/19/nick_cave_zenesztarsa_eloszor_magyarorszagon_mick_harvey-koncert_az_a38-on
Nick Cave zenésztársa először Magyarországon - Mick Harvey-koncert az A38-on
süti beállítások módosítása