„Ha szépen van hajtogatva, az én voltam” – Lovasi András

2012.10.03. 13:10, rerecorder

kispál lovasi.jpgVolt már néhány tisztelgő feldolgozáslemez a magyar poptörténetben (például az Amikor én még kissrác voltam című Illés-tribute és az Eszembe jutottál című Cseh Tamás-főhajtás), de csupa olyan, hogy egy adott előadó teljes életművéből válogattak a feldolgozók. Szeptemberben azonban megjelent egy teljes albumot az elejétől a végéig, az eredeti dalsorrendet megtartó átdolgozás-lemez, melyen a Zombie Girfriend-es Szabó Benedek ötletéből kiindulva (Lang Ádám segítségével, a borítón Moroncsik Ádám grafikájával) fiatal magyar előadók játsszák a Naphoz Holddal című 1991-es első Kispál és a Borz-album dalait. A Recorderen végighallgatható Holnaphoz Holddal című anyag apropóján beszélgettünk a Kiscsillag-frontember Lovasi Andrással, első zenekara első lemezéről és a feldolgozások világáról.


kispál 91.jpg- Mi jut eszedbe először, ha meghallod a
Naphoz Holddal lemezcímet?

- Hajdú András barátom, aki az első lemez eredeti borítóját készítette, amit aztán az akkori kiadó – hogy dolgoztassák a saját grafikusukat – sikeresen elrontott. András félrehallotta az általam közölt lemezcímet – ami Napozz Holddal lett volna – és ez került rá a borítóra, de aztán maradt, mert nekem még jobban is tetszett, plusz szeretem az ilyen szép félreértéseket.

- A Tökéletes helyettes demó után milyen volt egy kicsit komolyabb körülmények között lemezt készíteni, egyáltalán hogyan zajlott a lemezfelvétel?

- Vedres Joe volt a hangmérnök, elég sok időnk volt, mert egy viszonylag begyakorolt anyagot vettünk fel, és plusz sávokat csak oda akartunk, ahol nagyon üres volt a trióhangzás, úgyhogy maradt kb. négy-öt nap, amikor nem csináltunk semmit, csak csocsóztunk a Fekete Lyuk egyik asztalán, aminek a kapuit betömtük sállal, hogy ne kelljen pénzt dobálni bele. Ma már tudom, mire kellett volna felhasználni azt a négy-öt napot, de mikor kérdeztük Joe-tól, hogy jó-e ez, akkor mindig jól felhangosította és azt mondta: „Jó hát!"

- Kétszer is felvettétek az anyagot, mert az elsőről azt gondoltátok, hogy rossz minőségű demótok már van egy, mennyivel lett jobb a második kör?

- Válasz fent, de az akkori időszak több szempontból sem kedvezett a hifistáknak: az állami lemezkészítés összeomlott, a technikai bázisát elhordták, ellopták, rengeteg kis, rosszul felszerelt stúdió lett, sok rosszul képzett, amatőr hangmérnökkel, plusz ez már a digitális rögzítés hajnala, és akkora a különbség az akkori csúcscuccok, meg a mostaniak között, mint mondjuk egy másolt VHS kazetta, meg egy Red Camera képe között. Nem véletlenül hallgathatatlan nagyjából az akkori időszak magyar felvételeinek többsége.

Kispal_naphoz_holddal.JPG- Nagy Feró „karolta fel" a zenekart; a grafikus félreértette az eredeti Napozz Holddal lemezcímet, milyen egyéb legenda övezi még ezt a lemezt?

- Felkerült rá véletlenül az Őrjárat című dal, amit a zenekar nem szánt az albumra, így meg se volt keverve, de a kiadónál olyan szeretettel babusgatták a felvételt, hogy akkor derült ki a hiba, amikor a kész termék megjött, mire Feró betetetett egy cetlit a borítóba, hogy fogadják a tisztelt vevők szeretettel a zenekar ajándékát, az Őrjáratot. Meg román feketemunkások hajtogatták a kazettaborítót a pincében és némelyiket csak belegyűrték a tokba, úgyhogy beálltam segíteni nekik. Akinek esetleg megvan az eredeti kazettája és szépen van összehajtva, az én voltam.

- Mikor hallgattad meg utoljára és mit gondoltál róla? Mit gondolsz ma erről a bemutatkozó lemezről?

- Úgy 2-3 éve hallgattam meg. Azt gondolom, hogy vicces, de szerethető.

- Csak a játék kedvéért, hova helyeznéd el a Kispál és a Borz-lemezek rangsorában a lemezt? Harmadik legjobb? Első harmad? Legrosszabb?

- Két lemezünk van, amivel többé-kevésbé elégedett vagyok: az Ágy Asztal TV és a Holdfényexpressz. A Bálnák...-at azért nem szeretem, mert szarul szól, de azon jó számok vannak többségében, az első két lemez is valahol ott van a jobbak között. Bénán szólnak, de hallatszik, hogy saját hangunk volt.

- Melyik számot untad meg a legjobban élőben játszani ezek közül?

- Talán a Szőkített nőt...

- Melyik a kedvenc feldolgozáslemezed, ha van egyáltalán? Akár olyan, hogy egy valaki dolgoz fel mások dalaiból akár olyan, hogy sokan dolgoznak egy előadótól.

- Nem nagyon szeretem a feldolgozásokat, emiatt nem is ismerek sokat, inkább csak azokat tartom számon, amik jobbak, mint az eredetiek, ezért nem hálás nagyon jól sikerült albumokat újra feldolgozni, hálásabb nem annyira ismert dalokban bányászni az aranyat.

kispal_650_2.jpg- Létezik egy koncertfelvétel, ahol a Neurotic-tól játsszátok a Mélyen megvetett ágyat, te még kitől dolgoznál fel szívesen dalt? Mondjuk olyasvalakitől, akitől eddig még nem?

- A Fonográftól – sok, mára elfelejtett daluk van, amik klasszak.

- Mit gondolsz arról, hogy feldolgozták egy teljes lemezeteket?

- Meglepő és megtisztelő, nem gondoltam volna, hogy foglalkoztatja a kora kilencvenes évek a fiatal kollégákat, hisz valószínű e tájban születtek.

- Melyik feldolgozások tetszettek a leginkább?

- A Kicsi csillag.

- És volt olyan, amitől teljesen elhűltél?

- Olyan talán nem, de kicsit elszomorított az a köldöknéző enerváltság, amivel a mostani fiatalok zenélnek-szerkesztenek-mintáznak, mondom ezt a felvételek alapján. De ez lehet, hogy a hálószobapop védjegye. Azért legalább egy ordítás nem ártott volna az anyagnak.

- Milyen fiatal együttesekben látsz potenciált manapság, akár abból a szempontból, hogy sokakhoz leszek képesek szólni, akár abból a szempontból, hogy egyszerűen elkapnak valamit a korhangulatból?

- Nem akarok ítélkezni, anélkül, hogy sok fiatal zenekart ismernék, a nálam 10-15 évvel fiatalabbak közül sok jó, vagy inkább ígéretes dolgot tudnék mondani, de gondolom, nem erre gondolsz. A nagyon fiatalok közül így hirtelen nem és lehet, hogy azért, mert még nem akadtam beléjük. Inkább mondok két zenekart, akiket mostanában hallottam és tetszett: a Képzelt város és az Uzipov.

interjú: Dömötör Endre

a Kispál és a Borz egy 1991-es felvételen játssza a Kicsi csillagot:



ugyanerről a koncertről a Barlangba dobolok:


a Mélyen megvetett ágy című Neurotic-klasszikust játssza a Kispál és a Borz egy szilveszteri koncert hangfelvételén:

https://recorder.blog.hu/2012/10/03/_ha_szepen_van_hajtogatva_az_en_voltam_lovasi_andras
„Ha szépen van hajtogatva, az én voltam” – Lovasi András
süti beállítások módosítása