Brian Eno iPad-alkalmazással rukkolt elő

2012.09.30. 23:01, recordernews

brianeno.jpeg

Az ambient műfajának tengermély tisztelettel övezett úttörője, a menedzsmentje által "szónikus tájépítészként" is aposztrofált zenész és producer, Brian Eno nem először hallat magáról a napokban. A múlt héten bejelentette, hogy november 12-én befut legújabb albuma, a Warpnál megjelenő LUX, most pedig azt, hogy egy spéci, interaktív zenei iPad appot hozott létre Peter Chilvers programozótársával, akivel egyszer már csinált hasonlót, csak iPhone-ra. Lózungok helyett mutatjuk, mire volt képes a 2011-es Bloom alkalmazás:

Ennél egy fokkal izgalmasabb az új iPad-app, a Scape, amiben grafikai elemekből állíthatunk össze egy képet, az egyes elemek tulajdonságának, helyzetének, kölcsönhatásának megfelelően pedig zene is születik mindehhez. Az ide-oda rakosgatott elemek figyelnek egymásra, és bizonyos törvényszerűségekhez igazodva módosítják a létrehozott hangokat. Mindezt aztán megpúpozhatjuk azzal, hogy "hangulatot" állítunk be a spontán kompozícióhoz, ami még ennek a hatására is formálódik.

MILYEN TERHEKET EMEL LE EGY TABLET EGY ZENÉSZ VÁLLÁRÓL? OLVASD EL ITT.

A "scape"-jeinket aztán el is menthetjük, és ha úgy tetszik, komplett kompozícióba fűzhetjük össze őket. Az eredmény pedig sosem lesz ugyanaz. Eno maga egyébként azt mondta, nagyon izgalmasnak találta, hogy egy olyan rendszert hozhatott létre, amibe inputokat kell pakolni, de nem feltétlenül tudjuk, hogy azok újrakonfigurálásával mit fogunk hallani.

Hat dollárért már meg is vásárolhatjuk az iTunes közértből, és tényleg egészen izgalmasnak tűnik:

Címkék: brian eno app ipad
https://recorder.blog.hu/2012/09/30/brian_eno_ipad-alkalmazassal_rukkol_elo
Brian Eno iPad-alkalmazással rukkolt elő
süti beállítások módosítása