Olimpikonpop – Káté Gyula és Dopeman

2012.07.31. 09:30, rerecorder

london 4.gifElindult az olimpia (lásd a péntek éjszakai megnyitó ünnepségről és az olimpia hivatalos dalairól szóló cikkeinket, illetve a sportos lemezborítókból válogató kétrészes összeállításunkat), mi is elindítottuk sport és zene tematikánkban a sportolók kedvenc zenészeiről, zenészek kedvenc sportolóiról szóló sorozatunkat. Vajon melyik sportolónk sasszézik az INXS ritmusára? Kinek a fejében szól Nelly Furtado legújabb dala a londoni olimpián két tempó között? Ki az, aki Coldplay zenéjével motiválja magát meccs előtt? Dopeman feat. Káté? Pakként repülő korsók, 'kis McEnroe' és a többiek. Minden kiderül ez alatt a két hét alatt. Jakabos Zsuzsanna/Geszti Péter, Póta Georgina/Ligeti György és a Tóth Krisztina/Richie P párosok után az olimpián ma bemutatkozó Káté Gyula ökölvívót és a vele közös hiphop-bokszindulót jegyző Dopemant kérdeztük hazai és külföldi sztárokról, ma is aktív és legendás példaképeikről.

Sportolók kedvenc zenéi

Bár egy átfogó felmérés bizonyára (sz)élesebb képet mutatna a magyar sportolók kedvenceiről, azért az általunk megkérdezett olimpikonok és élversenyzők zenehallgatási szokásiból így is kiderül néhány dolog. Leginkább az, ebből a szempontból semmi kirívó nincs bennük. Van, aki metálos, van aki hiphopos, van, aki nagyon szereti zenét és sokfélét hallgat, van, akinek akad egy (két) nagy kedvence és azon felül megelégszik a rádiók nyújtotta felhozatallal. A hagyományosan rockosabb vonal gyakrabban kerül megemlítésre, a Republic a legnagyobb közös osztó, de a Tankcsapda, a Bikini, az Edda és Ákos, a nagy öregek közül pedig az Omega és az LGT is többször visszaköszönő név. Az újabb zenekarok közül viszont a Compact Disco. Külföldi zenében nagyobb a szórás, de a Queen nem véletlenül írt annyi sporthimnusszá lett szerzeményt, a magyar sportolók is legszívesebben a We Will Rock You-ra rohanják le ellenfeleiket.

káté.jpgKáté Gyula (olimpikon ökölvívó) favoritjai:

Kedvenc aktív magyar előadók: Dopeman, Anna And The Barbies

Kedvenc régi magyar zenekar: Omega

Kedvenc aktív külföldi előadók: Pitbull, Snoop Dogg, Jay-Z

Kedvenc külföldi előadók régen: Cypress Hill, 2Pac, Dr. Dre, Ice-T, Ice Cube, a régi Eminem (a mai már nem)

Meccs előtt: 2Pac

Zenészek kedvenc sportolói

Igyekeztünk olyan zenészeket megszólaltatni, akik maguk is sportolnak, vagy sportoltak – közülük többen is profi szinten. Kedvenc sportolóik tekintetében nagy a szórás, de abban egyetértenek, hogy a zene mellé kell a kondíciót biztosító mozgás is.

 

dopeman22.jpgDopeman kedvencei:

Kedvenc aktív magyar sportolókKáté Gyula, Harcsa Zoltán és persze Madár (Erdei Zsolt)

Kedvenc már nem aktív magyar sportolók: Kovács „Koko Kobra” István, Papp László

Kedvenc aktív külföldi sportoló: Floyd Mayweather

Kedvenc már nem aktív külföldi sportoló: James Toney


-
Hogyan született Káté Gyulával közös zenei felvételetek, a nemrégiben rögzített hiphopos Kispest-induló?

- Együtt edzünk Gyulával az Unio Kispestben, és nagyon jó barátok vagyunk. Ez a dal alapjában egy bokszinduló, de mivel Kispest önkormányzat is szeretett volna egy dalt, ezt a részét is beledolgoztuk. Kispesti bokszinduló. Gyula egyébként ügyesen reppel, ő is ki akarta próbálni, amit én csinálok, mint ahogyan én próbálkozom az ő sportjával, a boksszal. Klipet is forgatunk a dalból, amint hazaér az olimpiáról. Remélhetően valami fényes dologgal.

összeállította: Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2012/07/31/olimpikonpop_kate_gyula_es_dopeman
Olimpikonpop – Káté Gyula és Dopeman
süti beállítások módosítása