Olimpikonpop – Tóth Krisztina és Richie P

2012.07.30. 09:45, rerecorder

london2012.jpgElindult az olimpia (lásd a péntek éjszakai megnyitó ünnepségről és az olimpia hivatalos dalairól szóló összeállításunkat!), a sportos lemezborítókat bemutató anyagaink mellett mi is elindítottuk sport és zene tematikánkban a sportolók kedvenc zenészeiről, zenészek kedvenc sportolóiról szóló sorozatunkat. Vajon melyik sportolónk sasszézik az INXS ritmusára? Kinek a fejében szól Nelly Furtado legújabb dala a londoni olimpián két tempó között? Ki az, aki Coldplay zenéjével motiválja magát meccs előtt? Dopeman feat. Káté? Pakként repülő korsók, 'kis McEnroe' és a többiek. Minden kiderül a következő két hétben. Jakabos Zsuzsanna/Geszti Péter és Póta Georgina/Ligeti György párosok után az olimpián egy bravúros győzelem után búcsúzó Tóth Krisztina asztaliteniszezőt és az Animal Cannibals egyik felét Richie P-t kérdeztük hazai és külföldi sztárokról, ma is aktív és legendás példaképeikről.

Sportolók kedvenc zenéi

Bár egy átfogó felmérés bizonyára (sz)élesebb képet mutatna a magyar sportolók kedvenceiről, azért az általunk megkérdezett olimpikonok és élversenyzők zenehallgatási szokásiból így is kiderül néhány dolog. Leginkább az, ebből a szempontból semmi kirívó nincs bennük. Van, aki metálos, van aki hiphopos, van, aki nagyon szereti zenét és sokfélét hallgat, van, akinek akad egy (két) nagy kedvence és azon felül megelégszik a rádiók nyújtotta felhozatallal. A hagyományosan rockosabb vonal gyakrabban kerül megemlítésre, a Republic a legnagyobb közös osztó, de a Tankcsapda, a Bikini, az Edda és Ákos, a nagy öregek közül pedig az Omega és az LGT is többször visszaköszönő név. Az újabb zenekarok közül viszont a Compact Disco. Külföldi zenében nagyobb a szórás, de a Queen nem véletlenül írt annyi sporthimnusszá lett szerzeményt, a magyar sportolók is legszívesebben a We Will Rock You-ra rohanják le ellenfeleiket.

toth_krisztina.jpgTóth Krisztina (olimpikon asztaliteniszező) favoritjai:

Kedvenc aktív magyar előadók: Zorán, Koncz Zsuzsa, Omega, Republic

Kedvenc régi magyar zenekarok: Illés, LGT  + az István a király rockopera

Kedvenc aktív külföldi előadók: Amy MacDonald, Paolo Nutini, Coldplay, Alanis Morissette

Kedvenc régi külföldi zenekarok: Rolling Stones, Queen

Meccs előtt: Van egy playlistem, amin pörgősebb dalok vannak, csak vigyázni kell, nehogy túlzottan felspannoljam magam, mert úgy nem jó odaállni az asztalhoz. Inkább olyan zenét hallgatok, ami motivál.

Zenészek kedvenc sportolói

Igyekeztünk olyan zenészeket megszólaltatni, akik maguk is sportolnak, vagy sportoltak – közülük többen is profi szinten. Kedvenc sportolóik tekintetében nagy a szórás, de abban egyetértenek, hogy a zene mellé kell a kondíciót biztosító mozgás is.

ricsipí.jpgRichie P (Animal Cannibals) kedvencei:

Kedvenc aktív magyar sportoló: Csikós Péter sokszoros kickbox Európa-bajnok. Ő egy állandó példa előttem. Velem egyidős, ha magamra nézek, aztán meg rá, akkor jócskán felé billen a mérleg. Ő egy igazi hős, nem a versenyzés miatt csinálja, hanem az egészsége miatt. Nagyon elhivatott, igazi példakép.

Kedvenc aktív külföldi sportoló: Úgy általában, anélkül, hogy bárkit is kiemelnék, a kerékpáros sportolókra felnézek. Az agárdi EFOTT-ra mi is kerékpárra mentünk le a fellépésre, de nem a hetesen, hanem kerülővel a hegyek felé. Bizony volt olyan pont, hogy majdnem feladtam, azóta csak még inkább tisztelem a biciklistákat.

Kedvenc már nem aktív külföldi sportoló: Az összes japán forma-1-es pilóta a kedvencem, igazi Don Quijote-i küzdelem, amit ők folytatnak.

összeállította: Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2012/07/30/olimpikonpop_toth_krisztina_es_richie_p
Olimpikonpop – Tóth Krisztina és Richie P
süti beállítások módosítása