Olimpikonpop – Póta Georgina és Ligeti György

2012.07.29. 09:30, rerecorder

london-2012-a.gifElindult az olimpia (lásd a péntek éjszakai megnyitó ünnepség dalairól szóló összeállításunkat!), a sportos lemezborítókat bemutató anyagaink mellett mi is elindítottuk sport és zene tematikánkban a sportolók kedvenc zenészeiről, zenészek kedvenc sportolóiról szóló sorozatunkat. Vajon melyik sportolónk sasszézik az INXS ritmusára? Kinek a fejében szól Nelly Furtado legújabb dala a londoni olimpián két tempó között? Ki az, aki Coldplay zenéjével motiválja magát meccs előtt? Dopeman feat. Káté? Pakként repülő korsók, 'kis McEnroe' és a többiek. Minden kiderül a következő két hétben. Jakabos Zsuzsanna és Geszti Péter után az olimpián ma bemutatkozó Póta Georgina asztaliteniszezőt és  Ligeti Györgyöt, a We Are Rockstars (és a Zagar) gitáros-énekesét kérdeztük hazai és külföldi sztárokról, ma is aktív és legendás példaképeikről.

Sportolók kedvenc zenéi

Bár egy átfogó felmérés bizonyára (sz)élesebb képet mutatna a magyar sportolók kedvenceiről, azért az általunk megkérdezett olimpikonok és élversenyzők zenehallgatási szokásiból így is kiderül néhány dolog. Leginkább az, ebből a szempontból semmi kirívó nincs bennük. Van, aki metálos, van aki hiphopos, van, aki nagyon szereti zenét és sokfélét hallgat, van, akinek akad egy (két) nagy kedvence és azon felül megelégszik a rádiók nyújtotta felhozatallal. A hagyományosan rockosabb vonal gyakrabban kerül megemlítésre, a Republic a legnagyobb közös osztó, de a Tankcsapda, a Bikini, az Edda és Ákos, a nagy öregek közül pedig az Omega és az LGT is többször visszaköszönő név. Az újabb zenekarok közül viszont a Compact Disco. Külföldi zenében nagyobb a szórás, de a Queen nem véletlenül írt annyi sporthimnusszá lett szerzeményt, a magyar sportolók is legszívesebben a We Will Rock You-ra rohanják le ellenfeleiket.

pota_georgina.jpegPóta Georgina (olimpikon asztaliteniszező) favoritjai:

Kedvenc aktív magyar előadók: Vastagh Csaba, Takács Nikolas, Tóth Gabi
Kedvenc már nem aktív magyar zenekarok: V.I.P., V-Tech
Kedvenc aktív külföldi előadók, zenekarok: Rihanna, Katy Perry, Metallica
Kedvenc már nem aktív külföldi zenekar: Ace Of Base
Meccs előtt: Gyors, felpörgető zenék, dance-pop.


Zenészek kedvenc sportolói

Igyekeztünk olyan zenészeket megszólaltatni, akik maguk is sportolnak, vagy sportoltak – közülük többen is profi szinten. Kedvenc sportolóik tekintetében nagy a szórás, de abban egyetértenek, hogy a zene mellé kell a kondíciót biztosító mozgás is.

ligeti györgy.jpgLigeti György (We Are Rockstars, Zagar) kedvencei:

Kedvenc már nem aktív magyar sportolók: Taróczy Balázs, mint minden akkori fiatal magyar teniszezőnek. Machán Róbert is példakép volt még, ő Nestának a rokona. A nem teniszezők közül pedig még Farkas Péter birkózó volt szimpatikus. A hozzáállása a profi sporthoz, hogy lehet ezt másképp is, csibészesen.

Kedvenc már nem aktív külföldi sportolók: John McEnroe egyértelműen, ő volt a hősöm. Engem is úgy hívtak, hogy 'kis McEnroe', mert inkább aggyal játszottam, mint ő. Addig szopattam, idegesítettem az ellenfelet, amíg nem rontott. Teniszütőt is olyant vettem, mint amilyennel ő játszott. Pat Cash, Björn Borg, Jimmy Connors volt még favorit, utóbbi szintén a teniszütője miatt is.

- Hány éves korodig voltál aktív teniszező?

- Nyolc évesen kezdtem és tizenhét voltam, amikor abbahagytam. Az utolsó években már végig top 10-es korosztályos játékos voltam, válogatott kerettag, de aztán elvesztem a sportból. A rock'n'roll kiváltotta a teniszezést. Első gimiben már kezdődött a lázadás, az első zenekarommal, a Bahamasszal, amivel a Deep Purple és a Dire Straits keverékét játszottuk (nevet). Egész szép sikereket értem el a zenekarral Kaposvárom, azt láttam, hogy ez is érdekes lehet. A tenisz befejezéséhez igazából egy szerencsétlen edzőváltás vezetett. Az új tréner nem nézte jó szemmel a zenélést, és egyszerűen nem engedte meg, én meg szinte az egyik napról a másikra abbahagytam a teniszt. A győzni akarást felváltotta az, hogy örömöt tudtam okozni az embereknek a zenéléssel.

összeállította: Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2012/07/29/olimpikonpop_pota_georgina_es_ligeti_gyorgy
Olimpikonpop – Póta Georgina és Ligeti György
süti beállítások módosítása