Jimi Hendrix után Janis Joplinról is életrajzi film készül

2012.07.11. 11:15, -recorder-

joplin-nina.jpgA Jimi Hendrixről szóló életrajzi film mellett, melyet néhány hete kezdtek forgatni az OutKast-tag André 3000 főszereplésével, hasonló biopic készül a 27-esek klubja egy másik legendás tagjáról, a szintén 27 évesen, szintén 1970 őszén, a fekete gitáros után két héttel elhunyt Janis Joplinról is. A régóta tervezett, de most végre zöld utat kapó Joplin című film a herointúladagolásban meghalt amerikai blues énekesnő utolsó fél évének eseményeire koncentrál, noha flashback formájában ízelítőt kaphatunk karrierje kezdetéről is. A direktori székben Sean Durkin foglal majd helyet, aki első nagyjátékfilmje, a Martha Marcy May Marlene révén többek között a Sundance Fesztivál legjobb rendezőnek járó díját is elnyerte. Az énekesnő szerepét, melyre az elmúlt egy évtized során P!nk és Zooey Deschanel is pályázott (egy másik rivális filmtervben pedig Amy Adams és Renée Zellweger neve is felmerült), végül egy 32 éves amerikai színésznő, az ukrán származású Nina Arianda kapta, aki épp egy hónapja nyerte el a legjobb női főszereplőnek járó Tony-díjat a Venus In Fur című Broadway-darabban nyújtott alakításáért. Arianda eddig többek között az Éjfélkor Párizsban és a Hogyan lopjunk felhőkarcolót? című filmekben tűnt fel egy-egy apró szerepben, a készítők pedig azt remélik, hogy a Joplin révén ugyanúgy berobban a mozi világába, mint a Martha Marcy May Marlene főszereplője, Elizabeth Olsen.

A Jimi Hendrix korai éveiről szóló All Is By My Side-dal szemben (amelyhez a gitáros örököseitől nem sikerült megszerezni Hendrix-szerzemények használati jogait, így csak Muddy Waters- , Elmore James- és Beatles-számok átiratait hallhatjuk majd André 3000 előadásában) a Joplin készítői mintegy két és fél millió dollárért – a film költségvetésének több mint egytizedéért – meg tudták venni a jogokat az énekesnő 21 legismertebb dalához, amelyeket a tervek szerint maga Nina Arianda fog énekelni. A forgatást 2013 elején kezdik.

Noha ez az első játékfilm, mely Janis Joplint helyezi középpontba, az énekesnő alakja több filmben is feltűnt már, A Rózsa című 1979-es filmben pedig Bette Midler játszott egy olyan önpusztító rockénekesnőt, akit bevallottan Joplinról mintáztak.

Janis Joplin és a Piece Of My Heart 1969-es koncertfelvétele:

Nina Arianda a Venus In Fur című színdarab női főszerepében:

Bette Midler és A Rózsa című film:

https://recorder.blog.hu/2012/07/11/jimi_hendrix_utan_janis_joplinrol_is_eletrajzi_film_keszul
Jimi Hendrix után Janis Joplinról is életrajzi film készül
süti beállítások módosítása