Betáblázva, fesztiválon

2012.06.18. 15:55, Recorder.hu

exit_app_250.jpgHogy öngyújtók helyett ma már okosmobilok pislákolnak a Sziget-nagyszínpad előtt, az teljesen természetes. Hogy táblagépet vigyünk magunkkal egy-egy fesztiválra, egyelőre kevésbé tűnik annak  pedig két könyv közé simán befér a túrazsákba, nem merül le hamar, és értelmesebb potyautasunk lehet, mint gondolnánk.

Már csak azért is, mert rengeteg, egyébként különösebb figyelmet nem kapó alkalmazás egy ilyen intenzív bulihétvége alkalmával nyerheti el igazi jelentőségét. A webes időjárási előrejelzések örömmel állnak a szolgálatunkba, de  még ha ezt elsőre nem is gondolnánk  a különféle, égboltot bejáró csillagászati appok is hasznossá tehetik magukat a kemping (és az éjszaka) kellős közepén: ezekkel olykor azt is nyomon követhetjük, hol emelkedik fel a nap korongja másnap reggel, hogy ennek megfelelően lőhessük be a sátrunkat. És ha már az elhelyezkedésnél tartunk, a GPS jelenléte is megkönnyíti bolyongásunkat: ha nem alszunk a helyszínen, hanem egy közeli városban kell navigálni megfáradt önmagunkat az esemény előtt vagy után, a Find My Car-ral például nem csak a kocsinkat, de akár a szállásunkat is könnyedén megtaláljuk a mellékutcák labirintusában.

Miután letelepedtünk, jöhet a fesztivál maga  például az időrendünk megszervezése. Talán furcsán hangozhat elsőre, de a munkavégzés hatékonyságának növelésére írt programok ebben a kontextusban is bevethetők: az Evernote-ba például már úton a fesztivál felé felvihetünk koncertterveket, ötleteket úgy, hogy a felhőbe kerülnek, így biztosan nem vesznek el - aztán jöhetnek a fotók az első sorból, hogy végül úton hazafelé, hála a szinkronizálás zseniális találmányának már csak annyi legyen a dolgunk, hogy összerendezgessük emlékeinket a tableten.

Ha pedig vagyunk olyan merészek, hogy a táblát a pogózó tömeg közé is becsempésszük az oldalzsebben, akkor mondjuk a Ustream videoközvetítésén keresztül élőben sárgíthatjuk iriggyé barátainkat, vagy posztolhatjuk rommá a Facebook-oldalunkat  és akkor még nem is esett szó arról, hogy a feszt átellenes pontján tomboló ismerőseinkkel közös mappába is tolhatjuk elkészült képeinket, mondjuk a mindig nagyon kezes Dropbox segítségével.

shazam_250.jpgVagy az érdekel, hogy éppen mi szól élőben a színpadon, aminek a közelébe sem tudod verekedni magad vagy mit játszik az a szörnyű tribute band hajnalban a pálinkasátorban? Akkor a Shazam a mi barátunk, ami a készülék mikrofonját és egy messzi, vaskos adatbázist összekötve képes alig pár másodperc alatt felismerni, milyen számot hallunk  feltéve, hogy nem egy tegnapelőtt alakult indonéz space-folk együttesről van szó , ha pedig még tetszik is, megnézhetjük az eredeti dal klipjét, elolvashatjuk a szövegét, lenyomozhatjuk a előadó soron következő turnédátumait, aztán akár még ott helyben rögtön le is tölthetjük magunknak az új kedvencet.

Ma már nem fesztivál az a fesztivál, ami ne jönne ki saját applikációval Androidra vagy az iTunes Store-ban. Azzal együtt, hogy ezek többsége még bőven gyerekcipőben jár, azért már így is sokan igyekeznek elérni, hogy a kanapén elnyúlva, lapos eszközzel a kézben készítsük elő nyári könnyűzenei kalandjainkat. Általában a legtöbb ilyen alkalmazás megmarad a line up, helyszíntérkép, hírek és alapinfók négyszögében, de szerencsére nem mindegyik.

primavera_app_250.jpgAz Optimus Primavera Sound appja például nem csak igényes, szellős elrendezésével kedvelteti meg magát, de azzal is, hogy az egyes fellépők mellett két ikon vonzza az ujjbegyet: a felfelé mutató hüvelykkel e-mailben oszthatjuk meg bárkivel, vagy Facebookon az összes baráttal, hogy épp kit készülünk megnézni (miközben látjuk azt is, hányan tették ezt már meg előttünk), a naptár ikonra kattintva pedig elraktározhatjuk az adott fellépőt, hogy végül a klikkjeinkből összeálljon egy perfektül kinéző, személyes programfüzet (lásd a mellékelt ábrán).

Az angliai Big Chill fesztiválra kihegyezett alkalmazás egy helyhatékonyan elrendezett layoutban kínál videókat megnézésre, miközben a képernyő alján egy hajszálvékony sávban teaser jelleggel fevételeket játszhatunk le fél percben az egyes előadóktól. A szerbiai EXIT applikációja ugyanezt tudja, de még ennél is tovább megy: akár a Jamiroquai teljes tavalyi koncertje is felzendülhet a háttérben, vagy egy Magnetic Man-interjú, vagy egy exkluzív egy órás Fedde Le Grand mix. Az érdekes az, hogy ez a pofonegyszerű feature sokkal szimpatikusabbá tette, mintegy "közelebb hozta" a fesztivált, nem akartuk olyan hamar bezárni az ablakot. A hazai fejlesztők a korábbi években nem dobtak túl nagyot ezen a területen, idén majd meglátjuk: a T-Mobile mindenesetre már bejelentette, hogy a június végi Volt Fesztiválra kijön a Fesztivátor nevű élményfokozó alkalmazással, amiről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a segítségével be lehet majd csekkolni bizonyos helyszínekre és kameravezérlőként működve támogatja a helyszínen készített fotók szerkesztését, majd a képek összefűzésével (és zenei aláfestésével) egyedi videoklipek létrehozását és természetesen facebookos megosztását is. Kíváncsian várjuk.

woodstock_app_250.jpgÉrdekes, hogy a legjobb ötleteket  ahogy arra már cikkünk elején utaltunk  gyakran olyan appok hordozzák magukban, amik egészen más céllal íródtak: az iPad-es On The Way To Woodstock például az ellenkultúra kulcsfontosságú eseményét dolgozza fel egy interaktív timeline formájában, vagyis időrendben göngyölíthetjük fel a több mint 40 évvel ezelőtti sztorit, a háttér megismerése után pedig napról-napra végighallgathatjuk és megnézhetjük az együtteseket. Jó lenne, ha az aktuális fesztiválok esetén sem kéne várnunk addig, míg azok legendává válnak - és bizonyára nem is kell már sokáig: nyugodtan számoljunk azzal, hogy az elkövetkező években a popzenei fesztiválok a digitális területeket is lassan, de biztosan uralmuk alá hajtják. Az ingyen töltést kínáló tabletmegőrzők talán már a küszöbön állnak.

Unger András

Rövid demóvideó a Shazam működéséről: 

Még több élmény a 101elmeny.hu weboldalon.

(Szponzorált tartalom. A cikk a T-Mobile támogatásával készült.) 

https://recorder.blog.hu/2012/06/18/betablazva_fesztivalon
Betáblázva, fesztiválon
süti beállítások módosítása