E Sávok: Levél Elvisünknek – albumpremier!

2012.05.31. 17:50, -recorder-

Decemberben itt a Recorderen tartottuk a premierjét a Zombie Girlfriend második albumának, a Music For Pornnak, melynek felvételeinél a dalszerző-frontember Szabó Benedek fő alkotótársa a zenekari felállás másik gitáros-énekese, Nagy Gergely volt. Most az ő saját együttesének, a billentyűs-gitáros-énekes, ének Futó Péterrel közösen húzott E Sávoknak a lemezanyagát is be tudjuk mutatni: a magyar lo-fi/hálószobapop hullámot megelőző, majd abba szegről-végről becsatlakozó duó első albuma, a Levél Elvisünknek nemcsak címében, de borítójával is utal Cseh Tamás és Másik János 1977-es Levél nővéremnek című klasszikusára, míg az Elvis-tematikához a rock’n’roll egykori királyának E betűjét nevébe is átemelő zenekar múltjában rejlik a magyarázat, sőt még a White Stripes is ott volt a genezisnél. Zenekartörténet és lemezpremier egyben – itt a Recorderen!

Az E Sávokban ketten vagyunk, Futó Péter és én” – meséli Nagy Gergely. „Először 2005 nyarán játszottunk együtt, főleg az én akkori szegedi formációmnak, az E Projektnek szánt Elvis-tematikájú dalokat. Az E Projekt rendes rockzenekar volt (két gitár, basszus, dob, ének), és bár elkészült egy otthon felvett 12 számos szobademó, egy koncert után felbomlott a dolog. A dalok viszont maradtak, mert ebben az E Sávoknak hívott kétszemélyes felállásban, a zongora-basszus-szomorúének hangszerelésben érdekes és vicces dolgokat lehetett csinálni velük. A projektnévnév arra utal, ahogy a tök más hangszerelésre szánt dalokat a White Stripes kéttagúságával alakítottuk át (eredetileg minden olyan felállást E Sávoknak hívtunk, ahol két ember E Projekt-számokat játszik – pl. az E Projekt másik gitárosával adott két kisebb akusztikus koncert esetében is így történt). Rövidesen elkezdtek új dalok is születni, időnként egy akusztikus vagy elektromos gitár bevonásával is (kezdetben még E Projektnek szánt szövegekből, utána már attól is elszakadva), végül 2011. közepére ezekből már több, mint 50 percnyi demóanyag jött össze. Közben én beszálltam a Zombie Girlfriendbe is, és Benedekkel elkészítettük a Music For Porn című második lemezt, Péter pedig több saját mellékprojektet is elindított (Fél fény, His Halflit Subjects), amelyekben én még mindig szerepeltem valahogy (többnyire vendégénekesként vagy egy-egy hangszeres sávot feljátszva), a zenét (és a szövegeket is) azonban ott teljes egészében ő írta. Az E Sávok hat-hét év alatt több különböző zenei projekt központjaként működött, és mostanra készültünk el végre az eddigre szépen megszilárdult első lemezanyag újrafelvételével és -keverésével.

Az E Sávok-lemez eredetileg – öt-hat éve – nem is volt lemeznek elképzelve, csak csinálni akartunk valamit a számokkal, meg mindkettőnknek jót tett akkoriban, ha zenélünk egy kicsit. Aztán ahogy gyűltek a számok és az egészen hallgatható demók, lassan azt kezdtük gondolni, ideje lenne ezeket rendesen is megcsinálni. Ekkor még mindig a magyar lo-fi/hálószoba robbanás előtt voltunk, de mikor tavaly tényleg elindult az igazi szobazene-dömping, úgy gondoltuk, most már épp ideje lenne az évek óta összegyűlt anyagot megcsinálni valahogy. Tavaly nyáron kezdtük el a felvételeket, és először elég kiábrándító élmény volt: tökéletesen elfelejtettük, mit is játszottunk a három-négy éve felvett dalokban, meg különben is annyit hallgattuk a demókat azóta, hogy teljesen azokat szoktuk meg, és rettenetes élmény volt, hogy nem tudjuk úgy eljátszani őket. Aztán – mivel Péter közben felvette az egész első Fél fény-anyagot és a Trash Ambien című His Halflit Subjects-albumot, én meg Bendekkel a Zombie Girlfriend-lemezt – valahogy csak sikerült újragondolni az E Sávokat, és januártól sokkal tudatosabban álltunk neki újra. Nagyon örülünk, hogy végre befejeztük, mert ez azt jelenti, hogy mostantól soha többet nem kell ezeket a dalokat újra felvennünk: megszabadultunk tőlük, és végre nyugodtan írhatunk újakat.

az E Sávok első albuma, a Levél Elvisünknek itt hallható:
 


az Andy Warhol-féle Elvis festményre kacsintó zenekarkép alatt az album két beharangozó kisfilmje:

.




http://www.facebook.com/esavokart

lejegyezte: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2012/05/31/e_savok_level_elvisunknek_albumpremier
E Sávok: Levél Elvisünknek – albumpremier!
süti beállítások módosítása