A 2012-es Titanic Nemzetközi Filmfesztivál zenei szekciójának filmjei

2012.03.30. 19:30, -recorder-

A mai napon a Recorder nem csak egyetlen fesztivál zenei programját közli le elsőként: a Fishing On Orfű fellépői után most az április 13. és 21. között az Uránia, Toldi, Kino, Örökmozgó mozikban és az A38 Hajón zajló 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál zenei szekcióját is bemutatjuk előre – ahogy azt már a 2011-es program esetében is tettük. A 2012-es rendezvényen 29 országból 56 egészestés film (47 nagyjátékfilm, 9 doku) és 6 rövidfilm látható, köztük számos nemzetközi premier is, továbbá mindezeken felül egy 42 perces összeállítást is kapunk Szimler Bálinték invenciózus Kodály Method-videóiból (melyeknek épp itt a Recorderen volt a premierje). A 2012-es Titanic-programból a fesztivál honlapján néhány hónappal ezelőtt már bejelentették az Inni című Sigur Rós-koncertfilmet – hát most lássuk zenei szekció többi filmjét is!

A Titanic Filmfesztivál idén nagyon erős turnédokumentumokból. A Neil Young utazásai (Neil Young Journeys) című filmet egy sztárrendező, A bárányok hallgatnak Oscar-díjas direktora, Jonathan Demme készítette régi barátjának, az amerikai folk-rock legnagyobb géniuszának, a kanadai Neil Youngnak a 2011-es szólóturnéján. A Sosem érek haza (Never Make It Home) a 2007-ben, 38 éves korában rákban elhunyt Kirk Rundstrom amerikai gitáros-énekes utolsó hónapjait és Split Lip Rayfield nevű bluegrass/alt.country zenekarának élén – közelgő halálának tudatában – lebonyolított utolsó vad turnéját dokumentálja. Az Örömzene (The Family Jams) című dokumentumfilm azokból a videofelvételekből áll össze, melyeket a Vetiver folk-rock zenekar gitárosa, Kevin Barker forgatott, amikor együttes 2004-ben az amerikai freak folk ifjú sztárjaival, a hárfás-énekesnő Joanna Newsommal és gitáros-énekes Devendra Banharttal közösen turnézott.

A José González egészen különleges élete (The Extraordinary Ordinary Life of José González) szintén egy folkos-akusztikus zenei világban mozgó fiatal művész útját mutatja be intim közelségből, de jóval nagyobb távlatban: az argentin származású svéd gitáros-énekest, José Gonzálezt a filmesek három éven és öt kontinensen át követték. Az Esperando el Tsunami (Waiting For The Tsunami) című filmben a francia rendező-operatőr Vincent Moon – akit tavaly a dán Efterklang zenekarral forgatott An Island kapcsán már bemutattunk – egy argentin-kolumbiai zenészduó, a Lulacruza társagában járja végig Kolumbiát. Ami a hiphop és a rap rajongóit illeti, ők a Ritmus, rím és élet című A Tribe Called Quest-dokumentumfilmnek örülhetnek (Beats Rhymes & Life: The Travels of A Tribe Called Quest), melyet rendezőként és producerként is egy ismert színész, Michael Rapaport jegyez, aki egy 2008-as alkalmi turné idején készítette el filmjét a kilencvenes évek egyik legfontosabb hiphop együtteséről, olyan közreműködőkkel, mint Busta Rhymes, Pharrell vagy a Beastie Boys tagjai.

A Titanic zenei szekciójának ékköve – a bevezetőben már említett Sigúr Rós-koncertfilm, az izlandi poszt-rock zenekar 2008-as londoni turnézáró koncertjén forgatott Inni mellett – PJ Harvey nevéhez kötődik. A háborús övezetekben készült munkáival nevet szerzett Seamus Murphy ír fotográfus az angol dalszerző-énekesnő politikus hangvételű legutóbbi albumának, a 2011-es év legjobb lemezei közé tartozó – és Mercury-díjjal is jutalmazott – Let England Shake-nek mindegyik dalához rendezett egy-egy kisfilmet, majd egybe is fűzte azokat. Ezeket a művészi videókat itt a Recorderen is megmutattuk már összefüggő egyórás egységükben, de a Let England Shake hivatalos filmverziója nagy vásznon és méltó képminőségben még katartikusabb élmény.

Déri Zsolt

www.titanicfilmfest.hu
www.facebook.com/titanicfilmfest
 

The Family Jams

Never Make It Home

Beats Rhymes & Life: The Travels of A Tribe Called Quest

The Extraordinary Ordinary Life Of José González

a Neil Young Journeys egy részlete:

a Let England Shake címadó dalának videója:

az Inni című Sigur Rós-koncertfilm egy részlete:


ráadásként itt egy vadonatúj Sigur Rós-dal, a 2012. május 28-án megjelenő Valtari című visszatérő albumot beharangozó Ekki múkk:

https://recorder.blog.hu/2012/03/30/a_2012_es_titanic_filmfesztival_zenei_szekcioja
A 2012-es Titanic Nemzetközi Filmfesztivál zenei szekciójának filmjei
süti beállítások módosítása