Hallgass dokumentumfilmeket a hétvégén!

2012.03.02. 11:49, Recorder.hu

Toldi Mozi, 2012. március 2-4.

(X) Rossz minőségű, sötét, remegő képek, szomorú sorsok, beszélő fejek  ezt gondolhatja az átlagos néző a dokumentumfilmekről. Ezzel szemben aki ellátogat hétvégén a Toldiba, nemcsak a doku újsulijának kimondottan élvezetes darabjaiból kaphat ízelítőt, de jónéhány zenei csemegét is levadászhat. A 24 filmet, köztük 16 hazai premiert műsorra tűző, az ELTE TáTK által szervezett Ha érteni akarod a világot... dokufesztivál elsősorban társadalmi kérdésekkel foglalkozó mozijai ugyan nem szólnak közvetlenül a zenéről, de nem egy esetben kiváló kísérőzenéket zsákoltak be a rendezők a képek alá. Rögtön a péntek este nyitó Waste Land nagyágyúval indít, hiszen a filmes ügyek iránt elkötelezett Moby adott nyolc számot a Hotel és a Wait For Me albumokról, amelyek kiválóan festik alá Vik Muniz szemétművész és a Rio de Janeiro legnagyobb szeméttelepén élők és dolgozók (igen, ez ott egybeesik) közös munkáját. És ez még csak a kezdet...

 

A tavalyi SXSW-n tarolt Dragonslayer a kaliforniai kertvárosok kallódó tinijeinek Larry Clark-filmekből ismert világába vezet el bennünket. Tristan Patterson egy buliban találkozott Josh 'Skreech' Sandovallal, a 23 éves street-skate-punkkal, akiben akkor öt tabletta LSD volt, így nem sokat dumáltak, de később meglátta deszkázni és le kellett filmeznie őt és bandáját. A street kölykökhöz skate punk dukál, ráadásul a legfrissebb generációból, de olyan indie cuccok is elhangzanak az utcai őrjöngések és féktelen bulik alatt, mint a Best Coast és a Real Estate dalai. A filmzene számlistája itt.

Minden bizonnyal a svéd férfi szinkronúszó csapat EB-felkészülését bemutató Men Who Swim lesz az egyik legviccesebb film a programban. A jóléti társadalmak negyveneseinek midlife crisis-áról szóló mozi kapott egy szuper-cheese főcímdalt Lars Kumlin, az egyik csapattag jóvoltából, persze a hozzá illően elcseszett klippel.

Zenei szempontból igazi blockbuster a tavalyi Tribeca Festivalt megnyerő Bombay Beach. A címbeli hely Kalifornia egy magára hagyott települése, amelynek néhány háza egy kiszáradt, korábban virágzó tó partján áll. Alma Har’el, a Beirut zenekar házirendezője (aki többek között a sokak által az évtized klipjeként számon tartott Elephant Gunért is felel) itt göngyölít fel három rendkívül különös sorsot drámai és álomszerű mozijában, amelyben a zenének (naná, hogy a Beirut és Bob Dylan jóvoltából) és a koreográfiának is jelentős szerep jut.

Igazi hipsztermozi a holland All We Ever Wanted, igaz, leginkább azt kutatja, miért depressziósak a menő szakmákban dolgozó, szuperkreatív belvárosi fiatalok. Az MGMT által is feldolgozott Bauhaus-számra utaló cím sejteti, hogy a hipsztermozi hipszter soundtracket kapott, itt ellenőrizhető a tétel érvényessége.

A hétvégén az Oscar-díjról éppen csak lecsúszott, az öko-terrorista Earth Liberation Front megdöbbentő sztoriját kiegyensúlyozottan feldolgozó If A Tree Falls nemcsak amiatt érdekes, hogy a Beastie Boys Adam Yauch-ának cége, az Oscilloscope Laboratoires gyártotta, de Marshall Curry rendező haveregyüttese, az amerikai The National is bedobott a közösbe négy számot, köztük a Cherry Tree-t, a 2004-es EP címadó dalát.

És, ha valakinek estére is van kedve maradni, akkor pénteken a Dresch Quartet játszik, utána DJ Infragandhi táncoltat hajnalig. Szombaton itt tartja búcsúkoncertjét Bajor Ádám, az amerikai útra induló The Moog gitárosának kényszerpihenőre küldött stoner-projektje, a Haunebu, utána Past Perfect & Gumipop dj-k tolják. Vasárnap pedig a Somogyvári Gergely Riksaláz című filmjének zenéjét is jegyző Pozvakowski mutatja be új lemezének anyagát, természetesen a szokásos vetítéssel.

A fesztivál minden programja ingyenes.

http://www.facebook.com/haerteniakarodavilagot
http://www.facebook.com/events/351792584854532


A Bombay Beach trailere:

Az If A Tree Falls trailere:

Az All We Ever Wanted trailere:

Lars Kumlin: Men Who Swim

A Waste Land trailere:

 

 

https://recorder.blog.hu/2012/03/02/hallgass_dokumentumfilmeket_a_hetvegen
Hallgass dokumentumfilmeket a hétvégén!
süti beállítások módosítása