Perfume Genius: Put Your Back N 2 It

2012.02.21. 12:00, rerecorder

(Matador/Neon Music, 2012)

Mike Hadreas amerikai dalszerző-előadó 2010-ben tűnt fel Perfume Genius néven megjelentetett Learning című bemutatkozó albumával. Ennél nem sokkal nagyobb sztori a meleg énekessel kapcsolatban az, hogy az előző évtized közepén New Yorkból Seattle-be költözött anyukájához, hogy maga mögött tudja drogos, piás nagyvárosi éveit. Persze Perfume Geniusnak nem is volt szüksége sztorira, debütálása önmaga jogán figyelemreméltó, egy igazán reményteljes dalszerző első jelentkezése, mely a lemezcímhez hűen még a tanulás szakaszát mutatta be. A Learningnek van némi hálószobapop jellege, de már nagyon karakteres és megragadó. A fentiek tükrében az nyilván már-már szenzáció, hogy mostani második albuma beharangozásakor azzal került a hírekbe, hogy a magyar származású meleg pornóssal, Miklós Árpáddal félmeztelenül ölelkező lemezelőzetes reklámját (ami egy részlet volt a korong Hood című dalához készült videóból) betiltotta a YouTube.

Igazából a Put Your Back N 2 Itnek sincs szüksége ingyen promócióra (persze ártani semmi esetre sem árt), hiszen ez a lemez még az első albumnál is erősebb, egységesebb dalok gyűjteménye. A 32 perces korong a korábbi mélyen személyes témák és hangvétel helyett univerzálisabb – bár nem kevésbé specifikus – kérdéseket, de főleg univerzálisabb hangnemben boncolgat (úgy mint család, kétségbeesés, meleg párkapcsolatok, prostitúció, testkép-problémák). A dalok és a hangszerelési megoldások letisztultabbak lettek, a szerkezetek egyszerűbbek, főképp zongora és akusztikusok uralkodnak – és a dalok nagyszabású megszólalása miatt aligha kérdés, hogy több hallgatót tud megszólítani ezekkel az Antonyt (minőségben is) megidéző crooner szerzeményekkel.

9/10

Dömötör Endre

http://www.matadorrecords.com/perfume_genius/

az új lemezről való Hood videója, mely azzal kavart vihart, hogyaz ebből kiollózott albumelőzetes reklámot betiltotta a YouTube:

Címkék: perfume genius
https://recorder.blog.hu/2012/02/21/perfume_genius_put_your_back_n_2_it
Perfume Genius: Put Your Back N 2 It
süti beállítások módosítása