Mark Lanegan Band: Blues Funeral (kritika) + UNKLE feat. Mark Lanegan: Another Night Out (videoklip)

2012.02.15. 14:30, rerecorder

(4AD/Neon Music)

Mark Lanegan életművét címszavakban sem könnyű röviden összefoglalni: a Screaming Trees frontembereként a grunge legtökösebb gyereke volt, párhuzamosan futtatott fű alatti szólókarrierjével számos alig ismert remekművet alkotott (Kurt Cobainnel is készített közös felvételeket), tagja lett a Queens Of The Stone Age-nek, Greg Dullival közösen a Gutter Twinsnek, az ex-Belle & Sebastian-tag Isobel Campbell-lel három albumot is kiadott duóban, de közreműködött a Soulsaversben és a legutóbbi UNKLE-lemezen is... (ez utóbbi kollaborációhoz egy vadonatúj klipet is mutatunk cikkünk alján). Csak szólólemeze nem jelent meg már nyolc éve, a 2004-es briliáns Bubblegum óta. Már az is a Mark Lanegan Band név alatt jött ki, de akárcsak az, ez mostani Blues Funeral album sem egy stabil kísérőzenekarral született, hanem rengeteg zenészhaver közreműködésével. Lanegan egyszerűen elvesztette az eltelt nyolc évet, hiszen a szólódalok demózásához használt kazettái elmágneseződtek, használhatatlanná váltak, így a Blues Funeral anyaga (mely még mindig végighallgatható itt a Recorderen) közvetlenül a lemezfelvétel előtt íródott, ettől is ilyen egységes a lemez megszólalása és hangulata.

Az 55 perces masszív korong viszont attól olyan szokatlan a korábbi munkákhoz képest, hogy Lanegan ezúttal főképp billentyűs hangszereken és dobgépen komponált, a hangszerelést pedig a produceri teendőket ellátó (amúgy QOTSA- és Them Crooked Vultures-segéd) Alain Johannesszel együtt találták ki. A dobgépes tempójában, úszkáló billentyűs hangszíneivel is a keretes szerkezetre utaló album méltóságteljesen indul be, közepén zaklatott dalokkal ráz fel (például a Josh Homme szólamaitól hangos Riot In My House-zal, a Harmonia nevű krautrock zenekart idéző szinti-diszkós Ode To Sad Discóval, vagy a garázs-rockos Quiver Syndrome-mal), a végére pedig szépen lenyugszik. Addigra azonban már tanúi voltunk számos emlék felidézésének, néhány zsigerien jó dalnak és persze Lanegan hallgatót örökké kényelembe helyező hangjának.

9/10

Dömötör Endre

www.marklanegan.com


az albumot beharangozó The Gravedigger's Song élő előadása a KCRW rádió stúdiójában:

a dal videója:


a Mark Lanegan által felénekelt Another Night Out című UNKLE-szám 2010 májusában jelent meg James Lavelle elektro-rock kollektívájának Where Did the Night Fall című albumán, de csak most publikáltak hozzá egy fekete-fehér bokszolós videoklipet, melyet a Massive Attack-féle Paradise Circus pornóklipje kapcsán már emlegetett Toby Dye rendezett:

https://recorder.blog.hu/2012/02/15/mark_lanegan_band_blues_funeral
Mark Lanegan Band: Blues Funeral (kritika) + UNKLE feat. Mark Lanegan: Another Night Out (videoklip)
süti beállítások módosítása