Feist: Metals + How Come You Never Go There (Beck Remix)

2011.12.15. 15:45, rerecorder

(Arts & Crafts/Universal, 2011)

Az elmúlt hetek egyik legszórakoztatóbb híre, hogy a 2011-ben Metals címmel lemezt megjelentető kanadai indie-pop dalszerző-énekesnő Feist egy tévészereplés során összehaverkodott a Mastodon-tagokkal, és Metals meets metal felkiáltással máris egy közös osztott kislemez megjelentetését tervezik egymás dalainak feldolgozásával – ennek apropóján most közreadjuk az énekesnő albumának lemezkritikáját (továbbá húzódalának, a How Come You Never Go There-nek az egészen friss Beck-remixét is). A Metals nem egy elsietett munka: az 1976-os születésű Leslie Feist több, mint négy évig várt előző albuma, az egyöntetű kritikai és komoly kereskedelmi sikert arató (több mint két és fél millió példányban fogyó) The Reminder után, hogy új anyaggal jelentkezzen. A köztes időben magáról csak egy-egy kisebb filmszerep (illetve a róla forgatott Look At What The Light Did Now című dokumentumfilm), vendégszereplés (Grizzly Bear, Wilco, Beck), továbbá a Broken Social Scene legutóbbi albuma kapcsán hangot adó énekesnő a hosszú kimaradás ellenére tovább halad a már jól kitaposott ösvényen, még akkor is, ha néhány hallgatójának most bizonyára csalódást is fog okozni.

A Metals ugyanis kevésbé változatos anyag lett, amelyen nem maradt hely egyetlen édeskés, együtténeklős indie-pop dalnak sem, és így valószínű, hogy olyan klasszikus slágere sem lesz a lemeznek, mint amilyen a legutóbb album 1234 című számával összejött. Viszont ebből következően hangulatilag jóval egységesebb lett az új lemez, lényegében a 2007-es The Reminderen is meglévő visszafogottabb, intimebb dalok és a folyamatos fokozásra épülő, rockosabb darabok váltogatják egymást. Különösen az előbbiekről mondható el, hogy még inkább az előtérbe tolják Feist hangját, ami még mindig hol enyhe dzsesszes lüktetéssel, de nagyrészt tiszta, folkos szépséggel vezérli a számokat. Az igazán emlékezetes pillanatok is az utóbbiakhoz kapcsolódnak, a Cicadas & Gulls és a lemezt záró Get It Wrong, Get It Right még a legnagyobb rohanásban is képesek lelassítani az időt.

8/10

Csada Gergely

www.listentofeist.com

 

Feist a Later with Jools Holland című brit zenés tévéműsorban adja elő az új lemez The Bad In Each Other című dalát – ez után a szereplés után haverkodott össze Brent Hindsszel és a többi Mastodon-taggal:

a Metals album How Come You Never Go There című kislemezdala...

...és a How Come You Never Go There-ből a mai napon publikált Beck Remix:

Címkék: feist
https://recorder.blog.hu/2011/12/15/feist_metals
Feist: Metals + How Come You Never Go There (Beck Remix)
süti beállítások módosítása