Megjelent a Recorder magazin harmadik száma

2011.11.29. 16:00, Recorder.hu

Örömmel és büszkeséggel jelentjük, hogy a Recorder magazin 2011. november-decemberi száma amellett, hogy felcsíphető az A38 Hajó november 30-ai, holnap esti, baráti zenekarok és dj-k fellépésével színesített, ingyenes Recorder Partyján, már megtalálható Budapest több mint 100 pontján is. A 80 oldalas, szintén ingyenes prémiummagazin friss kiadása a szokott módon érdekes, értékes, sokszínű és minőségi olvasnivalót kínál a popzenéről és a popzene határterületeiről, exkluzív tartalmakkal: a REC003 címlapsztárjairól, Péterfy Boriról és 4 hónapos kisfiáról, Domáról készült fotók például a magyarországi médiában elsőként nálunk láthatók, ráadásul rögtön több mint két oldalnyi terjedelemben. Nem véletlenül kértük fel őket, hiszen a júliusi REC001 Popzene és nyár, illetve a szeptemberi REC002 Popzene és homoszexualitás viszonyait körüljáró cikksorozatai után a friss lapszámban ez alkalommal a popzene és a gyerekek többdimenziós kapcsolatát vizsgáljuk meg alaposabban. És ez még nem minden!

 

Körképet adunk a gyerekpopsztárokról, bemutatjuk, hol vált el a két legnevesebb gyereksztár, Stevie Wonder és Michael Jackson karrierje, nagy cikket írtunk azokról a zenészekről, akiknek a gyereke is követte szülője pályáját (Tim és Jeff Buckley, John Lennon és fiai, vagy éppen Ravi Shankar és lánya, Norah Jones mellett még tucatnyi párt vettünk sorra). Írtunk azokról a magyar zenészekről, akik gyereklemez készítésére adták fejüket, szülővé vált popsztárokkal beszélgettünk arról, hogy milyen változásokat hozott az életükbe az új családtag érkezése. Összegyűjtöttük az általunk legjobbnak tartott hazai és külföldi gyereklemezeket, sőt még óvodákat is jártunk, hogy első kézből tudjuk meg, mire pörögnek a kicsik, és hogy tetszenek-e nekik a Recorder-kompatibilis, friss zenék. Zenés mozgóképeket elemző VideoRecorder rovatunkban ezúttal a Rocksuli című film került terítékre. Sőt szerzőink végre azt is kiírták magukból, amit eddig titkolniuk kellett, így végre kiderül, mik voltak gyerekkorunk kedvenc, meghatározó számai, lemezei. Soltész Rezsőtől a Boney M-en, Bowie-n és az obligát Beatles-en át egészen a Pokolgépig terjed a szerkesztőségi hatáslista – érdemes megnézni, kinek mi segített ráeszmélnie arra, hogy a zene jó! 

Magyar rocktöri címen futó másik tematikus cikkválogatásunk keretében a harmincéves jubileumát idén ünneplő KFT-vel készített nagyinterjú mellett megszólaltattuk a 25 éve, az 1986-ban megjelent Stage Pass című könyv óta hallgató legendás magyar roadot, Kraft Tamást, valamint bemutatjuk a 80-as évek legmenőbb magyar poplapját, a mára szinte elfeledett Polifont is.

Idén végre megjelent az eddig csak a legjobb soha-meg-nem-jelent lemezként emlegetett Beach Boys-féle SMiLE, persze, hogy nem hagytuk szó nélkül, illetve ehhez kapcsolódva sorra vettünk néhány további, dobozban maradt albumot.

A nemrég feloszlott R.E.M.-től két cikkben is búcsúzunk, egy civil fan club-tag és egy, a Stipe-ék iránti rajongását nem titkoló újságíró segítségével. Noel Gallagher szólókarrierjéről, aztán néhány aktuális lemez okán az olasz filmzenékről is írunk, majd a közeledő karácsony apropóján a Jézus nevét magukra tűző zenekarokból is sorra veszünk féltucatot.

Az aktuális tánczenei trendek közül a magyar wonkyról (vagy ahogy művelői szívesebben hívják: a magyar future beatről) szóló áttekintés került lapjainkra (meg egy csak a Recorder számára készített, exkluzív Headshotboyz-mix a weboldalra), a múlt hétvégén első pesti fellépését letudó, ex-focista Actressről és a Vex’d két egykori tagjáról, Kuedóról és Roly Porterről miniprofilt közlünk, a French touch, azaz a francia filteres diszkó visszatéréséről pedig 15 évet összefoglaló maxicikket, amiben a Justice nevével fémjelezhető francia elektróról is ejtünk szót. Interjúink nagy része is hazánkba látogató aktuális tánczenei előadókkal (Samiyam, Roska, Apparat) készült, de nem hagyhattuk ki az amerikai punk-rock élő legendáját, Mike Wattot sem. Van egy jókora interjúnk a nemzetközileg is egyre elismertebb metálos Thy Catafalque vezetőjével, a punkos-metál-indusztriális Amebixet pedig részletgazdag karriersztorival hozzuk (újra) köztudatba.

Rovataink száma tovább bővült: a Perspektívában a kortárs magyar indie és a rendszerváltás előtt indult alternatív zenei mozgalmak szociológiai összevetése történik meg, a Koncertélményben Földes László Hobo beszél meghatározó koncertjeiről, de már van Így készült:, Hová tűnt?, és Pop Anomáliák! címre hallgató minirovat is a lapban. Lemeztáskájából Lovasi András és Nagy Feró húzott elő hallgatnivalókat, a legjobb utolsó albumokat bemutató Kijáratban pedig a Smiths búcsúlemezéről írunk. Arról már nem is szólva, hogy ezúttal is rengeteg a lemezkritika, kiemelt helyen az Atlas Sound, a Wilco, a My Brightest Diamond, valamint a Hó Márton és a Jégkorszak új megjelenéseivel.
 

https://recorder.blog.hu/2011/11/29/megjelent_a_recorder_magazin_harmadik_szama
Megjelent a Recorder magazin harmadik száma
süti beállítások módosítása