Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 43. hét + Spike Jonze és Soko közös kisfilmjei

2011.11.09. 09:10, -recorder-

Miután KHT10 sorozatunk legutóbbi összeállításában megmutattuk, hogyan remixeli Lana Del Rey-t az Internet, most kiderül, hogy milyen dalokat ír magától a Világháló. Visszatér egy újabb legendás amerikai zenekar (a Guided By Voices), a Hold Steady-frontember Craig Finn szólólemezzel jelentkezik, egy indie szupergrupp is terítékre kerül, és végre jön az imádnivaló francia dalszerző-énekes lány, Soko első albuma is. Az I Thought I Was An Alien című beharangozó kislemezdal klipjét ráadásul az amerikai sztárrendező, Spike Jonze forgatta le, akitől ennek apropóján bemutatunk két korábbi kisfilmet is, melyek szintén Soko ihletésében születettek – és ezekben a bizarr szerelmi történetekben a főszereplőnő partnere hol egy idegen lény, hol egy csontváz, hol egy kockafejű robot!

 

 

Montage Populaire: Separate Frames
Ilyen poszt-punk és cold wave között félúton található dalokat utoljára valamikor 1985-ben írhattak bármelyik tetszőleges nyugat-európai város panelházának alagsorában. Az angol zenekar eddig egyetlen EP-t adott ki, bár tavasszal volt már egy demója, amin David Bowie-, Blur-, Franz Ferdinand- és Super Furry Animals-hatásokat is kibogarászhatunk magunknak.
 
The Lovely Eggs: Panic Plants
Aki szerint a twee pop műfaját már a kezdetek kezdetén bele kellett volna fullasztani egy halom kardigánba, az most ne figyeljen ide! A Lovely Eggs amúgy többször is felbukkant itt már a KHT10 történetében, a Panic Plants című új dalból pedig árad a jól ismert amatőr botladozás, nagy vokálok és csilingelő xilofon kíséretében. Nagyon twee!
 
Cinema Red & Blue: Walkin' To The Cemetery
Indie szupegrupp, Comet Gain- és Crystal Stilts-tagokkal, Halloween tematikával. Tavaly jelentkeztek először lemezzel, most pedig egy EP-t dobtak piacra. Ebben a dalban a Stooges, a Velvet Underground és a Nuggets válogatás valamelyik garázs-rock zenekara bulizik a temetőben, miközben a háttérben valaki egy sírboltra helyezett Hammond orgonát nyüstöl.
 
François & The Atlas Mountains: Piscine
Az egyik meghatározó független kiadó, a Domino Records első francia nyelvű kiadványa – így vezetik fel mindenhol ezt a dalt, és ezzel máris elárultuk a legfontosabb tudnivalókat. Francia dalszerzői hagyományon alapszik a szám, de a 2. percnél érkezik valami egészen más – mondjuk azt, hogy lüktető tánczene.
 
Field Music: (I Keep Thinking About) A New Thing
A sunderlandi Field Music esetében is előfordul egy állandóan visszatérő toposz, miszerint hogy mennyire méltatlanul háttérbe szorult zenekar! Ami igaz is, bár azért annyira nem meglepő, hiszen a Brewis fivérek a bámulatos popdalok mellett azért néha már túlzásba viszik a prog-rockos túlburjánzást. Új lemezük első kislemeze azonban viszonylag direktebb és elsőre is dekódolható szám.
 
Guided By Voices: Doughnut For A Snowman
A Guided By Voices visszatérése amerikai indie körökben legalább akkora szenzációnak számít, mint az Olivia Tremor Control újbóli felbukkanása. A lo-fi műfajával azonosított zenekar új dala meg egészen ígéretes, benne van a Byrds (gitár)nyakig. Új album januárban várható. 
 
Soko: I Thought I Was An Alien
Végre megérkezik Soko első albuma – 2012 februárjában! Az 1986-ban Stéphanie Sokolinski néven anyakönyvezett francia dalszerző-énekes lány még 2007-ben bukkant fel az interneten, és a hangulatukban a Moldy Peachesből ismert Kimya Dawsont idéző dalaival (például I'll Kill Her című indie slágerével) azonnal megfogott egy rakás embert. Ez az új szám viszont már inkább bágyadtan elúszó pszichedéliába van áztatva, a videóját pedig maga Soko rendezte az iPhone-nal kamerázó Spike Jonze segédletével. De vigyázat, földönkívüli szex is van benne! (A klip cikkünk alján is megtekinthető, néhány korábbi Spike Jonze-kollaboráció társaságában.)
 
The Internet: Cocaine
A múlt héten bemutattuk, hogyan remixel az Internet, most pedig egy saját dala is itt van. Az Odd Future hiphop kollektíva két tagjának mellékprojektje ez: a DJ-lány Syd The Kyd és a producer Matt Martian alapították. A decemberben megjelenő Purple Naked Ladies című the Internet-albumot beharangozó Cocaine soulos női énekkel csábít, a dalhoz készült videó pedig kedves vidámparki kalandozásból drogos-leszbikus fordulatot vesz!
 
Pretty Good Dance Moves feat. Sabina Sciubba: I Wonder Why
Sokóhoz hasonlóan a chicagói elektro-pop zenekar is 2007 óta készül első albumára, ami szintén 2012 februárjában érkezik. A lemezen a New York-i Brazilian Girls énekesnője, Sabina Sciubba fog énekelni. Az I Wonder Why szuper popdal, amiben még trombita is feltűnik.
 
Craig Finn: Honolulu Blues
Craig Finn a nagy történetmesélő dalszerzők, Bruce Springsteen és társai által képviselt hagyomány egyik legjobb mai megtestesítője, a Hold Steady zenekar frontembere. Az első szólóban kiadott kislemezének jobbik dala ez itt, bemutatkozó szólóalbuma meg jövő év elején érkezik. 

összeállította: Soós Csaba
 

És akkor most következzék az a három Spike Jonze-film, melyek mögött ott van Soko inspirációja:

a 2010-es I'm Here című félórás rövidfilmben az eredeti tervek szerint Soko játszotta volna robotlányt, de egyeztetési problémák miatt végül egy fantasy és sci-fi filmken trenírozott brit színésznő, Sienna Guillory kapta a szerepet, így a francia lány csak a köszönőlistán szerepel, aláfestő zeneként pedig a Yeah Yeah Yeahs-gitáros Nick Zinner szerzeményei mellett Girls-, Animal Collective- és Sleigh Bells-számok szólnak:

a 2011 októberére elkészült Mourir Auprès de Toi (To Die By Your Side) című animációs film a könyvtáskáival elhíresült francia divattervezőnő Olympia Le-Tan elvarázsolt munkáira épül, a híres párizsi angol könyvesbolt, a Shakespeare & Co. könyvei közt játszódik, a szerelmespárnak pedig Spike Jonze és Soko kölcsönzi a hangját – az utóbbit halljuk a filmhez írt pajkos záródalban, a Hump And Jumpban is, melynek társszerzője Spike öccse, Sam Spiegel, azaz a N.A.S.A. hiphop projektből ismert Squeak E. Clean:

kisfilm a Mourir Auprès de Toi forgatásáról – az elején az egyetlen mondatával is megküzdő Spike Jonze-t látjuk:

ez pedig a vadonatúj I Thought I Was An Alien klip, melyben Spike Jonze operatőrként, Sam Spiegel pedig idegen lényként dolgozott a dalt író és éneklő főszereplőnő, Soko irányítása alatt:

ráadásként pedig itt van Soko első híres dala, az I'll Kill Her 2007 elejéről – csaknem fél évtizeddel ezelőttről:

http://www.s-o-k-o.com

összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2011/11/09/kepzeletbeli_heti_top_10_2011_43_het_spike_jonze_es_soko
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 43. hét + Spike Jonze és Soko közös kisfilmjei
süti beállítások módosítása