Real Estate: Days – a teljes album!

2011.10.14. 12:24, rerecorder

(Domino/Neon Music, 2011)

A Képzeletbeli Heti Top 10 sorozatunkban egy hónapja már bemutatott Real Estate együttes valahol a chillwave zenék oldalvizén tűnt fel 2009-ben, persze a klasszikus értelemben vett chillwave-hez semmi köze nem volt. Ám mivel eleve nehéz klasszikus értelemben venni az említett műfajt, így ahhoz közeli definíciójába a Brooklynban székelő kvartett zenéje is tökéletesen beilleszthető: álmodozós-ábrándos tengerparti nyári popzene, szellős, torzítatlan gitárokra. A cím nélküli 2009-es Real Estate-bemutatkozás igazi ereje pont ebben a csupasz, nagyon egyszerű, műviségektől mentes, visszhangokkal játszó megszólalásban rejlett. Pszichedelikus zenekarokat idéző fülbemászó vokálok, ártatlanság, lebegés. Na, ez a hatássor tökéletesen igaz a 2011. október 17-én megjelenő Days című második Real Estate-albumra is – mely lemezkritikánk alatt rögtön meg is hallgatható!

A Days talán még tovább megy a nyár utáni melankolikus nosztalgia érzékeltetésében, aligha véletlen, hogy most ősszel jelenik meg a lemez. Inci-finci gitárpilinckázás, apró körök (néha még Johnny Marr smiths-es színezései is beugorhatnak), némileg polírozottabb, egy árnyalattal vastagabb hangzás jellemzi, a Younger Than Yesterday-ben például még vonósok is szólnak. A korai Shins, a Feelies vagy Brian Wilson ismét jó hívószó, mint ahogy a szépséges, a friss és a magabiztos jelzők sem maradhatnak ki az új album jellemzéséből. A Real Estate másik alaptémája a nyár mellett a külvárosok világa volt, a Dayst viszont elvonatkoztatottabb szövegek jellemzik, több a múltat, az idő múlását vizsgáló szerzemény. A fő dalszerző-énekes Martin Courtney másodjára csak megerősítette, hogy komoly tehetség, akivel a jövőben is számolni kell – illetve akire lehet számítani.

8/10

Dömötör Endre

az album anyaga az alábbi lejátszón hallgatható meg – a dalsorrend a lejátszó jobb felső sarkában a három vízszintes csíkra kattintva olvasható:

 

www.dominorecordco.com/artists/real-estate

 

egy színpadról felvett májusi koncertrészlet az új lemez Green Aisles című dalával:

Címkék: brooklyn real estate
https://recorder.blog.hu/2011/10/14/real_estate_days
Real Estate: Days – a teljes album!
süti beállítások módosítása