Milyen lemezek lapulnak a sztárok táskájában? – What’s In My Bag?

2011.10.12. 18:03, -recorder-

Sok-sok izgalmas kezdeményezés született már az interneten, de zenei szempontból biztosan a What’s In My Bag? az egyik legszimpatikusabb. Mert hát kit nem érdekel az, hogy a kedvenc zenészei milyen lemezeket hallgatnak otthon. A kaliforniai Amoeba Music lemezbolthálózat ráérzett a piaci résre, és pár éve egy – rögtön sikert arató és azóta csak egyre népszerűbb – videósorozatot indított, amelyben híres és majdnem híres előadókat kérnek meg arra, hogy látogassanak el hozzájuk, és beszéljenek egy kicsit azokról a lemezekről, amiket megvettek. Cikkünk aktualitását most az adja, hogy pár héttel ezelőtt a Fiery Furnaces tagjai három magyar vonatkozású albumot is vásároltak, ráadásul nem először fordul elő a sorozat történetében, hogy magyar előadó kerül terítékre. Készítünk hát egy válogatást is a Recorder ízléséhez közel álló zenészek lemezbolti videóiból – élen a két szakállas Nirvana-túlélő, Krist Novoselic és Dave Grohl prezentációjával.

 

 

Krist Novoselic
Nem tudom kinek milyen kép él a fejében arról, hogy a Nirvana egykori tagjai milyen zenét hallgathatnak, de a bohókás Mikulásnak kinéző Krist Novoselic eklektikus ízlésével valószínűleg mindenkit meg fog lepni: krautrock, Flaming Lips, M.I.A. – de a legszebb az, amikor Philip Glass kortárs zeneszerzőről Lil Wayne-re vált, és egy Rolling Stones-lemez kapcsán még Franco fasiszta diktatúrája is szóba kerül.

Dave Grohl
Hogy mennyire szimpatikus figura Dave Grohl, az ebből a videóból is kiderül. Nagy lelkesedéssel beszél azokról a hardcore/punk kislemezekről, amiken felnőtt, és közben elmesél egy vicces kocsmai verekedést is, amelynek központi szereplője az Amoeba egyik munkatársa, a No Pigs nevű holland punk zenekar egykori basszusgitárosa, akinek még a kissé gusztustalan háttetoválását is megmutatják.

The Fiery Furnaces, Hot Chip
Mad Hungarian” – mondja háromszor is Matthew Friedberger, a Fiery Furnaces név mögött álló testvérpár férfi tagja magyar komolyzenészek lemezei kapcsán (az ő videójukban 4:16-nál egy Illés-lemez is látható a háttérben), a Hot Chip tagjai pedig nem voltak restek egy magyar cigányzenész albumát leemelni a polcról! Most jó magyarnak lenni, ugye?

Fucked Up
A sorozat egyik legbájosabb videója: a kanadai zenekar énekese, az első ránézésre ijesztő Pink Eyes (Damian Abraham) amúgy is egy kedves medvebocs szívével-lelkével rendelkezik, de itt még inkább szeretetre méltóvá válik azzal, hogy a mellére erősített kisgyermekével jelenik meg, és néhány punk meg hardcore lemez után a Call Me-t is megveszi a Blondie-tól. Ez utóbbit a feleségének.

Girls
Christopher Owens, a Girls fekete körömlakkos frontembere mintha egy kicsit szét lenne esve, a kelleténél egy picivel több émelyítő dalszerző-énekest választ ki, ráadásul belekezd a Don’t Go Away című Oasis-dalba (olyan hamisan, hogy inkább gyorsan abbahagyja), de hát pont ezektől olyan bájos az egész.

Hercules And Love Affair
A New York-i tánczenei kollektívából a leszbikus énekesnő, Kim Ann Foxman állt az Amoeba rendelkezésére, és hát ki hitte volna, house lemezeket válogatott össze a nyolcvanas és kilencvenes évek fordulójáról, köztük a Sex Mania kiadó egyik kiadványát, minden idők egyik leghatásosabb logójával (bőrszerkós, bajuszos férfi, a bakelit lyukja pedig, nos, pont ott elől található).

Questlove
A Rootsból – és Jimmy Fallon műsorának házi zenekarából – ismert afrofrizurás dobos-producere nem meglepő módon kizárólag fekete előadók lemezeit vásárolta meg (Grace Jones, Rick James, Jackson 5, J Dilla), sőt, még saját együttesétől is sikerült egy CD-t vennie, de azért egy ízben a Pet Sounds szóösszetétel (a Beach Boys legendás 1966-os lemezének címe) is elhagyja a száját!

James Blake
James Blake fehér, de a zenéje nagyrészt fekete gyökerekből táplálkozik, ennek megfelelően vásárolt lemezei között fekete zongoristákat, énekesnőket, hiphop arcokat és gospel együtteseket találunk.

The Horrors
Obskúrus zenék rajongói, figyelem! A Horrors tagjai lollywoodi, azaz pakisztáni filmzenére, fekete bőrű hárfásokra, minimalista elektronikus zeneszerzőkre, zsíros funk, soul és csajpop kislemezekre, valamint stoner metal zenekarokra buknak! És egy gigantikus tévedésnek is szemtanúi lehetünk, mert az énekes, Faris Badwan összetéveszti Mike Pattont egy másik Mike Pattonnal! Elképesztő!

Johnny Marr
Aki azt várná, hogy a Smiths egykori gitárosa meglep minket pár izgalmas gitárpop lemezzel, annak csalódnia kell, helyette azonban kapunk filmzenéket (Ennio Morricone, Bernard Herrmann) meg azt a legutóbbi Bonobo-lemezt, amiről már volt szó nálunk. Na jó, meg azért két Wire-albumot is.

Noel Gallagher
Noel vajon hány Beatles-lemezt vesz? És melyiket? Vagy megelégszik egy best of kiadvánnyal? Végül egyik sem történik meg, de azért a hatvanas éveket természetesen nem hanyagolja el. A videó elején pedig rendkívül szellemesen a Coldplay basszusgitárosaként mutatkozik be. Ja, és felfedezte a krautrockot is!

Duran Duran
Klasszikus státuszba került zenekar klasszikus státuszú előadók és zenekarok lemezeiből szemezget: Clash, Patti Smith, Led Zeppelin, Doors, de a Devo és Public Image Limited is előkerül.

+
A végére pedig betettünk három színészt is, hiszen olyan zenerajongásról tesznek tanúbizonyságot, hogy csak na! Rosanna Arquette nem elég, hogy nagyszerűen néz ki még ötvenévesen is, de hogy Fleet Foxes- Devendra Banhart- és Antony-rajongó is, attól tényleg leesett az állunk. Pink Eyes mellett Jason Schwartzman nevéhez fűződik a másik legbájosabb videó, hiszen megszületendő gyerekének válogat albumokat a lemezbolt egyik sarkában guggolva (na jó, rajta annyira nem lepődtünk meg, hiszen Coconut Records néven már két remek szólólemezt is kiadott). A Gyűrűk Ura főszereplőjének, Elijah Woodnak a válogatása igazán obskúrus, de ha tudjuk, hogy már 2005 óta lemezkiadója is van, akkor ez sem okozhat akkora meglepetést.


összeállította:
Soós Csaba

https://recorder.blog.hu/2011/10/12/milyen_lemezek_lapulnak_a_sztarok_taskajaban
Milyen lemezek lapulnak a sztárok táskájában? – What’s In My Bag?
süti beállítások módosítása