Recorder Mixtape – Magyar hálószobapop 2011

2011.09.16. 19:44, -recorder-

A magyar hálószobapop színtér szépen fejlődik, hetente tűnnek fel az újabb és újabb előadók, projektek, melyek közül több is szóba került itt a Recorderen is (Evil Men Have No Songs, Models Can't Fuck, Piresian Beach, Zombie Girlfriend stb.). A Recorder magazin most megjelent második számában egy nagy cikkel részletesen is bemutatjuk a szobapop szcénát, valamint ennek apropóján közreadunk egy húszszámos, exkluzív felvételekkel teli válogatást, melyet ebből az egyre hatalmasabbra növő dalmennyiségből állítottunk össze. A Recorder Mixtape – Magyar hálószobapop 2011 című összeállítás húsz dalából tizennégy exkluzív, itt bemutatásra kerülő felvétel. A szerencsések a lapban talált kupont beváltva juthatnak hozzá a nagyon limitált, sorszámozott magnókazettákhoz, de a gyűjtemény természetesen már itt a Recorderen is meghallgatható, sőt dalonként letölthető.

1. Sad Kolibries: Heat Stroke, Nausea
A Szomorú Kolibrik nagyon érzi a melankolikus, amerikai indie pop stílust és a bolondos twee-t, de a játékosság is része eszköztáruknak.

2. Seattleite Folwers: Breakaway
A Seattleite Folwers tulajdonképpen ős-hálószobapop, hiszen már 1994-ben is készült ezen a néven Beck-ihlette szobademó. Ez a vadonat friss szerzemény üdítő melan-kóla!

3. artofarto: birds in babylon
Az artofarto és a morningdeer között Kriszta az átjáró, és hát Johannával közös duója át is jut a másik oldalra, hiszen ez egy zajosabb, rockosabb projekt, csajos érzelmekkel, szédítő ritmussal, csábítással.

4. Popsi: Run!
A Popsi zenészei felhurcolkodtak a garázsból a hálóba, bezsúfolták hangszereiket és éktelen dzsemmelésbe kezdtek – a Run! az eddigi legrövidebb elszállásuk. Megnéznénk egy szobakoncertet tőlük.

5. Zombie Girlfriend: I Wish I Was Gay
Adják vissza a tengerpartunkat, vissza Fiumét! A tengerparti noise-popunk már megvan hozzá. Ha a Zombie Girlfriend ellenállhatatlanul slágeres meleghimnusza egyszer belemászott a fülünkbe, akkor nem megy ki többé onnan.

6. Broken Cups: Love
Zaj, lüktetés, dög, és olyan riff, hogy csak na! Elektro-garázs, instant bólogatás, ökölrázás. Állítólag Iggy Pop már bejelentkezett az előzenekari posztra.

7. Nohopekids: The Ghost Of Darcy Clay
Dobhártyaszaggatóan túlvezérelt gitárok és szakadtság. Bevernél egy ablakot? Hallgass helyette Nohopekidst!

8. Piresian Beach: Goodbye Is A Lie
Mindenki kedvenc zajpop istennője megint úgy csavargatta a potmétereket, hogy abba bele kell őrülni! Ahogy duettel magával attól meg borsózik a hát. Erre a dalra akarnánk szakítani.

9. Le Hjarta: Budapest Calling
Effektezett, csilingelő orgona, tornyosuló fokozás, programadó sláger, csak kapkodjuk a fejünket. Ritkán, jelentkező projekt, de minden alkalommal oda kell figyelni rá, ráadásul koncerten is bemutatkozott már.

10. Models Can't Fuck: Move To Iceland
Szarvas Árpi úgy húzza elő a zsebéből az újabb és újabb projekteket, mint a zenebohóc a hangszereket, és igen, ő is mindig rátromfol saját magára. A Models Can’t Fuck friss EP-jének címadó dala az év egyik legjobb szerzeménye – határon innen és túl.

11. Route 8: You
Route 8 a hálószoba-színtér elektro-pionírja, Nohopekids társaként a Broken Cupsban csavargatja a végfokokat, remixerként Piresian Beach-et és Zombie Girfriendet varázsol újjá, saját neve alatt pedig olyan fagyosra állítja a szintiket, hogy abba még Olof Dreijer (The Knife) is beleborzong.

12. Möbel: Far Apart
Az elektro-pop is nagyon jól áll a magyar hálószobáknak, Möbel Far Apartja az újabb bizonyíték erre, csavaros basszustémával, légies gitárfoszlányokkal, bájos füttyel.

13. Bad Haircut (feat. Pinky): Loveless
A Bad Haircutot szintén a hiperaktívnak tűnő Nohopekidsnek köszönhetjük, és akinek nem elég kíméletlen az anyaprojekt, annak itt van még egy lehetőség. Szarrá torzított elektro-noise-ba csomagolt lányos pop dallam. Frusztrálóan jó!

14. Random Characters: Save Me
A Random Characters a hálószoba-boom egy viszonylag frissebb szikrája. Szobamagány Dinosaur Jr.-os dallamokkal, ködös, mégis erős atmoszférával.

15. Magyar Csakra: Bonboncivilizáció
A Magyar Csakra a nyolcvanas évekbeli magyar underground kilencvenes évekbeli indie zenéken átszűrt verziója – beleültetve egy XXI. századi hálóba.

16. Destroy The Plastic Chairs!: Cross Of Blue Eyes
A szcéna leginkább barkács- és twee popos, lo-fi zenekara az egri Destroy The Plastic Chairs! Minimál eszköztár (pl. mobiltelefon, mint recorder), maximál ártatlanság.

17. Halál Judit: Balaton
A Halál Judit punkosabb attakjai után itt egy szelídebb dallal, szép gitár- és szövegmotívumokkal a magyar nyelvű szerzemények sorát erősíti, a hazai underground hagyományait eleveníti fel. Lang Ádám, a Halál Judit frontembere ráadásul a színtér egyik kulcsfigurája is,  http://andiftheparentsgoout.tumblr.com címen elérhető Tumblr-oldala, a Hungarian Bedroom Noise a színtér egyik fő motorja is egyben.

18. Mayberian Sanskülotts: Mocskos
A kedvesen lo-fi Mocskos szintén a nyolcvanas éveket juttatja eszünkbe, konkrétan lehetne egy elveszett Trabant-dal mai „hálószobásítása” is – és ezt természetesen hangsúlyos dicséretnek szánjuk.

19. morningdeer: wolf on waves
Kriszta az artofarto porjektteel az indie felé kacsingat, korábban indított zenekarával, a morningdeerrel viszont a dzsesszes pop, a freak folk és a kortárs zene közös metszéspontját lövi be, egyre jobb és jobb dalokkal (ehhez klipet is mutatunk a cikk alján).

20. Sleeping Machine: Baphomet Rising
Zárásként egy meglepetés a Sleeping Machine-től: teljesen más, mint amit eddig megszokhattunk Mező projektjétől, kezdve azzal, hogy ez az első SM-szerzemény, amiben ének is van! A Baphomet Rising egy Hammer Of Gods-tagokkal kollaboratíve megszületetett dal, himnikus emelkedettsége lezárásra született.

.

A lo-fi esztétikához hűen a fenti kollekció nagyon limitált példányszámban kazettán is megjelent. A Recorder szerzői által, saját gyűjteményükből felajánlott magnókazetták egyedi, kézi feliratozással, díszítéssel nyerték el végső formájukat. A sorszámozott kiadványhoz az újságban elrejtett kazettakuponokat beváltva lehet hozzájutni. A kuponokat október 31-ig lehet a megadott módon beváltani – az addig el nem kelt kazettákat november legelején kisorsoljuk olvasóink között.

kazettaborító: Bölecz Lilla

összeállította: Csada Gergely és Dömötör Endre

Köszönjük az összes előadónak, zenekarnak a felajánlott, vagy direkt e válogatáshoz készített szerzeményeket!

 

A morningdeer-számhoz Dányi Kriszta dalszerző-énekesnőtól egy videót is kaptunk az alábbi kísérőszöveggel: „A dal Virginia Woolf naplójából tartalmaz egy részletet (semmi hipszterkedés, csak nagyon tetszett, amit a tengerparti hangulatról írt), a videó pedig egy 1969-es szovjet rajzfilmből, Lev Atamanov Balerina a hajón című munkájából. Maga a dal arról szól, hogy miként választhatunk a lehetőségek sokaságából, és ha döntöttünk, hogyan hajlik a környezet a választásunk szerint: ahogy megyünk, épül alattunk az út, vagy valami ilyesmi, nem nagyon tudom pontosabban megfogalmazni. A felvételen Adam Szklenar, a Moojuice együttes trombitása játszik szárnykürtön.

ez pedig egy remek Möbel-klip 2011 júniusából:

https://recorder.blog.hu/2011/09/16/recorder_mixtape_magyar_haloszobapop_2011
Recorder Mixtape – Magyar hálószobapop 2011
süti beállítások módosítása