Destroyer: Savage Night At The Opera (videoklip)

2011.08.31. 16:10, -recorder-

A mai nap klipszenzációja a zenei blogokon a Pitchfork friss videópremierje: a kanadai Dan Bejar finom kamarazenés hangszerelésű indie pop projektjének, a Destroyernek a Savage Night At The Opera című klipje, melyet David Galloway rendező-producer vágás nélkül rögzített egy nagyvároson átszáguldó és soha le nem lassító motorra szerelt kamerával, a vezető nézőpontjából, a végén egy kis romantikus befejezéssel. Azt azonban nem nagyon írják sehol, hogy a klip egy az egyben lopás (vagy ha úgy tetszik: hommage), egy 1976-os francia rövidfilm ötletének és kivitelezésének tökéletes másolta (a végén egyetlenegy kis plusz csavarintással). Ráadásul abból a francia kisfilmből néhány éve már egy másik zenekar is csinált magának videoklipet! A Recorder most igazságot tesz: és az új Destroyer-klip mellett a kilencperces erdeti rövidfilmet és az abból készült másik videót is bemutatjuk.

Ez itt a Destroyer-klip, az együttes 2011-es Kaputt albumának Savage Night At The Opera című dalához:

Ez pedig az 1976-os francia kisfilm, a C'était un rendez-vous (melyben az Ez egy randevú volt cím utólag a sietség okát is megmagyarázza), a Párizson átszáguldó kocsit pedig nem más vezeti, mint Claude Lelouch, az Egy férfi és egy nő és számos más érzelmes, romantikus film rendezője (akiről kevesen tudják, de a videoklipek francia ősének, a scopitone-oknak a történetében is kulcsszerepet játszott a hatvanas évek elején). A saját autóját vezető Lelouch a több mint 10 kilométeres utat csaknem 80 kilométeres átlagsebességgel tette meg. A film bemutatásakor le is tartóztatták, de azt füllentette, hogy nem ő, hanem egy híres autóversenyző vezette a kocsit (akinek nem árulhatja el a nevét), és végül nem is tudtak semmit rábizonyítani. Csak 2006-ban ismerte el, hogy ő ült a volánnál:

Lelouch három évtizeddel később mesél (franciául) az illegális forgatásról:

a Lelouch-filmből hat percet a Snow Patrol együttes is felhasznált 2007-ben az Open Your Eyes klipjeként:

ráadáként pedig itt egy Lelouch által rendezett scopitone 1962-ből, a 18 éves Françoise Hardy Tous les garçons et les filles című slágeréhez:

http://www.mergerecords.com/artists/destroyer

összeállította: Déri Zsolt

Címkék: destroyer
https://recorder.blog.hu/2011/08/31/destroyer_savage_night_at_the_opera_videoklip
Destroyer: Savage Night At The Opera (videoklip)
süti beállítások módosítása