Közép-európai fesztiválok a nyár második felére – zenés nyaralás a szomszédoknál

2011.07.20. 17:02, -recorder-

Miközben itt a Recorderen épp a nyár első felének fesztiváljain készült anyagokból csemegézünk (lásd Portishead-, Big Boi- és Ting Tings-interjúnkat, a Radiohead Glastonbury-koncertjének videóját vagy épp Stereomilk-klippremierünket!), tekintsünk előre a szezonból hátralévő másfél hónap rendezvényeire is. Aki ki szeretné dugni a fejét a magyarországi fesztiválkínálatból, vagy épp nyaralását kötné össze egy zenés hétvégével, az – igazodva az elmúlt éveket jellemző egyre erősebb nemzetközi tendenciához – idén is nívós eseményekből válogathat. Ajánlatainkat a viszonylag könnyen elérhető szomszédos és közeli országok (Horvátország, Ausztria, Svájc, Németország, Csehország, Lengyelország, Románia) fesztiváljaira korlátoztuk, de a kínálat így is zavarba ejtő.



New Horizons,
Wroclaw, Lengyelország, 2011. július 21-31.
jegyár: 120 złoty (kb. 7500 forint)

Kezdésnek itt van mindjárt a legnagyobb kakukktojás, ugyanis a New Horizons (Nowe Horyzonty) egy filmfesztivál, amit immár 11. éve rendeznek meg, azonban kísérőprogramként egy csokor igazán érdekes fellépőt sikerült összeválogatniuk a szervezőknek. A legnagyobb név a Nick Cave vezette Grinderman, de lesz még Boris, Anti-Pop Consortium, Jaga Jazzist és igazi kuriózumként fellép az űrdiszkóban utaz(tat)ó Lindstrøm is.


Creepy Teepee
Kutna Hora, Csehország, 2011. július 28-31.
jegyár: 800 korona (kb. 8300 forint)

Kétségkívül a környék legérdekesebb fesztiváljainak egyike, nemcsak a megkapó Kutna Hora és a kisváros helyszínei (tavaly egy jezsuita kollégium udvara, idén a helyi szépművészeti múzeum), hanem a felhozatal miatt is. Ebben a szűk három napban ugyanis a blogoszféra legújabb, akár csak egy-két dallal, kislemezzel, EP-vel rendelkező kedvencei mutatják meg magukat a pár száz kíváncsi hipszternek. A beszámolók alapján nagyon barátságos és kuriózumszámba menő rendezvény, amelyen azért a YACHT, a Thermals és a Xiu Xiu neve többeknek is ismerősen csenghet. Rajtuk kívül pedig egy rakás, akár jövőbeni kedvencet is el lehet csípni James Ferrarótól a Star Slingeren át az AIDS Wolfig.


Stuck!
Salzburg, Ausztria, 2011. augusztus 4-6.
jegyár: bérlet 56 euró, napijegy 21-24 euró (kb. 14.400, illetve 5400--6200 forint)

Az átlagtól eltérően a Stuck! nem szabadtéri rendezvény, hanem egy háromnapos klubfesztivál, ami azonban a felhozatalon egy cseppet sem látszik. Az ismertebb indie előadók közül a Vivian Girls, a Handsome Furs, a Casiokids és a Metronomy, elektronikus zenei oldalról pedig többek között az Apparat és a – Budapesten nemrég elmaradt – Mount Kimbie élő koncertje csábíthatja el azokat, akik erre az időpontra még nem találtak maguknak semmi jó programot.


OFF
Katowice, Lengyelország, augusztus 4-7.
jegyár: 45 euró, helyszínen 50 – kempinggel együtt 55 – euró (kb. 11.700, 13.000 és 14.300 forint)

Jó pár éve a térség egyik – ha nem a – legjobb fesztiválja, olcsó jegyárral, évről-évre egyre fantasztikusabb fellépő névsorral. Idén olyan legendák látogatnak el Katowicébe, mint a Gang Of Four, a Public Image Ltd., a Sebadoh vagy a Primal Scream (ez utóbbi zenekar a klasszikus 1991-es Screamadelica albumot játssza el teljes egészében), de ez még csak a jéghegy csúcsa a rakás aktuális fellépő mellett. Látható-hallható lesz Anna Calvi, Glasser, a How To Dress Well, a Junior Boys vagy épp a Warpaint, és olyan valóban ínyencségnek számító, erősen pszichedelikus zenekarok is, mint a Barn Owl, az Emeralds vagy az Oneida. Ugyan nem a Sziget-típusú őrült bulizásé a főszerep, hanem inkább a zenéé, de akit ez nem zavar, vagy épp ezt preferálja, azzal a helyszínen találkozunk.


Terraneo
Šibenik, Horvátország, augusztus 9-13.
jegyár: bérlet 320 kuna, helyszínen 370 – kempinggel együtt 470 – kuna (kb. 10.500, 12.200, illetve 15.500 forint)

A horvát fesztiválfelhozatal újonca, egyben egyből egyik legvonzóbb célpontja. Kicsit olyan, mintha az OFF fesztivált és a Balaton Soundot kereszteznénk, a fellépőlista az előbbit, a körítés (vízpart, prémium kategória) az utóbbit idézi. Olyan legendás, vagy már befutott zenekarokat láthatunk itt, mint a Fall, a National, a Mogwai vagy a hazánkban is többször járt Woven Hand, azonban ami igazán érdekessé teszi az összképet, az a jelenleg csúcson lévő új előadók kategóriája: Janelle Monáe, a Destroyer vagy épp Dan Deacon miatt már erősen érdemes elgondolkozni egy šibeniki kiruccanáson.


Stop Making Sense
Petrçane, Horvátország, augusztus 12-14.
jegyár: 90 font (kb. 26.000 forint)

A lényegében egész nyáron át tartó horvát bulifesztiválok közül nehéz választani (Horvátország a brit és nyugati partizók szemében egy-két éve már úgyis „az új Ibiza”, és idén is lehetetlen olyan angol nyelvű fesztiválajánlót olvasni, ami ne kiemelten foglalkozna déli szomszédainkkal), de mivel a hajós bulijairól is híres Garden fesztivál, a Pag-szigetek egyikén megrendezésre kerülő Hideout, a nagy öregek közül Gilles Petersonnal és Andrew Weatherall-lal csábító Electric Elephant, illetve a lazulósabb Soundwave már lezajlott és mivel a, jellemzően basszuszenékben utazó pulai nyárzáró Outlookra (szeptember 1-4.) minden jegy elkelt, ezért a gócpontnak számító kedves halászfalu, Petrçane sokadik fesztiválját, a Stop Making Sense-t ajánljuk. Akinek pár nap után már túl sok a porfelhőből a Szigeten, az utazzon el gyorsan a horvát tengerpartra, hogy olyan kiváló DJ-k szettjeire bulizzon a telihold hétvégéjén, mint Optimo vagy Benji B, vagy persze ügyeskedje fel magát, akármelyik bulihajón is tudja elcsípni François K-t, vagy Floating Pointsot. Maga a fesztivál a szokásos „angoloktól angoloknak” szervezés, ami hozza a megbízható színvonalat (és amit természetesen a helyiekhez hasonlóan mi magyarok is bátran élvezhetünk).


MS Dockville
Hamburg, Németország, augusztus 12-14.
jegyár: bérlet 77 – kempinggel együtt 87 – euró (kb. 20.800 és 23.500 forint)

Hamburg ugyan elég messze van, de aki olyan fesztiválra vágyik, ahol a nagyon komoly popzenei felhozatal mellett három napon keresztül a kortárs (főleg vizuális) művészettel is folyamatos érintkezésben maradhat, annak egyértelműen itt a helye. A félig ipari, félig zöld területen elhelyezkedő fesztiválon a különböző kulturális programok (kiállítások, művészpiac, különböző művészeti projektek) nem csupán a délelőtti bóklászás érdekesebbé tétele végett vannak jelen, hanem valóban a fesztivál szerves részei. Persze a zenei felhozatal önmagában is elég lenne, hiszen egy rakás igazán aktuális fellépő (pl: Yuck, Glasser, Crystal Fighters, Zola Jesus, SBTRKT) mellett hallható lesz a Wild Beasts, az Edward Sharpe & The Magnetic Zeros vagy épp az …And You Will Know Us By The Trail Of Dead is.


Summer Well
Buftea, Románia, augusztus 13-14.
jegyár: 99 lej (kb. 6500 forint)

Bukaresttől nem messze lesz ez a kétnapos fesztivál, amely első ránézésre nagyon barátságosnak tűnik. Kevés fellépővel ugyan, de jó színvonallal és meglehetősen olcsó jegyárakkal csábít. A legnagyobb név a brit soul-pop szupersztár Plan B és a Szigeten is megforduló Interpol, de a nemrégiben Budapesten is fellépett Chew Lips mellett csupa nálunk még nem látott-hallott izgalmas előadó ad koncertet: a Mystery Jets, a Noisettes, a Raveonettes vagy a Chapel Club (továbbá ott lesz a friss sikerlemezével turnézó Wombats).


FM4 Frequency
St. Pölten, Ausztria, augusztus 18-20.
jegyár: 120 euró (kb. 31.200 forint)

Az egyik legnagyobb osztrák fesztivál, amely a zene mellett nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos szórakozás meghonosítására is. A Frequency húzóneve idén egyértelműen a Foo Fighters, de Dave Grohlékon kívül hallható lesz az Oasis-utódzenekar Beady Eye, továbbá a mainstream indie szintér több neves együttese, mint például a National, az Interpol, és olyan – itthon ki tudja, mikor látható – előadók, mint Anna Calvi, az Elbow, a Friendly Fires, a Crystal Fighters, a Two Door Cinema Club, a Vaccines, vagy éppen Jamie Woon.


For Noise
Lausenne, Svájc, augusztus 18-20.
jegyár: bérlet 130 frank (kb. 30.500 forint)

Svájc is tartogat még nyár végére egy kellemes kis fesztivált. A For Noise programjában az első napon a feltörekvő Suuns, a Raveonettes és az Elbow, a második napon Twin Shadow, a Wild Beasts, a Blonde Redhead és Trentemøller, utolsó napon pedig többek között az Antlers és az errefelé ritkán koncertező spoken word poéta Saul Williams lesz látható-hallható. Nagy előny, hogy nem kell sokat mászkálni, hiszen csak két színpad van, közülük is igazából a nagyszínpad miatt érdemes ellátogatni idáig, hiszen a fent említett névsor lényegében annak teljes programja.


Coke Live
Krakkó, Lengyelország, augusztus 19-20.
jegyár: 200 – kempinggel együtt 225 – złoty (kb. 12.600, illetve 14.200 forint)

A lengyeleknek igazán nem lehet okuk panaszra: a nagyobb szabadtéri fesztiválok közül a júniusi Open'Er mellett augusztusra is jut egy hasonló arculatú rendezvény. A Coke Live-on évről-évre több igazán komoly headliner fordul meg, és ez idén sincs másképp. Sőt a térségben csak itt lehet majd megnézni Kanye West őrült gigashowját, ami mellett valószínűleg homályba vész a többi előadó, de azért ne feledkezzünk el róla, hogy az idén Magyarországon is megfordulókon (Kid Cudi, Interpol, White Lies) kívül lesz itt még Q-Tip, Editors és Kooks is, többek között.


Tauron
Katowice, Lengyelország, augusztus 25-28.
jegyár: kétnapos jegy elővételben 130 złoty, háromnapos jegy 150 złoty (kb. 8200, illetve 9500 forint)

Aki a nyár végén szeretne fesztiválozni, az célozza be ezt a lengyel elektronikus zenei seregszemlét. Az OFF-nak is helyet adó Katowice ipari jellegéhez egyébként is passzoló rendezvényben az a legjobb dolog, hogy nem csupán a DJ-fellépésekre helyezik a hangsúlyt (bár ezekből is lesz szerzői szinten is bőven helytálló – lásd: Lorn, Darkstar vagy Matias Aguayo), hanem a koncertképes előadókra is. A fesztivált megnyitó Lamb koncertjén kívül (amire a háromnapos jegyek is érvényesek) lesz még itt Battles, Little Dragon és Seefeel is, ráadásul Amon Tobin is prezentálja majd legújabb albumát.


European Culture Congress
Wroclaw, Lengyelország, szeptember 8-11.

Hol máshol hallhatja egy magyar ember négy napon belül Aphex Twint, a Radiohead lelkét Jonny Greenwoodot, a krautrock klasszikus Faustot, a folkos indie-popban utazó Stornoway-t, a tavalyi év egyik legérdekesebb lemezét készítő Anika produkcióját és a legendás Brian Eno legújabb audiovizuális installációját? Wroclawon kívül valószínűleg sehol. Úgyhogy annak ellenére, hogy ez a rendezvény (amelynek egyébként sok érdekes beszélgetés, filmvetítés, kiállítás vagy épp workshop is része) végképp távol esik a megszokott fesztiválélménytől, mi igenis bátran ajánljuk mindenkinek, akinek a fenti nevek olvasása közben nagyot dobbant a szíve. A koncertekre való bejutás regisztráció útján történik, ami ingyenes és a rendezvény honlapján keresztül érhető el. Viszont sietni kell, mert a férőhelyek száma korlátozott!


Berlin Festival
Berlin, Németország, szeptember 9-10.
jegyár: bérlet elővételben 97,9 euró (kb. 26500 forint)

Közép-Európa egyik legelképesztőbb felhozatalát szállítja az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Berlin Festival. A néhány éve használaton kívül helyezett Tempelhof reptéren 2011-ben a nyári fesztiválokon megszokott nevek (Primal Scream, Beirut, Battles, Santigold stb.) mellett olyan fellépőkkel is találkozhatunk, mint a tavaly újjáalakult Suede, az elektronikus zene fejlődését a kilencvenes évek hajnalán komolyan befolyásoló LFO vagy a bloggerek aktuális kedvence, az Odd Future hiphop kollektíva. Az éjfélig tartó, szabadtéri koncerteket követően pedig az Xberg klubban folytatódik a buli reggelig, többek között Diplo, Andy Butler (Hercules And Love Affair) vagy Mr. Oizo segédletével.


összeállította:
Csada Gergely
 

https://recorder.blog.hu/2011/07/20/kozep_europai_fesztivalajanlo_a_nyar_masodik_felere
Közép-európai fesztiválok a nyár második felére – zenés nyaralás a szomszédoknál
süti beállítások módosítása