Fiona Apple & Jon Brion: Everyday + She & Him: Oh Boy (Buddy Holly-feldolgozások)

2011.06.14. 12:25, -recorder-

A 2011. június 27-én megjelenő Rave On Buddy Holly című tribute albumon mai művészek tisztelegnek feldolgozásokkal a 75 éve született – és több mint fél évszázada halott – amerikai rock'n'roll úttörő rövid, de nagy hatású munkássága előtt. Pár hete egy összeállításunkban már bemutattuk öt előadó (Florence + The Machine, Julian Casablancas, My Morning Jacket, The Black Keys, Modest Mouse) felvételét a válogatáslemezről, és most újabb három Buddy Holly-feldolgozást adunk közre, a Gnarls Barkley-énekes Cee-Lo Green vicces (You’re So Square) Baby, I Don’t Care átirata mellett két vegyespárostól, Zooey Deschanel és M. Ward duójától, a She & Himtől, illetve Fiona Apple-től és hűséges producer-zenésztársától, a filmzeneszerzőként (Kótyagos szerelem, Egy makulátlan elme örök ragyogása, Kis-nagy világ stb.) is jól ismert Jon Briontól.

Fiona Apple & Jon Brion: Everyday

She & Him: Oh Boy

Cee-Lo Green: (You’re So Square) Baby, I Don’t Care

A fenti felvételek közül természetesen Fiona Apple produkciója a legjelentősebb, hiszen az 1977-es születésű amerikai dalszerző-énekesnő az utóbbi másfél évtized egyik legnagyobb női tehetsége, aki eddigi három sorlemeze (Tidal – 1996, When The Pawn… – 1999, Extraordinary Machine – 2005) óta, tehát már több mint fél évtizede nem állt elő új szerzeményekkel (ha minden igaz, 2011-ben jön a negyedik albuma), így már egy-egy feldolgozás is szenzációnak számít tőle. Az elmúlt öt évben az alábbi átiratokkal jelentkezett:

Sally's Song (a Karácsonyi lidércnyomás című 1993 animációs musical egyik betétdalának feldolgozása a 2006-os újrakiadás bónuszlemezéről)

I Walk A Little Faster (a 2009-es The Best Is Yet To Come – The Songs Of Cy Coleman című tribute albumról, mely a 2004-ben elhunyt híres Broadway-zeneszerző előtt tiszteleg)

Why Try To Change Me Now (ez is egy Coleman-szerzemény, ugyanarról a 2009-es feldolgozáslemezről)

Frosty The Snowman (ötvenes évekbeli gyerekdal a 2008-as The Hotel Café presents Winter Songs válogatásról)

So Sleepy (egy 826LA nevű Los Angeles-i oktatási program tizenéves diákjainak szerzeménye a Chickens In Love című 2010-es jótékonysági célú albumról, melyen a She & Him duó is szerepel egy hasonló feldolgozással)

http://www.raveonbuddyholly.com
http://www.fiona-apple.com

összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2011/06/14/buddy_holly_feldolgozasok
Fiona Apple & Jon Brion: Everyday + She & Him: Oh Boy (Buddy Holly-feldolgozások)
süti beállítások módosítása