Stereomilk: Az – albumpremier!

2011.05.03. 11:59, -recorder-

Igazából már a Recorder eddigi premierjei (The Moog, Amorf Lovagok, Magashegyi Underground, Evil Men Have No Songs, Hó Márton és a Jégkorszak, Biorobot, Amber Smith, Egyedi Péter, Erick Sumo Band) előtt is volt már egy dalpremierünk, csak akkor még nem úgy hívtuk: nem sokkal indulásunk után, 2010 szeptemberében mutattuk be a Stereomilk második albumát beharangozó Légypapír című számot, ami azóta rádiós slágerré is vált. A Junkies-frontember Szekeres András másik együttese, a 2000-es Hiperkarma-albumon debütáló egyszemélyes Milk projektből igazi zenekarrá nőtt Stereomilk 2006-ban állt elő címnélküli első albumával, mely a nagy-britanniai hagyományokhoz illeszkedő – de magyar szövegű – slágeres pop-rock zenéjével kellemes meglepetést jelentett a hazai színtéren. A méltó folytatás, az Az című második lemez 2011. május 9-én kerül a boltokba, és a következő budapesti koncerten, május 13-án a Bank utca 5. alatti Hunnia Art Bisztróban is kapható lesz – de itt a Recorderen már a megjelenés előtt egy héttel meghallgatható elejétől végéig.

A Stereomilkben a gitáros-énekes frontembert a Frenk zenekarából ismert Almási Endre szólógitáros szerzőtárs mellett a basszista Farkas Csaba és a névrokon Szekeres István dobos kíséri (Csaba az énekes öccsével, Szekeres Péterrel is együtt játszik a Galapagos együttesben, míg István a Quimby dobosa volt a kilencvenes évek elején). Az új Stereomilk-album – melynek egy-egy számában a Galapagos/Pluto-szólógitáros Martinkó Tamás és a billentyűkön besegítő Frenk is felbukkan vendégként – itt rögtön meghallgatható, alatta pedig a zenekarvezető Szekeres András mesél a lemez felvételeiről és a dalokról egyenként:

A lemezt valamikor a foci-vb alatt kezdtük el felvenni, és kisebb megszakításokkal áprilisig dolgoztunk rajta. A felvételek a Fantomas Stúdióban készültek, ami Birkás Gerivel a közös stúdiónk. A dalokat ketten írtuk Almási Endrével (kivéve a Belgrád és Narkósok című számokat), a produceri teendőket pedig hárman (Almási-Birkás-Szekeres) láttuk el. Az volt az elején a megegyezés, hogy csak az mehet át, ami mindhármunknak tetszik, és ezt maradéktalanul be is tartottuk. Talán ezért készült ilyen sokáig ez a lemez.


1. Légypapír
Ezt a dalt aznap írtuk Endrével, mikor megvetettük a lábunkat a Keleti Blokkban. Öt perc alatt kész volt a váza. Rockdal. Afféle előhírnöknek is szántuk, szerencsére a MR2 Petőfi szénné játszotta. Érdekes módon a címén gondolkodtunk a legtöbbet.

2. Megfelelő ember
Egy nagyon régi téma, ami nehezen öltött testet, egészen addig, míg elő nem vettük valahonnan a demóját, és gyakorlatilag lekopíroztuk azt. Így a végére egy jó kis hömpölygős, finom lazulás lett belőle. Szeretem benne, hogy a dalon belül megváltozik a hangulat, majd vissza.

3. Ugyanaz (jár a fejemben)
Ez egy pozitív dal. Arról szól, hogy milyen jó, ha valakivel egy rugóra jár az agyad. Egy különösen drága gitárt használtunk a szám felvételéhez, amit nagyon megszerettünk, és nem szívesen adtunk vissza.

4. Képzelheted
Visszafogott tempójú, mégis feszes, érdekesen hangszerelt dal: kiürül – megtelik. Nagyon tetszik benne a gitárszóló, nagyon feelinges. Tovább árnyalja a képet a torzított, bugyborékolós basszus. Az ének egyetlen egy take, a legelső, amit felvettünk.

5. Az ugrás
A dalszerzés korai stádiumában született, de ezzel tököltünk a legtovább a stúdióban. A lemez legkomplikáltabb dala, szürreális szöveggel: hogy a Földkorong pereméről egy technikailag összetett ugrást hajtok végre, meg hasonlók. A végén gitár-basszus unisono, szóval mozgalmas.

6. Belgrád
Egy régi dal, Csabi énekli, kicsit ki is lóg a lemezről, de én ragaszkodtam a legjobban ahhoz, hogy rajta legyen. Endre-Csabi összjáték a pre-Stereomilk érából, nagyon szeretem a hangulatát.

7. Korlátok
A Neck Sprain-es Janó Misi gitárján vettük fel ezt a lehangolt témát, ami így leírva is ufó.
Nagyon nehezen állt össze, valami mindig hiányzott belőle, de amikor meglett, akkor nagyon. A ’b’ refrén nagyon monumentális lett a kürtökkel. Szövegileg talán az egyik legsikerültebb, inkább képekkel operál.

8. Soha ne engedd el!
Stonesos” munkacímen futott, Endre a kezdettől fogva rengeteg fúvóssal képzelte el. Bárcsak minden ilyen flottul menne, mint ennek a dalnak az elkészülte! A fejhangon huhogás a végén lehet, hogy kicsit erős, de nem baj.

9. Zöldhullám
A legvégén állt össze, sokáig nem is hittük, hogy lesz belőle valami, azt végképp nem, hogy a lemez egyik legerősebb dala. Ez sem volt problémás dal. Öcsémnek annyira tetszik, hogy már kicsit túl is értékeli.

10. Narkósok
Outro. Endre-Csabi agymenés. Nagyon vicces.


http://www.facebook.com/pages/Stereomilk/52233205212

lejegyezte: Déri Zsolt 

 

https://recorder.blog.hu/2011/05/03/stereomilk_az
Stereomilk: Az – albumpremier!
süti beállítások módosítása