Amber Smith: Hate To Predict – dalpremier!

2011.04.13. 15:59, -recorder-

A magyar indie-rock zászlóshajója, a bő egy évtizede indult Amber Smith másfél év kihagyás után 2011-ben újult erővel – és öttagúra bővült felállásban – tért vissza a hazai közönség elé egy márciusi koncerten, de már legelső januári hírünkben szóba került, hogy a gitáros-énekes Poniklo Imre és zenésztársai az év végére tervezett új album előtt még tavasszal megjelentetnek egy EP-t is. A Square 1 című négyszámos anyag végleges formájában mostanra készült el, és április 15-én jelenik meg, kizárólag digitális formátumban (akik már megrendelték a zenekar honlapján, azok péntek reggel kapják meg, akik pendrive-val érkeznek az aznap esti EP-bemutató koncertre, azok a helyszínen, a Gödör Klubban vásárolhatják meg). A Recorderen azonban már a megjelenés előtt meghallgatható az EP egyik száma: eddigi premierjeink (The Moog, Magashegyi Underground, Amorf Lovagok, Evil Men Have No Songs, Hó Márton és a Jégkorszak, Biorobot) sorában most a Hate To Predict című Amber Smith-dalt is bemutatjuk.

Az EP felvételi munkálatai a budapesti Metropol Stúdióban zajlottak Sándor Dániel vezényletével, a vonószenekari részeket a Magyar Rádióban rögzítették, a címadó dal és a Hate To Predict keverését pedig egy kiváló brit hangmérnök, George Shilling (Primal Scream, My Bloody Valentine, The Fall, Blur, Bernard Butler stb.) végezte, aki már Poniklo 2009-es szólólemezén és az EZ Basic 2010-es Hello Heavy albumán is dolgozott. Az Square 1 EP-n az említett dalok mellett még két további felvétel, a nagyrészt a basszista-vokalista Ács Oszkár által írt Salad Days két különböző hangszerelésű verziója kapott helyet (a januári hírünkben említett Hong Kong Falls című szám végül nem került fel a mostani kiadványra, majd csak az albumon fog megjelenni 2011 végén vagy 2012 elején).
 
A Hate To Predict című dalról a szerző, Poniklo Imre így mesélt a Recordernek:
Nem egyszerű erről a dalról beszélni, mert kínosan őszinte és nyílt. Tavaly alapvető magánéleti változásokon mentem át, és nem tagadom, megbántottságból született, de most már objektívebben tudok ránézni az egészre, és azt gondolom, ez egy általános figyelmeztetés: gondold át, hogyan okozol fájdalmat másoknak, mert valahogy, valamikor visszakapod az életben. Még ha nem tetszik, vagy legyintesz rá, akkor is. Legalábbis én ebben hiszek.
 
Ami a zenei részét illeti: az új dalok nagy részét amúgy zongorán írom, ebben a számban például egyáltalán nincs is gitár. Arra, hogy egy-egy dal szerepe mennyire átalakulhat a felvételek során, ez is példa: a korábban szóba került
Hong Kong Falls például olyan jól sült el, hogy valószínűleg a készülő album záródala lehet belőle, a Hate To Predict viszont – bár én szeretem – jobban elfér ezen az EP-n, amolyan bónuszdalként, mert lüktetésében eltér a többi új daltól. A vonósok miatt viszont (a Square 1 című dallal együtt) viszont jó kapocs az albumhoz. Amikor először hallottam a mixet, arra is gondoltam, talán jól hangzana, ha kijelenteném: a dal végébe becsúszott egy kis A Day In The Life – így legalább el lehetne kerülni a szokásos hasonlítgatásokat!
 
a Hate To Predict című Amber Smith-dal itt hallható:

ez pedig az EP címadó dala, a Square 1 egy márciusi tévéfellépésről:
 

 
http://www.ambersmith.hu 

összeállította: Déri Zsolt

Címkék: premier amber smith
https://recorder.blog.hu/2011/04/13/amber_smith_hate_to_predict_dalpremier
Amber Smith: Hate To Predict – dalpremier!
süti beállítások módosítása