Iggy Pop egy kemény és egy puha lemezt tervez, Jennifer Lopeznek énekel és állatokat véd

2011.04.14. 17:37, -recorder-

A Recorder elmúlt egy hetének legtöbb témáját adó David Bowie-val ellentétben a szintén 1947-es születésű – 64. születésnapját április 21-én ünneplő – Iggy Pop nem pihen: Jim Jarmusch készülő Stooges-dokumentumfilmje mellett új stúdiólemezt is tervez legendás zenekara túlélő tagjaival, de előbb még egy szólóalbumot készít feldolgozásokból „amerikai és francia dalokból, főleg balladákból”. Ja és szerepelt az American Idol műsorában és egy állatvédő kampányban is.

Iggy Pop 2003-ban alakította újjá 1967 és '74 között működő legendás zenekarát, a Stoogest a még életben lévő eredeti alapítótársakkal, az Asheton fivérekel, a dobos Scott-tal és a gitáros Ronnal (basszusgitárosnak a punklegenda Mike Watt szállt be melléjük), 2006-ban a Szigeten is láthattuk őket, 2007-ben pedig még egy új stúdiólemezt is kiadtak (a régi zenekari életműhöz sajnos nem igazán mérhető The Weirdnesst). 2009-ban Ron Asheton meghalt, mire Iggy a Stooges hetvenes évekbeli gitárosát vette vissza maga mellé: a Bowie-felügyelet alatt készült 1973-as Raw Power album zseniális szólógitáros-zeneszerzőjét, James Williamsont, aki akkor már vagy három évtizede felhagyott az aktív zenéléssel. Ez a felállás is sikerrel folytatta a turnézást (a legközelebbi fellépés április 19-én épp a zenekar szülővárosában, a michigani Ann Arborban lesz egy Ron Ashetonnak és alapítványának szentelt koncerten, Henry Rollins vendégszereplésével), a napokban egy koncertlemeze is megjelent (Raw Power Live: In The Hands Of The Fans), stúdiólemezt azonban eddig még nem rögzített. Iggy Pop a napokban azt nyilatkozta, hogy már legalább nyolc új dalt megírtak Williamsonnal, és 2012-ben fel is vesznek egy dögös új albumot, amelynek a hangzása valahol félúton lesz a Raw Power és a Kill City (az 1975-ben rögzített, 1977-ben megjelent, 2010-ben újrakevert Pop/Williamson-kollaboráció) között.

Előtte azonban még készül egy Iggy Pop-szólólemez is, azon viszont nem lesznek rockdalok, saját szerzemény is csak kevés, helyettük olyan puha popdalok feldolgozásai szerepelnek majd, mint a Beatles Michelle-je vagy az Éjféli cowboy című film betétdalaként Harry Nillson előadásában Grammy-díjas világslágerré vált Everybody's Talkin' című Fred Neil-szerzemény. A legnagyobb szenzációt azonban az jelenti, hogy az amerikai énekes a lemezen francia dalokat is előad a néhai Serge Gainsbourg-tól és egy másik francia nemzeti intézménytől, a 2008-ban 90 éves korában bekövetkezett haláláig aktív Henri Salvadortól (az utolsó éveiben szupersztárrá lett Salvador arról is híres, hogy 1956-ban ő énekelte bluesos hangján a poptörténelem legelső francia rock’n roll számait, melyek szövegét Boris Vian írta neki). Nem ez az első alkalom, hogy Iggy kipróbálja magát franciául is, hiszen megtette már előző lemezén, az Egy sziget lehetősége című Michel Houellebecq-regény és -film ihlette 2009-es Préliminaires-en, illetve Roman Polanski felségének, Emmanuelle Seigner színésznőnek az albumán, a Dingue-en is (melyet a Recorder a 2010 legjobb lemezei közé is beválogatott), de a franciák szent szörnyetegéhez, Gainsbourg-hoz nyúlni az már más kategória.
 
Iggy persze nem szakított a kemény dalok feldolgozásával sem: nemrégiben rögzítette egy hatvanas évekbeli kultikus garázs-rock zenekar, a Seeds leghíresebb számát, a Pushin' Too Hardot az együttes néhai dalszerző-vezérének, a 2009-ben elhunyt Sky Saxonnak szentelt tribute albumhoz. Iggy Popot mostanában az amerikai tévénéző nagyközönség is többször láthatta: pár napja sztárvendégeként az American Idol című tehetségkutató showműsor közönségének és zsűrijének – benne az Aerosmith-frontember Stever Tylernek és Jennifer Lopeznek – énekelte a Real Wild Child (Wild One) című ötvenes évekbeli rock’n’roll feldolgozást („ez is csak egy fellépés volt” – mondta Iggy), de feltűnt a PETA harcos szőrmeellenes állatvédőinek kampányában is, mely azt szorgalmazza, hogy a kanadai kormány tiltsa be a bébifókák lemészárlását. Ki tudja, talán még azt is megérjük, hogy Iggy duettet énekel Brigitte Bardot-val – az még a Gainsbourg-triphez is illene!
 
 
Iggy a Stooges aktuális felállásával 2010-ben:
 

 
Iggy az American Idol közönségét (és zsűrijét) szórakoztatja:
 

 
Iggy a bébifókák védelmében:
 

 
Jim Jarmusch a készülő Stooges-filmről beszél:
 
 

http://www.iggyandthestoogesmusic.com
http://www.iggypop.org

összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2011/04/14/iggy_pop_egy_kemeny_es_egy_puha_lemez
Iggy Pop egy kemény és egy puha lemezt tervez, Jennifer Lopeznek énekel és állatokat véd
süti beállítások módosítása