Iggy Pop ismét Jarmusch kamerája előtt

2010.09.11. 18:12, -recorder-

Az amerikai független film mestere, Jim Jarmusch rendhagyó dokumentumfilmet készít Iggy Pop zenekaráról, a Stoogesról.

Talán nem véletlen, hogy Jarmusch vállalkozott a projektre, hiszen remek kapcsolatot ápol Iggy Poppal, aki a Halott emberben, illetve a Kávé és cigaretta című filmetűdgyűjteményben is szerepet vállalt. Amúgy maga a veterán rocker volt az, aki megkereste a rendezőt egy esetleges Stooges-doku reményében, az őszhajú filmes pedig nem is mondhatott mást, mint igent (Jarmusch igazi rajongó, aki fennen hirdeti, hogy „ha Iggy a házam 150 km-es körzetében játszik, mindig elmegyek megnézni”).

A mű egyelőre még a tervezési fázisban jár, de a hírek szerint olyan zenék is szerepelnek majd benne, amiken az Asheton fivérek, a dobos Scott és a gitáros Ron közösen dolgoztak közvetlenül ez utóbbi váratlan halála előtt (Ron Ashetont 2009 januárjában találták holtan otthonában, szívroham következtében hunyt el – helyére a hetvenes évekbeli Iggy & The Stooges szólógitárosa, James Williamson tért vissza a zenekarba). Ezekre a zenei témákra azóta Iggy szövegeket írt, amiket fel is énekelt – vélhetően nem csak a filmben lesznek hallhatóak, hanem lemezen is megjelennek. Az 1967-től ’74-ig, majd 2003 óta újra működő együttesről Jarmusch szerint rendhagyó doku készül, tehát senki se számítson valami tipikus „beszélő fejes” múltidézésre.

A rendező korábban már az amerikai rockzene egy másik legendás alakjáról, Neil Youngról is készített egy nagy sikerű dokumentumfilmet Year Of The Horse címmel, 1997-ben.

 

Coffee And Cigarettes - Somewhere In California (1993)

https://recorder.blog.hu/2010/09/11/stooges_film_jarmusch_kamerajaval
Iggy Pop ismét Jarmusch kamerája előtt
süti beállítások módosítása