Egy popzenei élményközpont lehet az év múzeuma

2011.03.19. 14:09, -recorder-

Az év európai múzeumának jelölték a brit populáris zene interaktív élménymúzeumát, a British Music Experience-t (BME). A zeneipari szereplők által is támogatott attrakció, amely 2009-től a londoni O2 Bubble-ban tekinthető meg, bevezeti az érdeklődőket a pop, rock és elektronikus zene történetébe 1945-től napjainkig. A BME egy a 34 múzeum közül, amit idén jelöltek a díjra – a győztest az Év Európai Múzeuma Konferencia éves díjátadóján fogják kihirdetni 2011. május 18 és 21 között a bremehaveni Német Emigrációs Központban.
 
A versenyző múzeumokat 15 országból delegálták. Az Egyesült Királyságból öt múzeum is esélyes: Londonból a BME mellett a Florence Nightingale Múzeum, illetve a Victoria és Albert Múzeum (V&A), Newcastle-ből a Great North Museum Hancock és Belfastból az Ulister Múzeum. Paul Lilley, a BME kurátora szerint „ez a múzeumi világ Oscar-díja, a korábbi nyertesek között olyan intézmények vannak, mint a Guggenheim Múzeum, a V&A Múzeum, a Dán Nemzeti Múzeum és a Német Emigrációs Központ.” A díjra az Európai Tanács tagországainak olyan múzemai pályázhatnak, amelyeket az elmúlt két évben nyitottak meg vagy újítottak fel.
 
A BME élvonalbeli audiovizuális eszközöket és technológiákat kombinál: olyan, interaktív kiállítás, melyen nyomon lehet követni mintegy 60 év zenetörténetét, a trendek alakulását és változását: hogyan alakult a brit zene és más művészetek, a politika vagy a divat kapcsolata. Hírhedt és ikonikus zenei relikviákat is szerepeltetnek, mint Elton John szemüvegei, David Bowie legendás Ziggy Stardust-jelmeze és bohócöltönye, vagy Amy Winehouse fellépőruhája. A látogatók betérhetnek a Gibson Interaktív Stúdióba, ahol hangszereken is játszhatnak, valamint választhatnak a hét zenei korszakot bemutató zónák közül, ahol alaposan elmélyedhetnek egy-egy irányzat fejlődéstörténetében, sőt a MyBME-nek köszönhetően a kiállításról hazatérve otthon is folytathatják a kirándulást a könnyűzene történelmében. Mindemellett a múzeum teljes körű oktatási programokat, előadásokat, koncerteket és mesterkurzusokat is szervez, azzal a céllal, hogy segítse az iskolai oktatás színvonalának javítását.
 
(www.musicweek.com)
Fritz Zsuzsa
 
A Zeneipar rovat a Zenei Hálózatok egyesület támogatásával készül.
 
http://www.britishmusicexperience.com
http://www.theo2.co.uk/corporate/corporate-o2-bubble-2.html
http://www.britishmusicexperience.com/mybme
 
a British Music Experience reklámfilmjei:

 

 

 

a Megawhat.tv riportfilmje a British Music Experience-ről
 

 
 
 

https://recorder.blog.hu/2011/03/19/brit_popzenei_elmenykozpont
Egy popzenei élményközpont lehet az év múzeuma
süti beállítások módosítása