Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 6. hét

2011.02.17. 18:15, -recorder-

Az e heti elektronikamentes KHT10-be két multimédia-művész vitt fantáziát. 2011 eddigi legszegényesebb popzenei hetén vagyunk túl: egy átlagos Strokes-számon és egy Yeasayer-viccelődésen kívül menő visszatérő nem akadt. Ezeknél csak jobbakkal szolgálhatunk a playlisten, ami felerészt ismeretlen előadók két-három hete feltűnt dalaiból állt össze, továbbá van három negyven év feletti Művészünk is. A számok szokás szerint rögtön meg is hallgathatók (az esetleges letöltési lehetőségeket külön jelezzük a szövegben).
 

 
 
Hunx & His Punx: Lovers Lane
Seth ’Hunx’ Bogart kerek tíz éve a Gravy Train!!!! nevű kaliforniai gay elektro-pop együttes frontembere. Tavaly új projektbe kezdett Hunx & His Punx néven, a kísérőzenekar csupa csajból áll. A stílus teljesen más, 60’s garázs-pop Shangri-Las módra, ebben az ingyenesen letölthető dalban még a halott szerető és az énekbeszéd is stimmel: Leader Of The Pack paródia és tribute egyszerre. A Too Young To Be In Love című album március végén jön ki a Sub Pop egyik leányvállalatánál.
http://stereogum.com/625532/hunx-and-his-punx-lovers-lane/mp3s/
 
Ergo Phizmiz: Fairy Chewbacca
Az Ergo Phizmiz művésznevű, valószínűleg bolond londoni művész a média számos terén alkot (rádiózás, képzőművészet, DJ-zés stb.). Első popzenei gyűjteményét 2010 nyarán jelentette meg. A Things To Do And Make albumon szereplő, most újrarögzített Fairy Chewbacca februárban jelent meg kislemezformátumban. A Guardian cikkéből további beteg dolgokat lehet róla megtudni – érdemes elolvasni:
http://www.guardian.co.uk/music/2010/jun/23/new-band-ergo-phizmiz
 
Nullifier: Burn Up On Re-Entry
A brightoni One Inch Badge kiadó 2007 óta támogatja a brit riviéra központjának fiatal feltörekvő előadóit. Legújabb 18 számos válogatásukat a SoundCloudon tették közé, amiről a Nullifier dala szerepel a playlisten. Az eredetileg duóban alkotó együttes a színpadon – helyi haverzenekarok tagjaival kiegészülve – nyolcfős bulizenekarrá bővül, ahol minden hangszerből kettő van. És Jim Morrisonnak hívják az énekest, haha!
http://soundcloud.com/oneinchbadge/sets/sea-monsters
 
Martin Creed: Thinking / Not Thinking
A KHT10 obskurítását növelendő felkerült playlistünkre a brit concept art ellentmondásos figurájának első zenei próbálkozása is, ami olyan, mintha egy performance lenne. Martin Creed Angliában született és tanult, de már régóta Skóciában, Glasgow-ban él, 2001-ben ő kapta a Turner-díjat egy üres szobáért, amiben fel- és lekapcsolódik a villany.
http://www.martincreed.com/site/works/work-no-1090
 
2 Hot 2 Sweat: Rude Dog

A londoni fiú-lány duó 2007-es megalakulása óta körülbelül tíz számot hozott össze három bakelitkislemezen és egy válogatás EP-n. Éppen inaktivitásuk, DIY attitűdjük (lásd a belinkelt videót!) és jó popdalaik miatt szimpatikusak, őket nem érinti az elektro-pop kifulladása. Másfél éves szünet után jöttek elő új számukkal: a Rude Dog november óta letölthető, februárban kislemezen is kijön.
https://www.youtube.com/watch?v=Wi9mEuFgrTE
 
The Joy Formidable: Whirring
A walesi Joy Formidable az utolsó hagyományos brit indie-rock zenekarok egyike, akiket valamiért szeret az NME. Ennek köszönhetően januárban komoly várakozás előzte meg a három évig készült debütáló albumukat: a lágy dream popot stadion-rockkal keresztezik rajta, nem is rosszul. A kilencvenes évek második fele jut róla eszembe, ami túl közel van ahhoz, hogy igazán szeretni tudjam, de a kislemezes számok azért rendben vannak. Még 2007-ben indult a sor az Austere-rel, amit decemberben megint kiadtak az indie-diszkók örömére. A Whirring 2009-ben jelent meg először független kiadásban, a következő kislemezre újrafelvett és rövidre vágott verzió kerül belőle – ez hallható a playlisten.
http://stereogum.com/350332/the-joy-formidable-whirring-brahms-remix/mp3s/
 
Scritti Politti: A Day Late And A Dollar Short
Csak most döbbentem rá, hogy a Scritti Politti korábban még nem adott ki best of válogatást, pedig 1977 óta létezik! A mézédes hangú Garth Greenside és zenésztársai nem munkamániásak, mindössze öt lemezt adtak ki negyed évszázad alatt. Fénykorukat a nyolcvanas évek elején élték, amikor csodálatosan ötvözték az akkoriban trendi újhullámot funky és soul zenével. A soul kötődés Greenside-ék késői munkáin is hallatszik, legutóbbi 2006-os lemezüket jelölték a Mercury Music Prize-ra. Személyes kötődésem van a zenekarhoz: a legutóbbi felállásban egy újságíró ismerősöm játszott szintetizátoron. A best of album Absolute címmel jelenik meg a hónap végén két új dallal, ez az egyik.
http://www.greengartside.com/
 
The Computers: Group Identity
A devoni punk-rock zenekar San Diegóban a Rocket From The Crypt egykori énekesével, Speedóval rögzítette új albumát, amit a One Little Indian ad majd ki. A Group Identity hétfőn jelent meg hófehér vinyl kislemezen.
http://exetercavern.blogspot.com/2011/02/computers-group-identity.html
 
Grinderman: Palaces Of Montezuma (Radio Mix)
A Grinderman playlistes szereplése azért meglepő, mert albumnyi mennyiségben egyre kevésbé tudom elviselni Nick Cave-et. A tavalyi Grinderman 2 album harmadik kislemezes dalát az eredetinél gyorsabb tempóban vették újra. Így tűnik ki igazán, hogy a Palaces Of Montezuma egy nagyszerű popdal.
https://www.youtube.com/watch?v=9XH2NO4Jsnw
 
The Raveonettes: Forget That You're Young
Egy menő visszatérőnk mégis volt a héten! A dán Raveonettes ötödik nagylemeze (Raven In The Grave) április 4-re van előjegyezve a megjelenések naptárában. Nyilatkozatokból annyit lehetett tudni előre, hogy szakítanak a zajos szörfös alapokkal, amire az ajándék mp3-ként közreadott új Forget That You're Young az első bizonyíték. Akinek hiányzik a megszokott Raveonettes-hangzás, szerezze be a múlt héten bemutatott Dum Dum Girls EP-t, aminek a duó férfi tagja, Sune Rose Wagner volt az egyik producere.
http://prettymuchamazing.com/mp3/the-raveonettes-forget-that-youre-young
 
 
összeállította: Lévai János
 

 

https://recorder.blog.hu/2011/02/17/kepzeletbeli_heti_top_10_2011_6_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 6. hét
süti beállítások módosítása