Lady Gaga: Born This Way

2011.02.11. 21:26, -recorder-

Megérkezett a világ legjobban várt dala. Amiből már akkor idéztek és amit már akkor parodizáltak, mikor még csak pár sor volt publikus belőle. A 2010-es év legtöbb lemezt eladó és legtöbb díjat kaszáló, veterán avantgardisták által kanonizált és egyetemi tananyagként elemzett előadója, Lady Gaga 2011 májusában érkező új albumának a beharangozó címadó dala, azzal a populista üzenettel, hogy származásra, etnikai háttérre és szexuális orientációra való tekintet nélkül mindenki tökéletes, ragyogó szupersztárnak született. Lényegében a Madonna-féle Express Yourself magas energiatartalmú változata (vagy mintha a Christina Aguilera-féle Beautiful nem vigaszdalnak, hanem partihimnusznak született volna), egyetlen igazán eredeti ötlet nélkül, de a meglévő alapelemekből példás arány- és stílusérzékkel dolgozva, kemény munkával, elég jó hatásfokkal, és ami a legfontosabb, nagyon szórakoztatóan.
 
A dal megjelenését maga Lady Gaga hozta a héten előre a tervezettnél is hamarabbra, a honlapján mától meghallgatható, de a világ leghíresebb Kolin-rajongója, Perez Hilton még magánál Gagánál is hamarabb tehette ki, és az ő oldaláról biztos nem fogják törölni, úgyhogy onnan vesszük át mi is. Íme:

http://www.ladygaga.com 

ja, és persze nem Gaga fenti szerzeménye az első Born This Way című melegpárti partihimnusz, hanem ez az 1999-es house sláger a franciás Pour Homme alkalmi fedőnév mögé rejtőző brit Stuart Price-tól, aki pár évvel később... Madonna társszerző-producere lett:

de maga a Pour Homme-szám sem előzmények nélkül való, a fő hangmintája ebből az 1977-es Carl Bean-diszkódalból jött, mely még az I Was Born This Way címet viselte:

de maga a Carl Bean-verzió is feldolgozás, a gyökerek ugyanis egészen eddig az 1975-ös eredetiig nyúlnak vissza, melyet Valentino énekelt: 

 

összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2011/02/11/lady_gaga_born_this_way
Lady Gaga: Born This Way
süti beállítások módosítása