Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 3. hét

2011.01.27. 12:00, -recorder-

A KHT10 megint őrülten eklektikusra sikerült, már ha sokféle elektronika és lo-fi gitárpop együttes jelenlétet annak lehet venni. Tehát igazából csak két részre szakadt, ami a megbolygatott sorrend miatt négynek tűnik. A dalok szokás szerint rögtön meg is hallgathatók (az esetleges letöltési lehetőségeket külön jelezzük a szövegben).
 

 
Mazes: Shit Priest
Elég Mark E. Smith (The Fall) nevét emlegetni és garantált a playlistes szereplés! A néha londoni, néha manchesteri Mazes két éve ad ki kislemezeket különböző független kiadóknál sűrűn változó felállásban. Olyan időket írunk, amikor a zajos lo-fi gitárpop az indie rock első számú húzó ágazata, ezért nem meglepő, hogy ők is megmutatják magukat Amerikának az idei South by Southwest (SXSW) showcase fesztiválon. Első albumukat a mindig megbízható Fat Cat Records adja ki áprilisban, ez a szám előtte jön ki dupla A-oldalas kislemezen a Most Days című dallal együtt.
http://hangout.altsounds.com/news/125186-mazes-most-days-debut-single-for-fatcat-out-4th-april-dum-dum-girls-european-tour.html
 
Fergus & Geronimo: Baby Don't You Cry
Kevesebb zaj és több dallam jellemzi a texasi Fergus & Geronimo duót. A Mazes-számhoz írt szöveg nagyját átmásolhatnám ide is – ami eltér, az a tagok száma, a származás és az alacsony utazási költség miatti helyzeti előny a SxSW fesztivállal kapcsoltban. A múlt héten megjelent Unlearn albumukról ezt a számot adták a blogoknak szabad letöltésre.
http://www.thefader.com/2011/01/19/premiere-fergus-and-geronimo-baby-dont-you-cry-mp3/
 
Spark: Revolving (The Streets Remix)
A 18 éves londoni Jess Morgant az a zeneipari guru szúrta ki egy meghallgatáson, aki Kate Nash-t, Lily Allent és Adele-t is felfedezte. A Revolving eredetije novemberben került ki az iTunes-ra, de nem jutott fel a brit listára, pedig nagy jövőt tippelnek a csajnak, sokak szerint ő lehet a következő Lily Allen. Lemezkiadós kapcsolat révén készült most a dalhoz The Streets-remix Mike Skinner vendégreppelésével, amit erről a lenti linkről le is tölthettek.
http://www.themahoganyblog.com/2011/01/spark-skinner/
 
Mums Of Death: Golden Axe
A név egy várhatóan egyszeri kooperációt takar a Drums Of Death és Mumdance között, amivel régi számítógépes játékok előtt tisztelegnek. Nemcsak a nevüket, a muzsikát is sikerült ötvözni két 8bites elektronikát megidéző instrumentális zeneszámhoz – az egyik letölthető a lenti linken. A Drums Of Death duó tavalyi albuma (Generation Hexed) nem került a blogvilág figyelmének közepére, pedig az év egyik legjobb elektronikus zenei albuma volt, nálam legalábbis: többnyire verze-refrén vázú dalokat tartalmazott, az Audio Bullys-féle hooligan house-t fejlesztette tovább annak prosztóságával együtt, rengeteg zenei stilust érintve rave-től garage-ig. A DJ-ből zenésszé lett Mumdance-t egyszer már megemlítettem tavaly Esserhez kapcsolódva.
http://www.stoneyroads.com/mums-of-death-golden-axe-ep/2011/01/18/
 
Breakage: Fighting Fire (feat. Jess Mills)
Ezzel még nincs vége a táncos elektronikának a héten. James Boyle-t lassan a brit tánczene top producerei közt tartják számon, elsősorban remixmunkáinak köszönhetően. 2001 óta ontja a 12”-eket Breakage művésznéven (két albumot is kiadott már), legújabb számával azonban populárisabb területre tévedt. Hiphopperek helyett egy szép hangú lány énekel légiesen, a slágerlistákat becélozva.
http://www.glasswerk.co.uk/features/national/12173/Breakage+Featuring+Jess+Mills+-+Fighting+Fire
 
La Femme: Télégraphe
Anyanyelvükön éneklő francia gitárzenekarokat csak akkor kaserolja az angolszászok uralta bloggervilág, ha valamit tényleg nagyon jól csinálnak. A párizsi fiatalok első EP-jét egyelőre csak hazájukban adták ki csinos 10” bakeliten, de az internetnek köszönhetően hírük a keleti partig elér, ahol épp ezekben a napokban koncerteznek.
http://www.thirdsiderecords.net/
 
Best Coast: Sunny Adventure
Alig hűlt ki az album, itt egy vadiúj Best Coast-szám a Jeff The Brotherhooddal közösen kiadott kislemezről (split 7”). Menőbb blogok Bethany minden második lépéséről írnak egy bejegyzést, mi sem akarunk lemaradni. A dal olyan mint a többi tempós számuk: jó.
http://stereogum.com/621641/best-coast-sunny-adventure/mp3s/
 
Erland & The Carnival: Map Of An Englishman
Hogy ne csak direkt rosszul szóló gitározós számok szerepeljenek a listán, íme az Erland & The Carnival új kislemeze. A zenekar 2010-es első albuma felerészben skót és angol népdalok kortárs átiratait tartalmazta, valamint kedvenc verseiket zenésítettek meg szép kritikai sikerrel. A második album Nightingale címmel márciusban jelenik meg. A folkos indie pop triónak Simon Tong gitáros (ex-Verve, The Good, The Bad & The Queen, Gorillaz stb.) is tagja.
http://www.guardian.co.uk/music/musicblog/2011/jan/26/erland-carnival-map-englishman
 
MNDR: Cut Me Out
A New York-i MNDR első hivatalos kislemezét főhelyre tettem december elején. Az új szám, a Cut Me Out az elmúlt hét legnagyobb bloggervisszhangot kiváltó dala volt, a Green Label Sound netes kiadó tette ingyenesen letölthetővé. Legutóbb – netes hírek alapján – tévesen Amanda Warner szólóprojektjének tituláltam a MNDR-t, pedig igazából egy duó Peter Wade-del közösen, aki a promóciós képeken nem jelenik meg. Ilyet ugye már láttunk nemrég a brit La Roux esetében.
http://www.greenlabelsound.com/artists/mndr/
 
Holy Ghost!: Do It Again
A New York-i Holy Ghost évek óta rajta van a coolsági térképen: rengeteg 12”, közösködés a Friendly Fires együttessel és a legjobb tavalyi LCD Soundsystem-remix rá a bizonyíték. Mégis csak most fogják kiadni első nagylemezüket a coolság amerikai fellegvárában, a DFA Recordsnál. Beetető free download az alábbi linkről:
http://www.holyghostnyc.com/doitagain/

 

összeállította: Lévai János
 

 

https://recorder.blog.hu/2011/01/27/kepzeletbeli_heti_top_10_2011_3_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 3. hét
süti beállítások módosítása