Pert vesztett a 25 centes Beatles-dalokat áruló weboldal

2010.12.21. 15:37, -recorder-

Az Egyesült Államokban egy szövetségi bíró gyorsított eljárásban úgy határozott, hogy a BlueBeat.com sokszorosan megsértette a szerzői jogokat Beatles-dalok online árusításával (ami legálisan csak 2010. november 16. óta lehetséges, az iTunes oldalán, dalonként 1 dollár 30 centért). A bíró az ítélettel az utóbbi idők egyik legkülönösebb szerzői jogi érvelését utasította el: a weboldal üzemeltetői szerint ugyanis ők nem másolatokat, hanem úgynevezett „egyedi szimulációkat” árultak a neten, dalonként 25 centes egyságáron.
 
A múlt évben a BlueBeat.com többször is a lapok címlapjaira került: az amerikai cég 25 centért árulta és ingyen streamelhetővé tette a Beatles számos dalát, azt állítva, hogy mindezt teljesen legálisan teszi. A lemezkiadók először 2009 novemberében tették próbára a BlueBeat jogi elképzeléseit, és beperelték a céget. Hank Risan, a BlueBeat vezérigazgatója egy interjúban úgy érvelt az általuk árult felvételek jogtisztasága mellett, hogy azt állította: a cég egyedi másolatokat készített minden egyes hangfelvételről, ezután elemezte őket és megsemmisítette a másolatokat, mielőtt azok alapján új „szimulációkat” készített volna.
 
A BlueBeat szerint ezt az eljárást védi az Egyesült Államok vonatkozó törvénye, mely nem terjed ki a szerzői jogokra „abban az esetben, ha a hangfelvétel készítése vagy másolása teljes egészében más hangok független rögzítéséből áll, még akkor sem, ha ezek a hangok imitálják vagy szimulálják a jogvédett hangfelvételek hangjait”. Az okfejtést egyébként később csak „pszicho-akusztikus szimulációs” védelemnek hívták az eljárás során.
 
A kiadók szerint a törvény szövege viszont éppen az ő jogaikra vonatkozik, azaz nem teszi lehetővé az egyes kiadóknak, hogy felvételeik újrafelvételével kerüljék meg a szerzői jogokat. Josephine Staton Tucker bíró is az utóbbi értelmezéssel értett egyet: „A BlueBeat nem tudja semmilyen módon bizonyítani, hogy az állítólagos szimulációi nem egyszerűen jogvédett anyagok illegális másolatai.” A bíró azt is elmondta, hogy a cég többek között nem szolgáltatott bizonyítékot arra sem, hogy megsemmisítették azokat a bizonyos „másolatokat”. Tucker szerint Risan homályos, áltudományos nyelvezete valójában a másolás folyamatát írja le, de nem áll elő semmilyen bizonyítékkal, ami a független alkotást támasztaná alá.
 
Miután elutasították a BlueBeat érvelését arról, hogy a „szimuláció” független és eredeti alkotás, és azt a védekezést is, hogy a kiadók nem nyújthatnak be igényt 1972 előtti felvételekre, a bíró helyt adott a lemezcégek részleges, gyorsított eljárási indítványának, így hamarosan eldőlhet, hogy a BlueBeatnek mennyi kártérítést kell majd fizetnie a lemezkiadók felé.
 
 
(billboard.biz)
Könczöl Orsi
 
 
A ZENEIPAR rovat a Zenei Hálózatok egyesület támogatásával készül.


 
ennek a BlueBeat nevű genovai zenekarnak semmi köze nincs az amerikai BlueBeat céghez, de tagjai nagyon szimpatikus saját Beatles-szimulációkat készítenek, és osztanak meg a neten:

Címkék: the beatles
https://recorder.blog.hu/2010/12/21/pert_vesztett_a_25_centes_beatles_dalokat_arulo_weboldal
Pert vesztett a 25 centes Beatles-dalokat áruló weboldal
süti beállítások módosítása