Online keres befektetőket felfedezettjeinek a My Major Company

2010.12.17. 15:59, -recorder-

A Warner Bros International korábbi elnöke, Paul-René Albertini segíti annak az új zenei vállalatnak a működését, amelyet az Egyesült Királyságban hivatalosan ezen a héten mutattak be. A francia gyökerű My Major Company (MMC) október végén kezdte meg szigetországi működését, sajtóanyaga szerint azért, hogy „betömje azokat a réseket”, amelyeket a hagyományos kiadók nem tudnak lefedni. A megszokottól eltérően a vállalat internetes felajánlásokból pénzeli előadóit, amelyek a rajongóktól, illetve lelkes befektetőktől, átlagemberektől származnak.

Az MMC-t 2008-ban alapította Franciaországban három, korábban nagyobb kiadóknál dolgozó A&R szakember (az Artists and Repertoire a tehetségkutató és tehetséggondozó részleg neve a kiadóknál). Az egyik alapító, Michael Goldman elmondása szerint azért, mert „egyre több és több tehetséges új művész szeretne leszerződni egy kiadóhoz, azonban egyre kevesebb kiadó hajlandó vállalni a befektetési kockázatot”. A csoport a Franciaországban elért sikerek után (a francia MMC felfedezettje, Grégoire például meghódította a slágerlistákat és már több mint egymillió eladott albummal büszkélkedik) Paul-René Albertinit, a Warner Music International korábbi elnökét és vezérigazgatóját kérte fel arra, hogy felügyelje a cég nemzetközi terjeszkedését.

Az MMC a hagyományos A&R eljárással szerződtet új előadókat, akiket aztán honlapján népszerűsít, míg össze nem gyűjtik azt a 100 ezer fontot, amely az albumuk elkészítéséhez szükséges. „Azokat választjuk ki, akik már rendelkeznek saját dalokkal és előadóként is megvan bennük a potenciál” – mondja Albertini. A befektetők 10 fonttól 1000 fontig terjedő összeggel segíthetik az előadókat, a támogatás elnyerése és a felvétel elkészítése utáni bevételek pedig a következőképpen oszlanak meg: 20%-ot kapnak a művészek, 40%-ot a befektetők és 40%-ot a kiadó. Az Egyesült Királyságban az első ily módon támogatott előadó az Ivyrise nevű pop-rock zenekar volt, amely a debütáló albumához szükséges pénzt négy nap alatt gyűjtötte össze, és azóta már stúdióba is vonult.

A Notting Hill-i székhelyű vállalat jelenleg hét alkalmazottal működik, akik közül az A&R szakemberek a kulcsfontosságúak: „ismerik a piacot és megvannak a saját szűrőik és hálózataik, hogy megtalálják a még le nem szerződött előadókat” – mondja Albertini. A brit terjeszkedést hamarosan német, olasz, spanyol és skandináv kihelyezettségek is fogják követni.

(independent.co.uk)
Tóth Anett


A ZENEIPAR rovat a Zenei Hálózatok egyesület támogatásával készül.

http://www.mymajorcompany.co.uk

az első brit nyertes, az Ivyrise:

https://recorder.blog.hu/2010/12/17/online_keres_befektetoket_felfedezettjeinek_a_my_major_company
Online keres befektetőket felfedezettjeinek a My Major Company
süti beállítások módosítása