Johnny Cash és Ray Charles posztumusz duettje

2010.10.23. 12:47, -recorder-

A két elhunyt amerikai zenészlegenda közös felvétele csaknem harminc évvel ezelőtt készült, és csak most került napvilágra.
 
2010-ben előkerült Johnny Cash (1932-2003) és Ray Charles (1930-2004) egy elveszettnek hitt duettje, pontosabban sokan még a közös felvétel létezéséről sem tudtak. Az egész felfedezés abból indult ki, hogy Valerie Ervin, a Ray Charles Alapítvány elnöke rábukkant két olyan levélre, amit Cash írt Charlesnak 1981-ben – ezek egyikében a country legenda részletesen ír közös felvételükről. „Annyira büszke vagyok, amikor elmondhatom az embereknek, hogy felvettem veled egy közös dalt. Remélem, tetszik neked. A hangszerelés nem igazán nagyszabású, és én sem éneklek benne túl jól, de szerintem nagyon jó a hangulata és a minősége, ami a rajongóknak biztosan tetszik majd. Kislemezen szeretném kiadni a CBS-nél, a te engedélyeddel, és egyenlő jogdíjrészesedéssel. Ezt így elfogadhatónak találod?” – áll a fekete ruhás férfi levelében.
 
Nos, lehet, hogy Charles nem találta elfogadhatónak, hiszen a dal csaknem három évtizeden át rejtve maradt (ellentétben későbbi duettjükkel, az 1984-es Friendship című Ray Charles-albumon publikált Crazy Old Soldierrel), ám a konkrét okokról nincs információnk. A másik levélben Cash le is írja a szám címét – a Why Me Lord című jól ismert 1972-es Kris Kristofferson-szerzeményről van szó, melyet Cash később a karrierjét újraindító 1994-es első American Recordings albumon is elénekelt – és arról is tesz említést, hogy Billy Sherrill a felvétel producere. Az elveszettnek hitt szalagokat végül idén júniusban találták meg egy New York-i raktárban.
 
A dal az október 25-én megjelenő Rare Genius The Undiscovered Masters című Ray Charles-kiadvány záródalaként jelenik meg, sok egyéb, korábban soha nem hallott felvétel mellett. Mint ismeretes, Charles 2004 júniusában hunyt el, mindössze kilenc hónappal Cash halála után.

(billboard.com)

 

 

https://recorder.blog.hu/2010/10/23/johnny_cash_es_ray_charles_posztumusz_duettje
Johnny Cash és Ray Charles posztumusz duettje
süti beállítások módosítása