Újra koncertezik az Amorf Ördögök, Budapestre jön Angélique Kidjo – Teljes a Müpa könnyű- és világzenei programja

2024.02.09. 12:07, srecorder

900x506_mupa_20240601_heyjune_amorf_ordogok_c_pandur-balogh_norbert-7.jpg

Hosszú idő után újra fellép az Amorf Ördögök, francia jazzisták játsszák el a Whiplash-t, és 40 éves karrierjét ünnepli a világzene egyik világsztárja, Angélique Kidjo, aki először lép fel Magyarországon, de Áron András, Solére, a Slow Village, és Nóvé Soma noiros-eletronikus zenekara, a Samurai Drive is különleges koncertet ad idén a Müpában.

Hét év után ismét színpadra áll az Amorf Ördögök, így Tariska Szabolcs, Tövisházi Ambrus, Péterfy Bori és zenésztársaik hosszú idő után először a Hey, June! nyitókoncertjén (június 1.) játszák el újra rég nem hallott dalaikat. A zenekar három lemezéből állítja össze a műsort, amelyben többek között Kulka János is vendégeskedni fog.

A Slow Village kifejezetten a müpás estre hozta létre Lassú Palota című előadását, amely egyszerre összegzése és újraértelmezése mindannak, amit eddig létrehozott az oldschool hiphop egyik legfelkapottabb hazai csapata.

Az utóbbi években Áron András a hazai könnyűzenei élet egyik megkerülhetetlen alakjává vált. A Black Circle Orchestra nagyzenekari projektet 2020-ban hívta életre, hogy dalai dúsabban és színesebben szólaljanak meg élőben. Az Áron András & the Black Circle Orchestra a Derek Garten csúcsproducerrel Nashville-ben rögzített 2023-as, The Moment című lemez anyagából is válogat majd.

Szigeti Zsófi ’Solére’-t a folyamatos megújulás jellemzi: legutóbbi, KIKI című kislemeze ismét új alkotói korszakot hozott, de egy nemzetközi Spotify-kampány arca is ő volt. Müpás koncertjén az énekesnő olyan mélyre és olyan magasra viszi a közönséget, ahol korábban még nem járhattak.

A Hey, June! sorozatot a Samurai Drive and the Crazy 88 kivételes koncertje zárja, amelyen Nóvé Soma és Riederauer Dániel dalai – több közreműködő zenész segítségével – végre olyan hangszerelésben szólalnak meg, ahogyan eddig csak a szerzőpáros fejében éltek.

A film- és zenerajongók számára kihagyhatatlannak ígérkezik Benoït Sourisse zongorista és André Charlier dobos nagyzenekara, a Multiquarium Big Band Whiplash in Concert című koncertje. Ebben a filmvetítéssel egybekötött, kétrészes élő produkcióban arra vállalkoznak a fellépők, hogy a Whiplash című Oscar-díjas alkotás teljes filmzenéjét a vásznon látottakhoz hasonlóan adják elő.

A világzene szerelmeseinek is érdemes lesz átböngészniük a tavaszi programkínálatot, hiszen a műfaj számos olyan képviselője érkezik a Müpába, akik még sosem jártak Magyarországon. Köztük elsőként a portugál énekes-dalszerző, MARO, akire a pandémia idején talált rá a világ, amikor YouTube-csatornáján futó sorozatában olyan zenészeket invitált virtuális közös zenélésre, mint Eric Clapton, Antonio Zambujo, Shai Maestro vagy épp Jacob Collier. Első budapesti fellépése igazi léleksimogató estnek ígérkezik, hiszen hortelã című albumának dalai mindössze három akusztikus gitár kíséretében hangzanak el.

Szintén először ad koncertet Magyarországon az afrikai zene ötszörös Grammy-díjas ikonja, Angélique Kidjo, aki nagyszabású világ körüli turnéval ünnepli negyvenéves pályafutását. A Forbes magazin által a legbefolyásosabb afrikai személyiségek közé beválasztott énekesnő legutóbbi, Mother Nature című albumának anyagával érkezik, amelyen az afrobeat ritmusaitól a griotok tradícióin át a hiphopig az afrikai diaszpóra minden árnyalata megjelenik.

Saiid Tichiti zenekara, a Tariqa nem szorul különösebb bemutatásra a világzene hazai rajongóinak körében, hiszen Magyarországon elsőként mutatták be és tették szélesebb körben ismertté a marokkói gnawa zenét. Májusi koncertjükön a gnawa kultúra egyik legfiatalabb, nőként kuriózumnak számító nagykövete, Asmâa Hamzaoui és zenekara, a Bnat Timbouctou (Timbuktu lányai) lesz vendégük, akikkel jó pár dal erejéig együtt is színpadra lépnek.

Palya Bea a világ közeli vagy éppen nagyon is távoli pontjáról hív egy-egy számára jelentős, inspiráló női előadót a 2015-ben indult Selymeim sorozat koncertjeire. Ezúttal a görög apától és francia anyától származó, Párizsban született Dafne Kritharas lesz vendége, aki görög, szefárd zsidó, bosnyák, örmény és török népek dalait hozza el a magyar közönségnek. A dalok témái a száműzetéstől a szerelemig ívelnek, és természetesen a két főszereplő megismételhetetlen közös éneklése sem maradhat el.

https://recorder.blog.hu/2024/02/09/ujra_koncertezik_az_amorf_ordogok_eloszor_jon_budapestre_angelique_kidjo_mupa
Újra koncertezik az Amorf Ördögök, Budapestre jön Angélique Kidjo – Teljes a Müpa könnyű- és világzenei programja
süti beállítások módosítása