Nomádok, űrhajósok és zombik - a legfontosabb új megjelenések

2021.03.16. 15:07, RRRecorder

nubiyan_twist_freedom_fables.jpg

Újra itt a Horrors, szokás szerint egy váratlan stílusváltással. Űrben lebegő popsztár, visszatérő sludge legenda, mindent-bele pszichofolk, Gang Of Four-díszdoboz és az év eddigi legjobban lefikázott lemeze. Összefoglaló a Metacritic alapján.

A 2017-es V óta várunk új The Horrors-megjelenésre, és most végre megjött. Igaz, a Lout (metascore: 86 - szokás szerint a címre kattintva hallgatható) csak három szám, de a kritikusok - a "lehetett volna több is" fanyalgást leszámítva - egyöntetűen lelkesednek a súlyos ipari zene irányába forduló anyagért, ami amellett, hogy a kacskaringós utat bejárt Horrors pályáján egy újabb megújulást jelent, egy kicsit a debütálás gothos hangulatát is visszahozza.


A legismertebb popsztár az új eresztésből - ha Selena Gomez háromszámos EP-jét nem számítjuk - Nick Jonas. a Jonas Brothersből. Spaceman (64) című lemeze levegősebb, mint amit a tesózenekartól megszoktunk (meg ugye ami a mai popra jellemző), ami a kritikusok szerint nem is lenne baj, ha a lemez karakteresebb lenne, de nem az.


Metal fronton bizonyára a sludge és a New Orleans-i szcéna egyik alapzenekara, az Eyehategod A History of Nomadic Behavior (80) című albuma a legnagyobb szenzáció, főleg, hogy utoljára 2014-ben adtak ki lemezt, előtte meg 2000-ben. Van, aki szerint izgalmas újítások hallhatók a lemezen, amiknek a dalírás sem látja kárát; egy másik kritikus viszont pont a meglepetéseket hiányolja a lemezről.


A legnagyobb kritikai sikert a mostani eresztésből a Sunburned Hand Of The Man Pick A Day To Die (87) című albuma aratta. A pszichedelikus free folk / New Weird America egyik vezető zenekara hosszabb szünet után kezdett el nemrég ismét lemezeket kiadni; most 2007-2017 között készült felvételeket gyúrták újra. Folk, pszichedélia, rock, táncos és fura elektronika egyaránt előkerül - ennek nem kéne működnie, de a kritikusok szerint működik.


Az év eddigi legrosszabbul fogadott lemeze Rob Zombie The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy (53) című opusza, de hát ő finoman szólva sosem volt a kritikusok kedvence. Egyikük szerint az új album leginkább egy "ízléstelen mémhez" hasonlítható. (Az alábbi klipet, legalábbis a rajzos részeit Gróf Balázs készítette.)


A londoni Nubiyan Twist kollektíva számos vendéget vonultat fel Freedom Falbes (68) című albumán, és számos stílust is: neosoul, jazz, latin, dancehall, highlife - azt mindenki elismeri, hogy mindben jók; ha van fanyalgás, az inkább a koherenciát hiányolja. (Ennek a lemeznek a borítójáról látható részlet a nyitóképen.)


A klasszikusok közül most a Gang Of Fournak jelent meg box setje, a 77-81 (94) tartalma: az első két stúdiólemez remaszterelt változata, LP-re nem került single dalok, egy koncertfelvétel, egy 100 oldalas könyv. Szükséged van rá - üzenik a kritikusok. A Gang Of Four jelentőségét a punkfunk történetét bemutató cikkünkben ecseteltük.

 

https://recorder.blog.hu/2021/03/16/nomadok_urhajosok_es_zombik_a_legfontosabb_uj_megjelenesek
Nomádok, űrhajósok és zombik - a legfontosabb új megjelenések
süti beállítások módosítása