Elhunyt Sylvain Sylvain

2021.01.15. 10:40, Gaines

sylvain.jpg

Január 13-án, 69 évesen, rákban elhunyt Sylvain Sylvain, a New York Dolls gitárosa. A halálhírt a zenész hivatalos Facebook-oldalán is megerősítették, Patti Smith gitárosa, Lenny Kaye nekrológjának kíséretében.

Sylvain Sylvain 1951-ben született Kairóban, Sylvain Mizrahi néven, családjával az Egyiptomban tapasztalt antiszemitizmus miatt először Párizsba, majd New Yorkba költöztek. Ott ismerkedett meg a középiskolában Billy Murcia dobossal, akivel egy Pox nevű zenekarban játszottak, majd közös ruhacéget indítottak. Több név- és formációváltás után 1971-ben lépett fel először a New York Dolls - a nevet Sylain hozta, egy korábbi ruhabolti munkahelyével szemben működő babajavító műhely, a New York Dolls Hospital nevének lerövidítésével. Sylvain a hadrock-protopunk zenekar első fennállásának hat éve alatt, 1971-től az 1976-as, függőségekkel és személyes ellentétekkel súlyosbított feloszlásig végig az együttes tagja maradt a folyamatosan fluktuálódó, változó felállásban, az 1973-as New York Dolls és 1974-es Too Much Too Soon című lemezeken is hallhatjuk a játékát és vokálját. Sylvain az énekes David Johansennel együtt 2004-ben visszatért a csapat újjáalakulásakor, és 2011-ig játszottak együtt a New York Dolls színeiben, még három lemezt adva ki.

Sylvain a hetvenes évek végén szólókarrierbe is kezdett, ám mindössze két szólólemezt jelentetett meg, az 1979-es Sylvain Sylvaint és az 1998-as Sleep Baby Dollt. Saját zenekart is alapított, a The Criminals élén két albumot vett fel. A New York Dolls második feloszlását követően folyamatosan játszott, koncertezett. 2019-ben jelentette be, hogy rákos, és közösségi adománygyűjtést is indított a kezelések költségeinek finanszírozására. A New York Dolls eredeti felállásából Sylvain halálával már csak Johansen van életben, az egykori énekes-csapattárs egy anekdotával emlékezett meg egyik legjobb barátjáról: "Még mindig emlékszem, amikor először lépett be a kerékpárboltként is üzemelő próbatermünkbe az útitáskájával és a gitárjával, egyenesen a reptérről, miután kiutasították Amszterdamból. Azonnal megszerettem."

 

https://recorder.blog.hu/2021/01/15/elhunyt_sylvain_sylvain
Elhunyt Sylvain Sylvain
süti beállítások módosítása