Meghalt Benkő László, az Omega alapítója

2020.11.18. 09:40, Gaines

benko.jpg

77 évesen elhunyt Benkő László, az Omega alapító billentyűse. A hírt a zenekar hivatalos Facebook-oldalán közölték.

A zenésznél 2017 májusában diagnosztizáltak májrákot, azóta kemoterápiás kezelésen és életmentő műtéten is átesett, egy ideig vissza tudott térni a koncertezéshez is, de idén visszatért a betegsége. "A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad" - írják a posztban.

Benkő László 1943-ban született Szombathelyen, középiskolásként kezdett zenélni, rövid ideig játszott a Benkó Dixieland Bandben, majd a Próféta együttesben, melynek tagjai - a legtöbb visszaemlékezés szerint - egy másik gimnáziumi osztályzenekarral összeolvadva 1962 szeptemberében megalapították az Omega együttest. A csapat első évtizedében Benkő orgonán és zongorán játszott, Presser csatlakozását követően új hangszerekre, furulyára, citerára és trombitára váltott. Presser 1971-ben elhagyta az együttest, ezután Benkő már csak billentyűkön zenélt, beleértve a szintetizátort, amit Magyarországon az Omega használt először. Első szerzeménye a XX. századi városlakók volt.

Az Omega mellett számos más produkcióban is részt vett, első szólóalbuma 1982-ben jelent meg Lexikon címmel, amelyet hat további album követett, de írt rockoperát, szerepelt rádiókabaréban, fellépett Omega tribute együttessel, valamint 2002-ben megalapította a B-Project nevű, instrumentális szintetizátorzenét játszó zenekart. Az Omega színeiben összesen 16 stúdiólemezen tűnt fel. 2013-ban Kossuth-díjban részesült az Omega többi tagjával együtt.

https://recorder.blog.hu/2020/11/18/meghalt_benko_laszlo_az_omega_alapitoja
Meghalt Benkő László, az Omega alapítója
süti beállítások módosítása